Fotograf: Anders Schønnemann udlånt af sæson.dk

Er du med på lidt grøntsagssnyderi? 

Grønt er sundt, men langt fra så populært hos børnefamilier, som det burde være. Men rundt omkring i de små hjem er især kvinder blevet gode til at pakke grøntsagerne ind i familiens livretter, så vitaminerne stadig kommer indenbords, viser en ny undersøgelse.

Især kvinder tager listige midler i brug for at lokke flere grøntsager i familiens mad. I en ny undersøgelse, som analysebureauet A&B Analyse har lavet for Dansk Gartneri, indrømmer en ud af tre kvinder, at de snyder ekstra grøntsager i maden for at få familien til at spise mere grønt. For mændenes vedkommende er det kun hver femte, der tyer til grøntsagssnyderi. 

Hvad man ikke ved, har man ikke ondt af

Og der er rigtig mange måder, man kan snyde flere grøntsager i familiens mad. Ifølge madskribent, kogebogsforfatter og ekspert i hverdagsmad, Julie Hey, er der absolut ingen skam i at tage listige metoder i brug, hvis det kniber med at få familien til at spise grønt. 

"Det er en vanesag at spise grønt, og al tilvænning er svær. Så det handler om, at vi skal hjælpe de gode vaner på vej. Og her kan man altså gøre det nemmere for sig selv ved at starte med at komme lidt flere grøntsager i maden uden at gøre et stort nummer ud af det. På den måde kan resten af familien stille og roligt vænne sig til de nye smage og konsistenser – måske opdager de slet ikke, at livretterne har fået et vitaminboost."

Et oplagt sted at starte er, ifølge Julie Hey, med familiens favoritretter. 

”Pasta og kødsovs er en klassiker i danske børnefamilier, og det er en af de nemmeste retter at snyde grøntsager i. Gulerødder, blomkålstokke, squash, pastinak – man kan nærmest komme alt i, hvis man river eller hakker det fint.”

Skyd genvej til mere grønt 

Julie Hey giver i sin seneste kogebog ’Hey! Det er snyd – Skyd genvej i køkkenet’ tips til, hvordan man med små, simple tricks nemt kan skyde genvej til lettere hverdagsretter. 

Her får du Julie Heys fire bedste tips til at snyde grøntsager i familiens mad, så man slipper for bøvl og brok fra børn eller partner, som helst undgår det grønne indslag.

  • Pift familiens favoritretter op med camouflerede grøntsager. Vælg grøntsager, der har samme farve som den ret, du vil snyde dem i. For eksempel kan man nemt camouflere både blomkål, pastinak og persillerod i kartoffelmos eller revet gulerod i lasagne.
  • Lad være med at være fedtforskrækket. Supper er rigtig gode, hvis man vil skrue grøntsagsindtaget i vejret. Mange grøntsager er gode i supper, men en god grøntsagssuppe ryger lettere ned, hvis der er noget lækkert topping, som for eksempel lidt ristet pølse i tern eller nogle sprøde rugbrødskruttoner. Og man må gerne røre piskefløde eller en klat smør i.
  • Prøv dig frem og eksperimentér med forskellige grøntsager i klassiske retter. Frikadeller med hakket spinat eller grønne krydderurter smager rigtig godt og får en flot grøn farve. Hvis man kalder dem noget sjovt, for eksempel Troldedeller, synes mange mindre børn, det er både sjovt og spændende.  Madpandekager med frisk spinat, revet pastinak eller fintsnittet grønkål i fungerer også godt.
  • Lav lækker juice med kål. De fleste børn elsker juice, så her er grøntsager en rigtig nem måde at lokke lidt ekstra grønt i både mand og børn. Lav for eksempel en grøn Shrek-juice med kål, spinat og æblejuice og servér med et sjovt sugerør. Man kan også lave en flot, rød Prinsessejuice med rødkål og appelsinjuice.

Invitér børnene med i køkkenet

Selvom der er utallige muligheder for at snyde flere grøntsager i maden, anbefaler Julie Hey, som selv er mor til Johan på 4 år, at man i stedet for eller som supplement til snyderiet inviterer børnene med i køkkenet, så de kan få en fornemmelse af grøntsagerne, før de ender på tallerkenen.

