Naturvidenskabelige fag hitter 

En negativ udvikling i det danske skolesystem ser ud til at være vendt. Det viser resultaterne af en ny spørgeskemaundersøgelse om børns favoritter på skoleskemaet.

Medarbejdere med naturvidenskabelig baggrund i høj kurs 
Ifølge en prognose fra Ingeniørforeningen, IDA, og Dansk Industri kommer Danmark til at mangle 13.500 ingeniører og naturvidenskabelige kandidater i 2025. De dystre udsigter har fået Universe Science Park til at undersøge danske børns interesse for de naturvidenskabelige fag, og resultaterne er positive. Således svarer 80 procent af de adspurgte danskere, at deres børn har interesse for de naturvidenskabelige fag, ligesom 49 procent svarer, at der er tale om børnenes favoritfag.
Tallene vækker glæde hos direktør i Randstad, Nima Astanehdost, som forklarer, at danske arbejdsgivere i høj grad efterspørger medarbejdere, der er uddannet inden for de naturvidenskabelige fag. Han understreger, at personer med disse typer uddannelser ofte ender op som dygtige specialister, hvilket der er brug for på arbejdsmarkedet både nu og i fremtiden.
"Det er utrolig glædeligt, at så mange børn har de naturvidenskabelige fag øverst på dagsordenen, for det giver ikke bare dem, men også det danske samfund en stærk position fremover. Der er i dag væsentlig mere fokus på de naturvidenskabelige fag, end der var for eksempelvis ti-femten år siden - selv helt ned i folkeskolen er dette højt prioriteret. Man kan naturligvis altid diskutere, om vi kan skrue yderligere op, for der er ingen tvivl om, at dets mere fokus vi har på dette fagområde, dets bedre rammer vi arbejdsmarkedets efterspørgsel," siger han.

Især pigernes interesse for naturvidenskab bør støttes 
Martin Zachariasen, der er dekan for Det Naturvidenskabelige Fakultet på Syddansk Universitet, er ligeledes positivt overrasket over undersøgelsens resultater, men ser ikke tendensen overført til universiteterne.
"Det tyder på, at der i løbet af de sene folkeskoleår og i gymnasiet sker et stort fald i interessen, især blandt pigerne. Der er behov for en endnu større indsats for at fastholde børnenes præference for de matematiske og tekniske fag, så flere får forudsætningerne for at søge ind på de videregående uddannelser. Dette er afgørende for Danmarks velstand, vækst og konkurrencedygtighed, da vi i fremtiden skal tjene penge på teknologi, der baserer sig på naturvidenskaben," udtaler han.
Universe Science Park på Als i Sønderjylland har i flere år arbejdet for at udbrede kendskabet til naturvidenskab blandt børn i folkeskolealderen. Oplevelsesparken har således som sit erklærede mål at begejstre børn og unge for naturvidenskab, teknologi og iværksætteri.

Humør, energi, sjæl og psyke
Præstationsløn kan påvirke psykisk helbred 

Der kan være mange grunde til at, at en virksomhed går fra fast aflønning af sine medarbejdere til mere konkurrencebetonede aflønningsformer som for eksempel præstationsløn. Men én ting er sikkert; det kan påvirke medarbejderne. Og i mange tilfælde påvirker det medarbejderne negativt i form af øget…

Læs mere
Job & karriere
Fokuserer du på dine svagheder eller styrker? 

Vi kender det alle sammen helt tilbage fra folkeskolen. Nogle ting er lette for os, og andre ting er svære for os. Og særligt de ting, vi har svært ved, får vi besked på at øve os i. Den indsats er vigtig i skoleårene, men fortsætter vi i voksenlivet med at fokusere på at udvikle vores svagheder,…

Læs mere
Job & karriere
Kvinder og Millennials erobrer den danske e-handel 

Både e-handel og iværksætteri har længe været mandsdominerede aktiviteter, men det ser ud til at ændre sig i fremtiden. Andelen af kvindelige iværksættere inden for e-handel er i løbet af de seneste fem år steget fra 20 til 28,5 procent - og der kommer hele tiden flere til. Samtidig er antallet af…

Læs mere
Job & karriere
Det giver prestige at arbejde over 

Rockwool Fonden fortæller, at flere danskere har fået fleksible arbejdstider. Det kan føre til mere indflydelse, men også til mere overarbejde: Mere end hver fjerde privatansatte HK'er oplever, at det giver prestige at arbejde over på deres arbejdsplads.

Læs mere
Job & karriere
Familiestrateg: Sommerferien er slut - det er nu du skal prioritere familien 

Danskerne bruger i så høj grad sommerferien til at kompensere for den manglende samvær med familien i hverdagen, at mange vender direkte stressede tilbage på arbejde. Det mener familiestrateg Bo Bresson, der i stedet opfordrer danskerne til at sprede det gode familieliv ud over hele året.

Læs mere
Job & karriere
Stressekspert: Drop kampen mod din indre kritiker 

Vil du undgå, at dine selvkritiske tanker slår rødder og agerer stopklods for dine store ønsker og drømme? Så stop med at bekæmpe de selvkritiske tanker, og øv dig i at se tankerne som det de er - bare tanker, lyder det fra stressekspert og coach, Birthe Buhl. Hun står bag app'en 'Mindfulness -…

Læs mere
Job & karriere
Feedback  

Har du svært ved at få dit budskab igennem? NLP coach Charistina Greve giver her nogle redskaber til at forbedre kommunikation og forståelse.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^