Hvilket æble er dit yndlingsæble? 

I løbet af efteråret, og efterhånden som de forskellige æblesorter modnes, vil man hos grønthandlere og i dagligvarebutikker kunne finde mere end 20 forskellige æblesorter. Hvilket æble er dit yndlingsæble?

Smag dig gennem sæsonens mange sorter

Gennem sensommeren og efteråret kommer mere end 20 forskellige æblesorter handlen, afhængig af de individuelle sorters modningstidspunkter. Discovery og Sunrise er blandt sæsonens første æblesorter, mens de røde Jonagold er de sidste.

En populær sort er Ingrid Marie, som har en rigtig god balance mellem syrlighed og sødme. I modsætning til mange andre æblesorter er Ingrid Marie ikke fremavlet. Sorten stammer fra et selvsået træ i haven ved landsbyskolen i Høed og blev opdaget i 1910. Skolelæreren syntes, at æblerne var både smukke og yderst velsmagende, og opkaldte efterfølgende sorten efter sin afdøde datter.

Ingrid Marie er siden da blevet en yderst populær æblesort, som står i mange haver rundt om i landet. Den klassiske sort er samtidig ’mor’ til Elstar og Aroma, som begge er blandt de mest efterspurgte sorter.

Bag sødt med syrlige sorter

Hvilket æble, der er bedst, er smag og behag, men det æble, du bedst kan lide at spise friskt, er ikke nødvendigvis det samme, som gør sig godt i bagværk. Uanset hvilken æblesort du vælger, er det vigtigt at skabe en god balance mellem det syrlige og det søde. Til kager og deserter, hvor man typisk har masser af sødme at spille op imod, er det en god idé at vælge en syrlig sort som for eksempel discovery-æblet.

Prøv dig frem

Æbler kan bruges til meget forskelligt bagværk, så hold dig ikke tilbage, hvis du får en god idé, men prøv dig frem, og smag dig frem. Udover kun at bruge æbler i det søde bagværk, kan du med fordel også forsøge dig med æblestykker eller revne æbler i brød, hvilket både tilfører smag og gør brødet mere saftigt.

Brug saften

Udover at bruge revne æbler eller æblestykker, så prøv at tilsætte æblesaft i dejen til såvel brød som kager. Det giver en ekstra svampet konsistens, som man ikke opnår med hverken vand, mælk eller æg, og det overskydende frugtkød kan sagtens anvendes i andet bagværk.

Æblesorter

  • Discovery: Sommeræble, der er middelsort, sødt og let aromatisk i smagen.
  • Guldborg: Sommeræble, der er lille og grønt med røde striber, syrligt og stærk aroma. 
  • Aroma: Sensommeræble, middelstort med stærk aromatisk smag.
  • Sunrise: Sommeræble, der er lille, gyldent og sødt og aromatisk.
  • Rødt Gråsten: Sommeræble, der er middelstort, sprødt og saftigt med syrlig-sød aroma.
  • Gala Must: Efterårsæble, der er middelstort, rødt, sødt og saftigt.
  • Elstar: Efterårsæble, der er mellemstort, fast saftigt med syrlig-sød smag.
  • Pigeon: Efterårsæble, der er lille og rødt med syrlig-sød aromatisk smag.
  • Rød Ingrid Marie: Efterårsæble, der er mellemstort, fast og saftigt med frisk, syrlig-sød smag.
  • Belle de boskoop: Efterårsæble, der er mellemstort og egner sig i madlavningen. Har en syrlig aromatisk smag.
  • Cox Orange: Efterårsæble, der er mellemstort, rødgrønt, halvtørt, sødligt og med kraftig aroma.
  • Holsteiner Cox: Efterårsæble, der er mellemstort, fast, saftigt og lidt syrligt med god aroma.
  • Rubens: Efterårsæble, der mellemstort, fast, saftigt og sødt.
  • Rød Jonagold: Vinteræble, mellemstort, rødgult, syrlig-sød og krydret smag.
Opskrifter & råvarer
Praktiske tips til fremstilling af bærsaft og -marmelader 

Rigtig mange af os hygger os hvert år i køkkenet med hjemmegjorte marmelader. Men hvilke sorter af bær skal man vælge? Og hvordan får man mest muligt ud af årets bærhøst?

Læs mere
Sensommer
Blommesæson: Mirabeller og store mørkeblå sveskeblommer 

Sensommeren er skøn og lige nu kan man nyde søde, saftige danske blommer. Blommer dyrkes i alle verdensdele, men mange blommeelskere mener, at vi i Danmark har nogle af verdens bedste på grund af det skiftende klima.

Læs mere
Årstidens råvarer
Find et brombærkrat 

Her i sensommeren kan du plukke vilde brombær. I lysninger i skoven, i skovbryn og hegn, er der gode muligheder for at finde brombærbuske. Og har du først fundet én busk, så er der som regel ikke langt til den næste, for ligesom vilde hindbær breder brombær sig til store krat. En sand…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Ditte Julies cheesecake med chokolade og brombær 

Med inspiration i årstiderne, sæsonernes råvarer og naturens farver, har den passionerede kagenørd, Ditte Julie Jensen, udarbejdet en hel stribe bøger fulde af opskrifter på de smukkeste og mest delikate kager. Fra bestseller 'Tid til Kage' bringer vi her hendes opskrift på den lækreste cheesecake…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sæson: Agurk - Sommerens alsidige grøntsag 

Agurken er med sin milde, friske smag en populær grøntsag. Ikke mindst i sommermånederne, hvor den er nyhøstet og særlig sprød og saftig bliver den flittigt anvendt i grønne salater, kolde supper, på smørrebrødet og i dip og dressinger.

Læs mere
Sommer
Jordbærkoldskål 

Der er ikke meget der overgår den traditionsrige rød/hvide danske dessert: Friske jordbær med fløde. Men nu, hvor jordbærsæsonen er på sit højeste, må du ikke glemme en rigtig sommerfavorit: Jordbærkoldskål!

Læs mere
Årstidens råvarer
Pluk-selv: Pluk plantagen for frugt, sommerbær og grøntsager 

At besøge en pluk-selv plantage er en dejlig sommeroplevelse. Mange plantager har hjemmesider, hvor de annoncerer hvor og hvornår, der er mulighed for pluk-selv, men en del plantager nøjes med at sætte et skilt op ved vejen, så det gælder om at holde godt øje, når man bevæger sig rundt i…

Læs mere
Sommer
Spiselige haveblomster - rose, lavendel & pelargonier 

Både rosenblade, lavendel og nogle duftpelargonier kan anvendes til at give smag eller dekorere madretter med. Det ser helt fantastik ud, og det smager spændende. Et nemt og meget dekorativt tip er at fryse blomsterbladene og servere dem i en punch eller velkomstdrink.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Hyldeblomst som naturmedicin 

Nu blomstrer hylden med store, duftende blomsterskærme. Læs om hvordan hylden tidligere blev anvendt som folkemedicin og brugt mod både alvorlige og mindre alvorlige sygdomme som malaria, tandpine og begyndende forkølelse.

Læs mere
Forår
Opskrift: Hyldeblomstpandekager 

Med egen hjemmelavet hyldeblomstsaft kan du tilføje smagen af sommer til pandekagerne.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^