Bliv klog på kål 

Her i efteråret, hvor dagligvarebutikkens grøntafdeling bugner af kål og rodfrugter, er de flotte kålhoveder, i bogstavelig forstand, svære at komme udenom. De senere års fokus på kål har ganske vist givet kålen lidt af en kulinarisk renæssance, men selvom livsstilsmagasiner og kogebøger flittigt bringer nye opskrifter med kål, kan det stadig være lidt svært at forstå hypen, hvis man ikke selv den store kålspiser.

Ifølge den anmelderroste kogebogsforfatter, Lisbeth Tordendahl, så er der imidlertid al mulig grund til at få mere kål på tallerkenen, for listen over kålens fortræffeligheder er både lang og velfunderet. I hendes nye bog ’Kål og kærlighed’, forklarer hun, hvorfor kålen fortjener en særlig opmærksomhed, og hvordan alle kan have gavn af at spise mere kål.

”Blandt sunde madvarer, er kål i en liga for sig” siger Lisbeth Tordendahl. ”Kål har nemlig en helt unik sammensætning af fibre, vitaminer, mineraler, antioxidanter og gavnlige plantestoffer, som alle har så veldokumenterede sundhedsfremmende egenskaber, at kålen hører til den gruppe af madvarer, vi kalder superfood.”

Ifølge bogen, peger videnskabelige studier blandt andet på, at kål ikke kun styrker fordøjelsen, men også virker regulerende på blodsukkeret og forebygger udviklingen af type-2-diabetes. En kost rig på kål, kan tilmed være med til at mindske risikoen for hjerte-kar-sygdomme, styrke immunforsvaret og have en kræftforebyggende og kræfthæmmende effekt.

Basismad i generationer

Kålens sundhedsfremmende egenskaber er først de senere år blevet videnskabeligt belyst, men kål har, historisk set, altid været en vigtig og næringsrig fødekilde. Ingen anden grøntsag kan som kålen tilskrives æren for at generationer af datidens bønder og fattigfolk, kunne holde sult og underernæring fra døren, gennem de hårde, lange nordiske vintre. Men det er ikke kun de sundhedsmæssige egenskaber, der, ifølge Lisbeth Tordendahl, skal få os til at spise mere kål.

”Tiden, hvor kål var synonym med armod, fattigfolks spise eller kedelig sundhedsmad er heldigvis for længst forbi. Det vi har brug for nu, er en lind strøm af gode opskrifter, der kan inspirere og åbne vejen til at få flere til at spise mere kål” siger hun. ”Heldigvis behøver man ikke være mesterkok for at kunne forvandle kål til indbydende, velsmagende og tilfredsstillende mad. Med den rigtige tilberedning, smager kål forrygende, og med kål er der samtidig rigtig mange, gode variationsmuligheder.”

At bruge kål i maden er ikke forbeholdt en enkelt kostretning. Uanset om man spiser raw, stenalder, vegetar, kødmad eller noget helt syvende, er kål ikke til at komme udenom. Med den nye bog præsenterer Lisbeth Tordendahl stribevis af nemme, varierede og kreative opskrifter på indbydende retter med kål. Her får man bekræftet hvor alsidig kål er og hvordan kål nemt kan indgå i mange typer måltider.

Blandt opskrifterne er blandt andet kålsalater med linser og rodfrugter, nemme one-pot retter, sprøde kålsnack med delikate dressinger og dip, cremede kålsupper, bagte kål-pakoras, sushi med kål, grønne kålfrikadeller, smoothies med kål, frugt og friske krydderurter, kraut og fermenteret kål med urter, stuvet kål og skønne kålpandekager med krydret fyld. Alle opskrifterne er veganske - også opskrifterne på kål-klassikere som fx kåldolmere, som i nye, grønne variationer. Få opskriften fra bogen her.


Titel: Kål og kærlighed
Forfatter: Lisbeth Tordendahl
Forlag: Forlaget WISEFOOD
Bestilling: Bogen kan blandt andet bestilles her eller hos Forlaget Wisefood

Årstidens råvarer
Planteguide: Sådan får du robuste krydderurter 

Kan du mærke, at foråret er på vej? Kribler det lidt i fingrene?

Med forspiring af krydderurter i vindueskarmen kan du allerede nu nyde forårsfornemmelsen inden døre. Det er et super nemt og overskueligt projekt, og en fornøjelse at se dem vokse sig til dekorative, duftende krydderurter.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sæson for rodfrugter 

Farve, dufte og sødme er garanteret, når du laver mad med rodfrugter. Gennem efteråret og vinteren er rodfrugter ikke kun en vigtig kilde til kostfibre, vitaminer og mineraler, men også helt uundværlige i vinterens skønne simreretter og som tilbehør til hovedretter i form af rodfrugtmos,…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Pizza med hokkaido græskar, bacon og brie 

Vild med pizza? Prøv en rigtig efterårslækkeri: Pizza med hokkaido græskar.

Læs mere
Årstidens råvarer
Efterårsferie er kartoffelferie 

I dag handler efterårsferien om hyggeligt samvær og dejlige familieoplevelser, men efterårsferiens oprindelige formål var at , eller 'kartoffelferien', som den tidligere blev kaldt, fordi man havde brug for børn fik fri fra skole, så de kunne hjælpe med at grave kartofler op og få årets…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Tabouleh med solmodne tomater, og salat med kylling og fuldkornsknas 

Der er et særligt fokus på smag, sundhed og friske råvarer, når vi laver mad, skriver Fuldkornspartnerskabet. Ifølge deres nye undersøgelse, så vægter danskerne smagen, men for 60% indgår der også grundige overvejelser om, hvorvidt måltidet bidrager til sundheden. Friske råvarer er også højt…

Læs mere
Årstidens råvarer
Hvilket æble er dit yndlingsæble? 

I løbet af efteråret, og efterhånden som de forskellige æblesorter modnes, vil man hos grønthandlere og i dagligvarebutikker kunne finde mere end 20 forskellige æblesorter. Hvilket æble er dit yndlingsæble?

Læs mere
Årstidens råvarer
Sæson: Karl Johan - Den store lækre spisesvamp 

Svampen Karl Johan er en af de mest almindelige vilde danske svampe, og samtidig en af de mest eftertragtede spisesvampe. Læs her, hvordan du kan tørre svampen, så du kan nyde svampens lækre nøddeagtige smag i vinterens retter.

Læs mere
Årstidens råvarer
Svampetid - Sådan finder du spiselige svampe i naturen 

Den lune og fugtige sensommer skaber optimale betingelser for vilde svampe. Her bringer vi tips til dig, der har lyst til at samle og smage Danmarks vilde svampe.

Læs mere
Årstidens råvarer
Hokkaido 

Hokkaido er en græskarvariant af japansk oprindelse, opkaldt efter den japanske ø, Hokkaido. Græskaret egner sig rigtigt godt til suppe eller til at blive bagt i ovnen, og er i det hele taget det perfekte spisegræskar med sit faste, orangegule kød og sin milde, aromatiske, sødlige smag. Det klæder…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sæson for blåbær: Hjemmelavet is med blåbær  

Nu er det sæson for vilde blåbær, som er modne og plukkeklar i juli og august. De små delikate bær vokser især på blåbærbuske på den jyske hede, i lysninger i skove og plantager.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de…

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
^