Sæson: Karl Johan - Den store lækre spisesvamp 

Svampen Karl Johan er en af de mest almindelige vilde danske svampe, og samtidig en af de mest eftertragtede spisesvampe. Læs her, hvordan du kan tørre svampen, så du kan nyde svampens lækre nøddeagtige smag i vinterens retter.

Karl Johan finder du især i bøgeskove og granplantager. Svampen er stor og flot, hatten har en brun eller gråbrun, glat og lidt fedtet overflade. Stokken er hvid eller lysebrun, og på svampens underside ses de fine rør helt tydeligt. På unge svampe er undersiden hvid, men efterhånden som svampen ældes, skifter farvent til gullig og får til sidst en grøn nuance.

Navnet "Karl Johan" har svampen fået efter den Svenske konge Karl XIV Johan, der holdt meget af svampens milde og nøddeagtige smag. Og det er også på grund af den fine smag, at den i dag er en af Europas mest eftertragtede spisesvampe. Den kan spises rå, ristes eller koges. Samtidig er den velegnet til at både fryse eller tørre.

Sådan tørrer du dine svampe

Du kan tørre Karl Johan ved at brede dem ud på avispapir, lade dem ligge på en rist eller trække dem på snor og hænge dem op. Hvis du vælger at tørre svampe på avispapir, skal du huske at vende dem fra tid til anden. Lad svampene tørre ved stuetemperatur og skær store svampe i mindre skiver, så tørretiden bliver kortere. Svampene er klar, når de føles tørre. Svampene opbevares herefter i lufttætte glas, f.eks. sylteglas. Kan opbevares i op til 1 år.

Når svampene skal tilberedes, lægger du dem blot i blød i koldt vand i ½ time inden de skal bruges. Du kan hakke de tørrede svampe direkte ned i saucen eller gryderetten og lad dem bløde op sammen med retten.

Opskrifter & råvarer
Praktiske tips til fremstilling af bærsaft og -marmelader 

Rigtig mange af os hygger os hvert år i køkkenet med hjemmegjorte marmelader. Men hvilke sorter af bær skal man vælge? Og hvordan får man mest muligt ud af årets bærhøst?

Læs mere
Sensommer
Blommesæson: Mirabeller og store mørkeblå sveskeblommer 

Sensommeren er skøn og lige nu kan man nyde søde, saftige danske blommer. Blommer dyrkes i alle verdensdele, men mange blommeelskere mener, at vi i Danmark har nogle af verdens bedste på grund af det skiftende klima.

Læs mere
Årstidens råvarer
Find et brombærkrat 

Her i sensommeren kan du plukke vilde brombær. I lysninger i skoven, i skovbryn og hegn, er der gode muligheder for at finde brombærbuske. Og har du først fundet én busk, så er der som regel ikke langt til den næste, for ligesom vilde hindbær breder brombær sig til store krat. En sand…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Ditte Julies cheesecake med chokolade og brombær 

Med inspiration i årstiderne, sæsonernes råvarer og naturens farver, har den passionerede kagenørd, Ditte Julie Jensen, udarbejdet en hel stribe bøger fulde af opskrifter på de smukkeste og mest delikate kager. Fra bestseller 'Tid til Kage' bringer vi her hendes opskrift på den lækreste cheesecake…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sæson: Agurk - Sommerens alsidige grøntsag 

Agurken er med sin milde, friske smag en populær grøntsag. Ikke mindst i sommermånederne, hvor den er nyhøstet og særlig sprød og saftig bliver den flittigt anvendt i grønne salater, kolde supper, på smørrebrødet og i dip og dressinger.

Læs mere
Sommer
Jordbærkoldskål 

Der er ikke meget der overgår den traditionsrige rød/hvide danske dessert: Friske jordbær med fløde. Men nu, hvor jordbærsæsonen er på sit højeste, må du ikke glemme en rigtig sommerfavorit: Jordbærkoldskål!

Læs mere
Årstidens råvarer
Pluk-selv: Pluk plantagen for frugt, sommerbær og grøntsager 

At besøge en pluk-selv plantage er en dejlig sommeroplevelse. Mange plantager har hjemmesider, hvor de annoncerer hvor og hvornår, der er mulighed for pluk-selv, men en del plantager nøjes med at sætte et skilt op ved vejen, så det gælder om at holde godt øje, når man bevæger sig rundt i…

Læs mere
Sommer
Spiselige haveblomster - rose, lavendel & pelargonier 

Både rosenblade, lavendel og nogle duftpelargonier kan anvendes til at give smag eller dekorere madretter med. Det ser helt fantastik ud, og det smager spændende. Et nemt og meget dekorativt tip er at fryse blomsterbladene og servere dem i en punch eller velkomstdrink.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Hyldeblomst som naturmedicin 

Nu blomstrer hylden med store, duftende blomsterskærme. Læs om hvordan hylden tidligere blev anvendt som folkemedicin og brugt mod både alvorlige og mindre alvorlige sygdomme som malaria, tandpine og begyndende forkølelse.

Læs mere
Forår
Opskrift: Hyldeblomstpandekager 

Med egen hjemmelavet hyldeblomstsaft kan du tilføje smagen af sommer til pandekagerne.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^