Camilla Plum: Iransk frugtsalat med safran og granatæble 

Fra Camilla Plums smukke opskriftsamling 'Abracadabra - 1001 ret' bringer vi her opskriften på en eventyrlig juvelbesat frugtsalat, som passer perfekt til dessert - eller efter et iransk, indisk eller arabisk måltid. Den smukke og duftende frugtsalat kan spises som der er, den holder sig frisk i flere dage, og den er også meget dejlig som tilbehør til is, en kage, eller med drænet yoghurt.

Til 10 personer

  • 200 g tørrede abrikoser, helst de små vilde Hunza-abrikoser
  • 150 g Deglet Nour-dadler
  • 50 g smuttede mandler
  • 250 g Agen-svesker med sten
  • Kerner af 2 store granatæbler
  • 100 g store gule rosiner
  • 3 store Navels-appelsiner i segmenter
  • Frisk mynte

Lage:

  • ½ l vand
  • 250 g sukker
  • Saft af 2 citroner
  • ½ dl orangeblomstvand
  • 1 tsk. Safrantråde
  • Tynd gul skræl af citronerne i strimler

Opskrift:

  • Rist mandlerne ved 130° C på en plade i ovnen, til de er ristet og har skiftet smag.
  • Kog lagen sammen, og hæld den over de tørrede frugter.
  • Lad dem stå og trække til de er svulmet op, Det er bedst, hvis de kan stå fra dagen før, men 6-8 timer kan gøre det.
  • Smag til. Det skal være sødt, men også syrligt. Tilsæt evt. mere citronsaft/vand/sukker.
  • Segmenter appelsinerne ved at skære skrællen af dem med en kniv, så alt det hvide er væk. Herefter skærer man ind imellem lamellerne, så kun selve de saftspændte segmenter, som består af lange appelsintråde kommer med.
  • Tag kernerne ud af granatæblerne ved at skære dem over og banke på skindsiden rimeligt bestemt med bagsiden af en grydeske. Så rasler de ud. Fjern evt. hvide hinder. Bland det hele og drys med ristede mandler og fint strimlet mynte.

Skab magi med krydderier

Camilla Plums bog 'Abrakadabra' er et smukt og omfattende opslagsværk om alle de vidunderlige krydderier, som er blevet brugt siden tidernes morgen, men som vi ofte snyder os selv for oplevelsen af derhjemme.

"Vi har lært, at krydderier ikke må smage for kraftigt igennem ud fra en tese om, at man så ikke kan smage råvarerne, men det er ikke rigtigt" skriver  mener Camilla. "Krydderier skærper smagsløgene, og selv en ordentlig dosis chili gør ikke ens smagsløg ude af stand til at smage, nærmere tværtimod".

Med den inspirerende og overdådigt illustrerede kogebog, får du historien om alt fra kanel, koriander og vaniljestænger fra tropiske orkideer, som vokser på øer i Sydhavet - til sukker fra Lolland og Caribien og safran fra de afghanske højsletter. Selv salt kan betegnes som et spændende og i øvrigt helt uundværligt krydderi.

Bogen handler om kulturhistorien, men er samtidig en let tilgængelig og praktisk håndbog om, hvordan de enkelte krydderier bruges, hvad der passer sammen, og hvordan man bruger dem til at kaste tryllestøv over sin daglige mad. Ikke mindst har Camilla samlet og kogt sig til langt over 150 opskrifter på dejlig krydret mad, som hun her deler ud af, så du selv kan få sat ordentligt smag på hverdagen.

Bogen kan lånes på biblioteket eller købes i Camilla Plums webshop

Opskrifter & råvarer
Opskrift: Bagt butternut med parmesan og smørstegt salvie  

Butternut er en skøn og meget alsidig squash med en sødmefuld, blød og nøddeagtig smag. Den kan både koges, steges og sautere, og bruges til supper, gryderetter, salater og puréer. Men måske er den allerbedst ovnstegt som tilbehør til efterårets og vinterens retter.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Krydrede, ristede græskarkerner og græskarsuppe 

Når halloweengræskaret udhules til lygter og supper, så står man tilbage med bunken af kerner. Men dem er der ingen grund til at smide ud, når de nemt kan trylles om til noget så lækkert som krydrede, ristede græskarkerner. Nyd dem i sæsonens kålsalater og supper, og få samtidigt gavn af kernernes…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Græskarpandekager med sirup 

Fejrer du Halloween med børn, så er pandekagebagning en oplagt aktivitet. Børnene kan ganske vist ikke være med til at vende dem på panden, men de kan grave græskarkødet ud med ske og piske dejen - og servere dem med sirup og smørklat.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Amerikansk Pumpkin Pie 

Til de amerikanske Halloween traditioner hører græskarkage eller Pumpkin Pie. Den lækre tærte er fyldt med græskarmos, æg, fløde og farin samt krydderiblanding af kanel, ingefær, allehånde og nelliker. Her får du opskriften.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Populære rødder: Pastinak og persillerod 

Efter at have været hensat til glemmebogen i en årrække, er de lyse, gulerodslignende rodfrugter; pastinak og persillerod, igen inde i varmen. En af årsagerne til røddernes stigende popularitet kan findes i tidens strømninger, hvor vi dyrker muligheden for at bruge sæsonens grøntsager og søger…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Indisk butterchicken 

Den lækreste møre, cremede butterchicken krydret med kardemomme, koriander, ingefær og garam masala. Hertil en forfriskende bananraita.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sæson for rodfrugter 

Farve, dufte og sødme er garanteret, når du laver mad med rodfrugter. Gennem efteråret og vinteren er rodfrugter ikke kun en vigtig kilde til kostfibre, vitaminer og mineraler, men også helt uundværlige i vinterens skønne simreretter og som tilbehør til hovedretter i form af rodfrugtmos,…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Ristede kastanjer & kastanjefestival 

Ristede kastanjer er en skøn efterårs delikatesse, og på Samsø fejres kastanjesæsonen med Kastanjefestival, hvor spisekastanjen og andre nøddesorter hyldes med smagsprøver, stemningsfulde boder og en snak om kastanjer. Spisekastanjer er nemlig en både sund og lækker snack, og fantastisk dejlig…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Pizza med hokkaido græskar, bacon og brie 

Vild med pizza? Prøv en rigtig efterårslækkeri: Pizza med hokkaido græskar.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Linsesalat med tomat 

Beluga linser er små og sorte linser med en mild nøddeagtig smag. Det er den mest delikate af linserne, og er samtidig fedtfattig og en god kilde til blandt andet kostfibre og protein. Baluga linser egner sig særlig godt som ingrediens i salater, fordi de ikke som fx grønne linser, bliver melede ved…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^