”Min erfaring er, at man sagtens kan få børn til at spise grønt, hvis børnene selv er med i køkkenet og hjælper til med for eksempel at skrælle og skære grøntsagerne. Tit ryger der mindst lige så meget grønt ned, inden vi sætter os til bordet, når min søn er med til at lave mad. ”

Ifølge Julie Hey er det en fordel at starte så tidligt som muligt, når det handler om at få børn introduceret til de forskellige grøntsager. 

Find flere tips til at spise mere frugt og grønt, artikler om hvordan du lykkes med at få dine børn med i køkkenet og inspirerende, børnevenlige trin-for-trin opskrifter på Sæson.dk

Påskeopskrifter: Smørrebrød til påskebordet.
Opskrifter & råvarer
Opskrifter: Smørrebrødet - En fast bestanddel på påskebordet 

Fuldkorn gør for alvor sit indtog i påsken med rugbrødet som fast bestanddel på påskebordet, når laks og flere slags sild nydes med løg, kapers, æg og dressing.

Her deler Fuldkornspartnerskabet og Hjerteforeningen opskrifter på klassisk sildemad og røget laks med peberrodscreme - på rugbrød…

Læs mere
Pasta con crema di fagioli cannellini e spinaci, pasta med cremet pesto af cannellini-bønner, basilikum og spinat
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Pasta con crema di fagioli cannellini e spinaci 

Det italienske køkken er kendt og elsket for sine enkle retter med fokus på gode råvarer, og her er ’pasta con crema’ en let og helt enkel klassisk anretning med perfekt balance mellem cremet konsistens og fyldig smag. Tilføjer man spinat til bønne-pestoen, så har man retten 'Pasta con crema di…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Superfood: Hvor meget dækker 100 g spinat kroppens behov for vitaminer og mineraler? 

De små grønne spinatblade ser måske ikke ud af så meget, men de er både alsidige i madlavningen og har som alle ved, mange fine sundhedsmæssige egenskaber. Faktisk er der nogle mener, at der er så meget krudt i spinaten, at den kan betragtes som den absolut sundeste af alle grøntsager. 

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Pizza con melanzane e parmigiana - Pizza med aubergine og parmesan 

Er du vild med aubergine, så er pizza med aubergine og parmesan, kaldt 'pizza con melanzane e parmigiana' på italiensk, nok lige en pizza, der falder i din smag. Med opskriften og nogle få ingredienser, kan du hurtigt nyde den skønne smag af lun aubergine, tomatpesto, basilikum og masser af…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Italienske biscotti 

Det er altid godt at have noget i kagedåsen, for man ved jo aldrig, hvornår den akutte trang til sødt, melder sig. Her er den italienske biscotti et godt bud på en lille, sprød og yderst alsidig småkage.

At bage biscotti er nemt, og det giver dig mulighed for at give småkagen lige præcist den…

Læs mere
Salat med frisk spinat, tandoori-krydret kylling, rødløg og mozzarella
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Salat med tandoorikylling og babyspinat 

Nyd forårets friske babyspinat med tandoorikylling i skøn forening med frisk vandmelon og myntecreme.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Nem og skøn klassisk forårsanretning 

Blandt klassiske frokostanretninger er 'avocado & rejer' måske den mest populære og en herlig mundfuld med den fineste kombination af smagfulde ingredienser. Her fremhæves den den delikate reje- og avocadosmag med letsaltet ørredrogn, rødløg, hårdkogte æg, tomat, citron og friskklippet purløg. Det…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Blinis med vilde ris og laks 

Blinis er en yderst delikat russisk specialitet. De små, letsaltede madpandekager kan serveres med fx. laks, kaviar, tunsalat eller stenbiderrogn.

Opskriften på en sprød og spændende variation tilberedt med vilde ris, får du her. Nyd dem som lækker forret med cremefraiche og purløg, rødløg eller…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Lakridsmuffins med vanilje og hvid chokolade 

Det dejlige ved muffins er, at man nemt kan give dem den smag, man holder allermest af. Og for lakridselskere er lakridsmuffins naturligvis sagen.

Her er opskriften på de lækreste, bløde muffins, som kan dekoreres med smørcreme og lakridspulver, hvis man vil have den helt store lakridsoplevelse.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Lakridshåndværk i Bagsværd 

Der er ingenting som god lakrids, og er man rigtig lakridselsker, så går man ikke på kompromis med kvaliteten.

Det ved lakridsmagerne hos Bagsværd Lakrids, som fremstiller ægte, håndlavet lakrids af fineste kvalitet. Her produceres alt fra klassisk sød lakrids, saltlakrids og salmiaklakrids, til…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^