Bliv klog på kål 

Her i efteråret, hvor dagligvarebutikkens grøntafdeling bugner af kål og rodfrugter, er de flotte kålhoveder, i bogstavelig forstand, svære at komme udenom. De senere års fokus på kål har ganske vist givet kålen lidt af en kulinarisk renæssance, men selvom livsstilsmagasiner og kogebøger flittigt bringer nye opskrifter med kål, kan det stadig være lidt svært at forstå hypen, hvis man ikke selv den store kålspiser.

Ifølge den anmelderroste kogebogsforfatter, Lisbeth Tordendahl, så er der imidlertid al mulig grund til at få mere kål på tallerkenen, for listen over kålens fortræffeligheder er både lang og velfunderet. I hendes nye bog ’Kål og kærlighed’, forklarer hun, hvorfor kålen fortjener en særlig opmærksomhed, og hvordan alle kan have gavn af at spise mere kål.

”Blandt sunde madvarer, er kål i en liga for sig” siger Lisbeth Tordendahl. ”Kål har nemlig en helt unik sammensætning af fibre, vitaminer, mineraler, antioxidanter og gavnlige plantestoffer, som alle har så veldokumenterede sundhedsfremmende egenskaber, at kålen hører til den gruppe af madvarer, vi kalder superfood.”

Ifølge bogen, peger videnskabelige studier blandt andet på, at kål ikke kun styrker fordøjelsen, men også virker regulerende på blodsukkeret og forebygger udviklingen af type-2-diabetes. En kost rig på kål, kan tilmed være med til at mindske risikoen for hjerte-kar-sygdomme, styrke immunforsvaret og have en kræftforebyggende og kræfthæmmende effekt.

Basismad i generationer

Kålens sundhedsfremmende egenskaber er først de senere år blevet videnskabeligt belyst, men kål har, historisk set, altid været en vigtig og næringsrig fødekilde. Ingen anden grøntsag kan som kålen tilskrives æren for at generationer af datidens bønder og fattigfolk, kunne holde sult og underernæring fra døren, gennem de hårde, lange nordiske vintre. Men det er ikke kun de sundhedsmæssige egenskaber, der, ifølge Lisbeth Tordendahl, skal få os til at spise mere kål.

”Tiden, hvor kål var synonym med armod, fattigfolks spise eller kedelig sundhedsmad er heldigvis for længst forbi. Det vi har brug for nu, er en lind strøm af gode opskrifter, der kan inspirere og åbne vejen til at få flere til at spise mere kål” siger hun. ”Heldigvis behøver man ikke være mesterkok for at kunne forvandle kål til indbydende, velsmagende og tilfredsstillende mad. Med den rigtige tilberedning, smager kål forrygende, og med kål er der samtidig rigtig mange, gode variationsmuligheder.”

At bruge kål i maden er ikke forbeholdt en enkelt kostretning. Uanset om man spiser raw, stenalder, vegetar, kødmad eller noget helt syvende, er kål ikke til at komme udenom. Med den nye bog præsenterer Lisbeth Tordendahl stribevis af nemme, varierede og kreative opskrifter på indbydende retter med kål. Her får man bekræftet hvor alsidig kål er og hvordan kål nemt kan indgå i mange typer måltider.

Blandt opskrifterne er blandt andet kålsalater med linser og rodfrugter, nemme one-pot retter, sprøde kålsnack med delikate dressinger og dip, cremede kålsupper, bagte kål-pakoras, sushi med kål, grønne kålfrikadeller, smoothies med kål, frugt og friske krydderurter, kraut og fermenteret kål med urter, stuvet kål og skønne kålpandekager med krydret fyld. Alle opskrifterne er veganske - også opskrifterne på kål-klassikere som fx kåldolmere, som i nye, grønne variationer. Få opskriften fra bogen her.


Titel: Kål og kærlighed
Forfatter: Lisbeth Tordendahl
Forlag: Forlaget WISEFOOD
Bestilling: Bogen kan blandt andet bestilles her eller hos Forlaget Wisefood

Opskrifter & råvarer
Sensommersalater 

Det er bare med at få det bedste ud af de sidste lyse timer og de gode danske råvarer, inden efteråret for alvor rammer Danmark. Og der er intet, der kan give følelsen af sensommer som flotte salater med frisk dansk frugt og grønt.

Læs mere
Årstidens råvarer
Sådan tørrer du krydderurter 

Ved at tørre tiloversblevne krydderurter får du hjemmedyrket velsmag til dine supper, dressinger, kød-, fjerkræ- og fiskeretter, til vinterens bagte rodfrugter og kålsalater, og ikke mindst til din urtete.

Rigtig mange krydderurter og blomster egner sig til tørring, men ikke alle. Krydderurter…

Læs mere
Årstidens råvarer
Opskrifter: Brug overskydende bær til saft og marmelade 

Når man nu er i gang med det store bærsyltningsprojekt, så er det om at få mest muligt ud af sine anstrængelser. Intet behøver gå til spilde. Af samme portion bær får du nemt både den dejligste bærsaft og lækreste marmelade.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sæson: Det skønne syrlige - og lidt oversete - stikkelsbær 

Blandt sommerbær er stikkelsbær lidt overset. Og det er ærgerligt, for stikkelsbær fungerer, med sin fine syrlige smag, i rigtig mange dejlige sammenhænge.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Stikkelsbærsyltetøj 

Stikkelsbærsyltetøj er en sommerdelikatesse, der, udover at være herlig på brød, tilføjer et skønt syrligt tvist til jordbærlagkager og tærter, og er aldeles vanedannende i morgenyoghurten.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Kirsebær & blomme shake  

Modne blommer og kirsebær er skønne at nyde som de er, men supplerer også hinanden rigtig godt i en smoothie!

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Brownie med hindbær 

Smagen af kakao, vanilje og hindbær i én lækker mundfuld! Her får du opskriften på sommerens lækreste kager, som kan være serveringsklare på en time.

Læs mere
Årstidens råvarer
Sæson: Hindbær - Det eksklusive bær 

Der er noget særligt eksklusivt over det fine, lille hindbær. For mens der er sommerbær, man næsten kan nå at få nok af i sæsonen, så gælder det ikke hindbær. Velvidende at de koster omtrent det samme som de tre liter mælk, det økologiske smør og koldskålen, der allerede ligger i indkøbskurven, så…

Læs mere
Sensommer
Sommerribs: Saftige, syrlige og sødmefulde 

Ribs er en uimodståelig delikatesse, især hvis sommeren har budt på de rette vejrforhold. I år må de små bær have haft optimale betingelser, for de er både saftige, syrlige og sødmefulde.

Synes man alligevel, at de nyplukkede bær er en lidt for syrlig mundfuld, så kan man jo servere dem som…

Læs mere
Sommer
Jordbærlagkage: Hjemmebagte lagkagebunde, jordbær og flødeskum 

Et absolut hit af en sommerlagkage, hvor man får den fulde smag af friske sommerjordbær og flødeskum. Her er opskriften på hjemmebagte lagkagebunde og knasende, sprød pistacie-krokant.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^