Få det bedste ud af bøffen

Få det bedste ud af bøffen 

Blot syv procent af danskerne forstår at servere en bøf, der både er velstegt, og hvor de bedste smagsegenskaber i kødet er fremhævet. Se her hvordan du tilbereder den perfekte bøf ...

Blot syv procent af danskerne forstår at servere en bøf, der både er velstegt, og hvor de bedste smagsegenskaber i kødet er fremhævet. Ny undersøgelse peger på, at manglende viden er skyld i, at vi snyder os selv for oplevelsen af, hvordan en kvalitetsbøf virkelig smager.

Omsæt kvalitetsråvare til gourmetoplevelse
Mange danskere vil gerne betale ekstra for at få fingre i de bedste og møreste kvalitetsbøffer. Men når vi kommer hjem i køkkenet, sker det alt for ofte, at toppen af smagsoplevelsen fortoner sig lige så stille, mens bøfferne simrer på stegepanden. Og det er ikke nødvendigvis slagterens skyld — men derimod er det ofte os selv, der ikke forstår at omsætte en kvalitetsråvare til en gourmetoplevelse.
”Som hovedregel er det bedst at stege bøffer og steaks ved ret høj varme i en blanding af smør og olie. Olien kan tåle høje temperaturer og giver derfor en god stegeskorpe, mens smørret får de bedste smagsegenskaber frem i kødet,” forklarer Tove Færch, der er leder af Karolines Køkken.

Smør til kvalitetsbøffer
”Det, som smør kan, er at give kødet en delikat karameliseret smørsmag,” siger kokken Mads Nybro, der driver Beta Private Dining Club i Århus. ”Gode råvarer skal behandles med respekt. Det er en skam, hvis manglende viden er skyld i, at vi går glip af oplevelsen af, hvordan en kvalitetsbøf bør smage,” siger han.

Smag og sundhed kan gå hånd i hånd
I undersøgelsen er danskerne også blevet spurgt om, hvilke faktorer de lægger mest vægt på i valget af fedtstof til pandestegning. 67 procent nævner sundheden som et vigtigt hensyn, 35 procent peger på hensynet til, at fedtstoffet skal være egnet til pandestegning. 30 procent nævner smagen som en vigtig faktor.
”Det er rigtig fornuftigt at tænke sundheden ind i den daglige madlavning, og generelt skal man forsøge at begrænse brugen af fedtstoffer i madlavningen,” understreger Tove Færch, der er leder af Karolines Køkken. ”Men naturligvis skal vi have lov til at forkæle os selv i ny og næ. Det er vigtigt, og det går ikke ud over vores sundhed, hvis vi en gang i mellem lader smagen bestemme, hvordan vi steger kød på panden — på samme måde, som vi heller ikke bliver mindre sunde af at nyde et enkelt glas rødvin eller et stykke god chokolade.”

Vejen til den perfekte bøf
• Den optimale tykkelse for en bøf er cirka to cm.
• Dup kødsaften af bøffen inden stegningen.
• Tænd stegepanden. Temperaturen skal være ret høj — kødet må gerne give ”lyd” fra sig.
• Hæld en blanding af smør og olie på panden.
• Smørret skal boble af, før bøffen lægges på panden.
• Steg bøffen på den ene side, til kødsaften begynder at stige op. Vend bøffen og vent igen til saften stiger op - så er bøffen rosa indvendig.


Kilde: Karolines Køkken

Påskeopskrifter: Smørrebrød til påskebordet.
Opskrifter & råvarer
Opskrifter: Smørrebrødet - En fast bestanddel på påskebordet 

Fuldkorn gør for alvor sit indtog i påsken med rugbrødet som fast bestanddel på påskebordet, når laks og flere slags sild nydes med løg, kapers, æg og dressing.

Her deler Fuldkornspartnerskabet og Hjerteforeningen opskrifter på klassisk sildemad og røget laks med peberrodscreme - på rugbrød…

Læs mere
Pasta con crema di fagioli cannellini e spinaci, pasta med cremet pesto af cannellini-bønner, basilikum og spinat
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Pasta con crema di fagioli cannellini e spinaci 

Det italienske køkken er kendt og elsket for sine enkle retter med fokus på gode råvarer, og her er ’pasta con crema’ en let og helt enkel klassisk anretning med perfekt balance mellem cremet konsistens og fyldig smag. Tilføjer man spinat til bønne-pestoen, så har man retten 'Pasta con crema di…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Superfood: Hvor meget dækker 100 g spinat kroppens behov for vitaminer og mineraler? 

De små grønne spinatblade ser måske ikke ud af så meget, men de er både alsidige i madlavningen og har som alle ved, mange fine sundhedsmæssige egenskaber. Faktisk er der nogle mener, at der er så meget krudt i spinaten, at den kan betragtes som den absolut sundeste af alle grøntsager. 

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Pizza con melanzane e parmigiana - Pizza med aubergine og parmesan 

Er du vild med aubergine, så er pizza med aubergine og parmesan, kaldt 'pizza con melanzane e parmigiana' på italiensk, nok lige en pizza, der falder i din smag. Med opskriften og nogle få ingredienser, kan du hurtigt nyde den skønne smag af lun aubergine, tomatpesto, basilikum og masser af…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Italienske biscotti 

Det er altid godt at have noget i kagedåsen, for man ved jo aldrig, hvornår den akutte trang til sødt, melder sig. Her er den italienske biscotti et godt bud på en lille, sprød og yderst alsidig småkage.

At bage biscotti er nemt, og det giver dig mulighed for at give småkagen lige præcist den…

Læs mere
Salat med frisk spinat, tandoori-krydret kylling, rødløg og mozzarella
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Salat med tandoorikylling og babyspinat 

Nyd forårets friske babyspinat med tandoorikylling i skøn forening med frisk vandmelon og myntecreme.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Nem og skøn klassisk forårsanretning 

Blandt klassiske frokostanretninger er 'avocado & rejer' måske den mest populære og en herlig mundfuld med den fineste kombination af smagfulde ingredienser. Her fremhæves den den delikate reje- og avocadosmag med letsaltet ørredrogn, rødløg, hårdkogte æg, tomat, citron og friskklippet purløg. Det…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Blinis med vilde ris og laks 

Blinis er en yderst delikat russisk specialitet. De små, letsaltede madpandekager kan serveres med fx. laks, kaviar, tunsalat eller stenbiderrogn.

Opskriften på en sprød og spændende variation tilberedt med vilde ris, får du her. Nyd dem som lækker forret med cremefraiche og purløg, rødløg eller…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Lakridsmuffins med vanilje og hvid chokolade 

Det dejlige ved muffins er, at man nemt kan give dem den smag, man holder allermest af. Og for lakridselskere er lakridsmuffins naturligvis sagen.

Her er opskriften på de lækreste, bløde muffins, som kan dekoreres med smørcreme og lakridspulver, hvis man vil have den helt store lakridsoplevelse.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Lakridshåndværk i Bagsværd 

Der er ingenting som god lakrids, og er man rigtig lakridselsker, så går man ikke på kompromis med kvaliteten.

Det ved lakridsmagerne hos Bagsværd Lakrids, som fremstiller ægte, håndlavet lakrids af fineste kvalitet. Her produceres alt fra klassisk sød lakrids, saltlakrids og salmiaklakrids, til…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^