Konditorens tips og tricks til julens hjemmebagte småkager

Kategori: Jul

Næsten seks ud af ti danskere bager selv deres julekager, og i år prioriterer vi det klassiske bagværk højere, end vi plejer, forudser trendforsker Mads Arlien-Søborg.

Konditorens tips og tricks til julens hjemmebagte småkager 

Med julen ventende lige om hjørnet er der gang i juleforberedelserne, og ikke mindst småkagebagning, som af en eller anden grund ser ud til at blive prioriteret højere i år end tidligere år. Det vurderer trendforsker Mads Arlien-Søborg, som mener at danskernes lyst til bagning formentligt hænger sammen med den usikkerhed, mange af os oplever som følge af situationen i verden omkring os.

"Tidsånden emmer af krise, og når vi er i en usikker tid, vender vi os mod det sikre og traditionelle. På den her årstid er juletraditioner som for eksempel hjemmebag noget, vi kan samles om, og i år vil det sandsynligvis blive vægtet særligt højt. Vi vil prioritere tiden til at gøre julebagværket til en hyggelig oplevelse," siger Mads Arlien-Søborg.

Anette Drengsgaard er konditor hos KonditorBager i Bjerringbro, og her oplever man også, at julesmåkagerne er i høj kurs i år.

"Som sædvanligt går vores klejner som varmt brød, og mange af vores kunder, som selv vil stå for julekagerne, får lige et par gode råd med på vejen," siger Anette Drengsgaard, som her deler sine hemmeligheder til at få succes med juleklassikerne: Klejnen, brunkagen og vaniljekransen.
 

Tips til hjemmebagte klejner

  1. Opskrift: Hjemmebagte klejner
  2. Dejen til klejner bør laves dagen før.
  3. Der skal ikke spares på citronen.
  4. Pas på, at klejnerne ikke laves for tykke, hvilket let kan få dem til at blive for tørre.
  5. Når de skal koges, er det vigtigt, at temperaturen på olien holdes konstant på 180 grader – udsving på blot 5-10 grader kan spolere resultatet. Palmin, svinefedt eller en smagsneutral olie kan alle bruges, men mange har deres egne præferencer.
  6. Lad til sidst klejnerne dryppe af på et viskestykke eller køkkenrulle.

Tips til hjemmebagte brunkager

  1. Opskrift: Skårne brunkager
  2. Dejen til brunkager bør laves dagen før, hvor den rulles i tykke pølser og fryses ned natten over.
  3. Når dejen så dagen efter skal skæres i helt tynde skiver, er det nemmest, hvis den kun er optøet ganske let.
  4. Mandlerne, der skal i brunkagen, kan med fordel blive ristet på panden eller i ovnen på forhånd, hvilket giver en bedre smag.
  5. Brunkager skal som tommelfingerregel bages ved lavere varme end andre småkager – cirka 180 grader i otte minutter. Bagetiden er dog afhængig af ovnen og kagernes tykkelse.

Tips til hjemmebagte vaniljekranse

  1. Opskrift: Annemette Foss 'Julebagværk'
  2. For at opnå den helt rigtige, gode smag er det vigtigt, at der bruges smør og mandelmel i dejen.
  3. Kransene formes let med en sprøjtepose direkte på bagepladen, inden de ryger i ovnen ved cirka 210 grader og bages, indtil de er gyldne. Husk, at holde øje med dem undervejs, så de ikke bliver brændte.
Konfekt: Marcipan med saltkaramel
Jul
Konfektopskrift: Julehjerte med marcipan og salt-karamel 

De fine julehjerter og -stokke er lavet af den lækreste, bløde marcipan med karamelsmag og salt. Det er en skøn kombination, som giver stor smag og fremhæver den herlige mandelsmag.

Figurerne er super nemme at lave, og smager ikke kun helt forrygende, men ser også så fine ud på marcipanfadet – især…

Læs mere
Jul
Opskrift af chocolatier Jesper Rahbek: Dadler med marcipan og lakrids 

Søde dadler, blød marcipan, sprød chokoladeovertræk og fennikelfrøs subtile lakridsagtige smag på toppen.

Læs mere
Jul
Juleblomster: 10 idéer til juledekoration med hvide blomster 

Blomster er slet ikke til at undvære i julen: Amaryllis, tulipan, hyacint og julestjerne er så smukke og stemningsfulde i julens stilleben og til borddekorationer. De fås i alverdens farver, men de hvide står i særlig smuk kontrast til den mørkegrønne gran og den fine julestads.

Læs mere
Jul
Sif Orellana: Tipoldemors æbleskiver  

Hvis du endnu ikke rigtig er kommet i julehumør, så ved forfatter Sif Orellana lige hvad der skal til. For hvordan kommer man bedre fra start med julehyggen end med en god omgang hjemmebagte æbleskiver?

Læs mere
Jul
Er det forkert at opmuntre børn til at tro på julemanden? 

Er man heldig at tilbringe juleaften i selskab med små børn, så er der garanti for en festlig aften fuld af sprudlende humør og uforfalsket julebegejstring. Aftenens program skal helst være som sidste års, for når man er lille, er det trygt og rart på forhånd at vide, hvad der venter.

Og børn er…

Læs mere
Jul
Sære juletraditioner i andre lande 

De danske juletraditioner synes mildest talt vindtørre sammenlignet med traditioner i andre lande; Der bliver spået i kaffegrums, tændt kæmpe bål, serveret 13 desserter juleaften, og støvlerne bliver fyldt med gaver og slik.

Læs om sære russiske, franske, tyske, polske, portugisiske, irske,…

Læs mere
Jul
10 helt unikke julespecialiteter i andre lande 

Hvis man er småtræt af den danske julemad, så kan man jo lade sig inspirere af andre landes traditionelle juleretter.

Måske skal flæskestegen, anden og rødkålen skiftes ud med spændende julespecialiteter som fx brasiliansk klipfisk, ungarsk karpesuppe, russisk salatanretning med syltede sild -…

Læs mere
Jul
Julepynt fra julemandens værksted 

Pynt til julegrenen, julens stilleben og juletræet med kulørt og stemningsfuld vintageinspireret julepynt fra blandt andet Bungalow, Speedtsberg, Brink Nordic og House Doctor. Klik på produkterne, og se forhandler og priser.

Læs mere
Jul
DIY: 22 kreative gaveidéer 

Julehilsner til venner og kollegaer og julegaver til hele familien ...

Julen er fuld af hemmeligheder og søde overraskelser, og der er intet så dejligt, som at få en personlig gave, giveren selv har brugt tid og kreative kræfter på at fremstille. Her får du idéer til 22 nyttige, hjemmelavede gaver,…

Læs mere
Jul
Julepynt: Hvid julestads 

Hvid julepynt skaber en særlig smuk og elegant kontrast til den mørkegrønne gran. Se udvalget.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de…

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
Shopping
^