Kemi i fidget spinnere 

Fidget spinnere er på kort tid blevet forårets og sommerens store dille. DR Kontant og Forbrugerrådet TÆNK har i aftes sat fokus på skadelig kemi i det populære legetøj. Det har resulteret i flere indberetninger til Miljøstyrelsen om ulovlige mængder af blandt andet bly i fidget spinnere. Bly er et problematisk stof, der kan påvirke indlæringsevnen selv i små mængder, og børn er mere sårbare end voksne.
"Vi er nu ved at se på de produkter, der er blevet indberettet. Før vi kan håndhæve, skal vi blandt andet have foretaget analyser, for vi har ikke fået analyser i forbindelse med indberetningerne. Samtidig planlægger vi nu selv at gennemføre en kontrolkampagne af fidget spinnere på det danske marked i løbet af efteråret," siger kontorchef Inger Bergmann fra Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion.

Ingen grund til panik
Forhandlerne er selv ansvarlige for, at de produkter, de sælger, ikke indeholder ulovlige stoffer, og at de er sikre at bruge. Kemikalieinspektionen udfører stikprøvekontroller baseret på en risikobaseret tilgang, hvor fx produkter til børn er et element. En stikprøvekontrol er nu blevet relevant for fidget spinnere.
"Det ser ud til, at det primært er fidget spinnere af metal, der indeholder for høje koncentrationer af bly, og derfor vil vi fokusere på dem i vores kommende kontrol," siger hun.
Til de mange danskere, der allerede har købt fidget spinnere af metal, siger Inger Bergmann:
"Der er ingen grund til panik. Selv med et indhold af bly på tre procent, som er rapporteret i medierne, er der kun en meget lav risiko for sundhedsskade, når børnene leger med dem. Det er dog vigtigt, at små børn, der putter ting i munden, ikke leger med fidget spinnere. Dels er der risiko for, at små dele kan falde af, og dels vil udsættelsen af kemiske stoffer øges."

Forbrugernyt
Test dig selv: Kender du miljømærkerne? 

Miljømærker er en fantastisk hjælp, når der købes ind i hverdagen. Ved at kigge efter dem, finder man hurtigt vej til de produkter, der udmærker sig ved at være fremstillet i overensstemmelse med fastsatte miljøkrav.

Læs mere
Forbrugernyt
20 tips til en mere bæredygtig hverdag 

I en verden med begrænsede ressourcer, er vi nødt til at tænke på, hvordan vores forbrug og livsstil påvirker fremtiden. Vi er forpligtet til at tænke på vores børn og børnebørn, og sørge for at de i fremtiden vil have samme niveau af ressourcer og muligheder til rådighed, som vi har haft. Derfor…

Læs mere
Forbrugernyt
Efterlysning: Hjælp ukrainerne med genbrugstøj 

Med mere end 30.000 ukrainske flygtninge ankommet til Danmark på kort tid, og formentlig mange flere på vej, melder Røde Kors nu om, at der mangel på tøj i genbrugsbutikkerne.

Læs mere
Forbrugernyt
Bilpleje med omtanke 

Miljømæssigt er det ikke ligegyldigt, hvordan du vasker og vedligeholder din bil. Nogle bilplejemidler indeholder, ifølge Miljøstyrelsen, svært nedbrydelige og miljøbelastende stoffer.. Derfor glæder om at være opmærksom, hvis man vælger at vaske og ordne bilen derhjemme, for her ender rester af…

Læs mere
Forbrugernyt
Verdensmestre i økologi 

Nye, globale økologital viser, at Danmark fortsat har det største øko-forbrug i verden, hvilket udgør lidt over 13% procent af det samlede fødevaresalg. Ved at vælge økologiske fødevarer er man garanteret mad uden rester af pesticider, bedre dyrevelfærd, plads til natur og omtanke for miljøet.…

Læs mere
Forbrugernyt
At køre med sne på bilruderne er farligt - og dyrt 

Med det ustadige danske vintervejr, ved man aldrig, hvad man har i vente. Her er de vigtigste tips og regler til dig, der kører i vintertrafikken.

Læs mere
Forbrugernyt
Coronapasset på sundhed.dk er klar til de rejselystne 

Sundhed.dk har netop lanceret den nyeste udgave af sine coronapas. De nye coronapas er blandt andet blevet udstyret med en QR-kode, der kan scannes, og dermed kan det let verificeres om coronapassene er ægte. Med de seneste ændringer lever sundhed.dk's coronapas op til EU-kravene, og derfor er det…

Læs mere
Forbrugernyt
Ny undersøgelse: Børn har svært ved at spotte influencer-reklamer på sociale medier 

En ny undersøgelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen viser, at mange børn ikke kan identificere reklame-indhold fra influencers på sociale medier som YouTube. Det er et problem, mener erhvervsminister Simon Kollerup.

Læs mere
Forbrugernyt
Omstridte markedsføringsmetoder af nye tobaks- og nikotinprodukter 

Tobaks- og nikotinproduktet, IQOS, er, ifølge Kræftens Bekæmpelse, et relativt nyt produkt på det danske marked. Til forskel fra cigaretter, hvor man inhalerer brændt tobak, så opvarmes tobakken i et håndholdt ICOS elapparat, inden den nikotinholdige røg indhaleres. Produktet er også kendt som…

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan skal tobaksvarer gøres mindre attraktive for unge 

Kan en kedelig, mere neutral farve på tobakprodukters emballage betyde, at børn og unge vil holde sig fra tobakken?

Det mener eksperter på baggrund af erfaringer fra andre lande, og derfor er det nu en del af regeringens særlige indsats, der skal nedbringe børn og unges forbrug af tobaks- og…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^