Naturvidenskabelige fag hitter

Naturvidenskabelige fag hitter 

En negativ udvikling i det danske skolesystem ser ud til at være vendt. Det viser resultaterne af en ny spørgeskemaundersøgelse om børns favoritter på skoleskemaet.

Medarbejdere med naturvidenskabelig baggrund i høj kurs 
Ifølge en prognose fra Ingeniørforeningen, IDA, og Dansk Industri kommer Danmark til at mangle 13.500 ingeniører og naturvidenskabelige kandidater i 2025. De dystre udsigter har fået Universe Science Park til at undersøge danske børns interesse for de naturvidenskabelige fag, og resultaterne er positive. Således svarer 80 procent af de adspurgte danskere, at deres børn har interesse for de naturvidenskabelige fag, ligesom 49 procent svarer, at der er tale om børnenes favoritfag.
Tallene vækker glæde hos direktør i Randstad, Nima Astanehdost, som forklarer, at danske arbejdsgivere i høj grad efterspørger medarbejdere, der er uddannet inden for de naturvidenskabelige fag. Han understreger, at personer med disse typer uddannelser ofte ender op som dygtige specialister, hvilket der er brug for på arbejdsmarkedet både nu og i fremtiden.
"Det er utrolig glædeligt, at så mange børn har de naturvidenskabelige fag øverst på dagsordenen, for det giver ikke bare dem, men også det danske samfund en stærk position fremover. Der er i dag væsentlig mere fokus på de naturvidenskabelige fag, end der var for eksempelvis ti-femten år siden - selv helt ned i folkeskolen er dette højt prioriteret. Man kan naturligvis altid diskutere, om vi kan skrue yderligere op, for der er ingen tvivl om, at dets mere fokus vi har på dette fagområde, dets bedre rammer vi arbejdsmarkedets efterspørgsel," siger han.

Især pigernes interesse for naturvidenskab bør støttes 
Martin Zachariasen, der er dekan for Det Naturvidenskabelige Fakultet på Syddansk Universitet, er ligeledes positivt overrasket over undersøgelsens resultater, men ser ikke tendensen overført til universiteterne.
"Det tyder på, at der i løbet af de sene folkeskoleår og i gymnasiet sker et stort fald i interessen, især blandt pigerne. Der er behov for en endnu større indsats for at fastholde børnenes præference for de matematiske og tekniske fag, så flere får forudsætningerne for at søge ind på de videregående uddannelser. Dette er afgørende for Danmarks velstand, vækst og konkurrencedygtighed, da vi i fremtiden skal tjene penge på teknologi, der baserer sig på naturvidenskaben," udtaler han.
Universe Science Park på Als i Sønderjylland har i flere år arbejdet for at udbrede kendskabet til naturvidenskab blandt børn i folkeskolealderen. Oplevelsesparken har således som sit erklærede mål at begejstre børn og unge for naturvidenskab, teknologi og iværksætteri.

Job & karriere
Problemer med omgangstonen er den hyppigste årsag til mistrivsel jobbet 

Snak i krogene, kollegaens sygefravær eller en kommende omstrukturering. Et dilemma på jobbet kan skyldes mange ting, men ifølge en ny rapport 'Dit Dilemmafyldte Arbejdsliv' fra Videncenter for God Arbejdslyst, så oplever mere end hver fjerde medarbejder, som har stået i et dilemma på jobbet, som i…

Læs mere
Job & karriere
Hver 5. kvinde bliver spurgt til børneplaner ved jobsamtaler 

Knap hvert 5. kvindelige medlem mellem 18-49 år er blevet spurgt til familieplaner ved en jobsamtale. Og 23 % er blevet spurgt til deres nuværende familiesituation. Det viser en undersøgelse som Epinion har lavet for HK Privat i oktober 2020. Til sammenligning har kun 5 % af mændene i samme…

Læs mere
Job & karriere
Osteopaten: Sådan forebygger du smerter på hjemmekontoret 

Hvad sker der med kroppen, når vi sidder for længe i uhensigtsmæssige stillinger på hjemmekontoret? Og hvad kan vi gøre, for at forebygge smerter og gener? Osteopat Danni Petersen, guider til gode vaner på hjemmearbejdspladsen.

Læs mere
Job & karriere
Advokaten: Det skal du som lønmodtager vide om coronapas 

Coronavaccinen er i fuld gang med at blive rullet ud, og regeringen og erhvervslivet har planer om et digitalt coronapas, som kan give mulighed for restaurantbesøg og forretningsrejser. Men hvad betyder det egentlig for dig som lønmodtager? Her forklarer advokatfuldmægtig, Charlotte Krogh, dine…

Læs mere
Job & karriere
Coaching: Dérfor tilbyder virksomheder deres medarbejdere coachingforløb 

Siden 80érne har coaching været en populær ressource i forretningsverdenen. Især på ledelsesplan har coaching været udbredt som individuel sparring for ledere, og er gennem årene blevet en så integreret del af virksomhedsledelse, at man vurderer, at op mod halvdelen af alle danske virksomheder i dag…

Læs mere
Job & karriere
Terapeuten: Hvordan kriser kan give plads til klarhed, balance og nærvær 

"Kriser er ikke kun af det onde. Kriser kan være dét, der giver klarhed. Coronakrisen har fået mange af os til at mærke efter og overveje, om vi nu også har den balance i tilværelsen, som vi inderst inde drømmer om," siger parterapeut og forfatter, Christiane Meulengracht.

Læs mere
Job & karriere
Parterapeut: Udfordringer i privatlivet kan give stress på jobbet 

Vi taler rigtig meget om arbejdsrelateret stress, mens der er berøringsangst, når det kommer til den udbredte stress, som er skabt af problemer i privatlivet og særligt i parforholdet. Skal vi knække stresskurven, er vi nødt til at fokusere begge steder, mener parterapeut Christiane Meulengracht,…

Læs mere
Job & karriere
Job: Takt & tone ved julefrokosten 

Sæsonen for julefrokoster er over os, og det giver rigtig gode muligheder for at styrke relationerne på arbejdspladsen. Samværet med kollegaerne, god mad og rigelig alkohol, gør som regel julefrokosten til en festlig oplevelse, men indimellem kan julefrokoster også udvikle sig til skueplads for…

Læs mere
Job & karriere
Job med mange rejsedage kan have store konsekvenser for sundheden 

Et job, der indbefatter masser af rejseaktivitet, kan lyde besnærende. Ikke desto mindre oplever mange mænd og kvinder, der rejser meget i forbindelse med deres arbejde, at jobbet også kan have store helbredsmæssige konsekvenser. Søvnmangel og jetlag samt hurtig og ofte usund kost, manglende motion…

Læs mere
Sommer
Hver tredje holder mindre end tre ugers sommerferie 

For omtrent hver tredje erhvervsaktive dansker er sommeren ikke lig med tid til ferie. 32 pct. svarende til flere end 900.000 personer nøjes med at holde sommerferie i to uger eller mindre, og yderligere 4 pct. vælger at lægge deres ferie på andre tider af året. Det viser en ny…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^