Hjælp til sikker shopping

Hjælp til sikker shopping 

Den lille ugle Howard er en interaktiv shoppingassistent, der fra i dag kan hjælpe forbrugerne med at skelne de seriøse butikker i cyberspace fra de useriøse, inden de handler.

Her er uglen Howard. Howard er Forbruger Europas nyeste væbner i forsøget på at hjælpe forbrugerne på det europæiske e-handelsmarked. Howard er en interaktiv shoppingassistent, der fra i dag kan hjælpe forbrugerne med at skelne de seriøse butikker i cyberspace fra de useriøse, inden de handler.

”Howard kan selvfølgelig ikke garantere forbrugerne, at de gør en god handel. Men der er nogle helt basale ting, han kan tjekke, som giver et fingerpraj om, hvorvidt det er en pålidelig forretning forbrugeren er kommet ind i,” siger Peter Fogh Knudsen, leder af Forbruger Europa, der står bag Howard.

Howard er et lille interaktivt værktøj, du kan hente på <link https: www.forbrugereuropa.dk dansk fakta-raad ehandel howard _blank> Forbrugereuropa.dk, før du surfer ud på nettet for at shoppe. Når du herefter aktiverer Howard i din browser, følger han med dig ind og ud af butikkerne på nettet, og tjekker om det er en ordentlig forretning, du er kommet ind i, eller om det er en af dem med et blakket ry. Howard ved, hvilke ting han skal tjekke, og hvilke andre hjemmesider han skal spørge til råds for at finde ud af, om det er en seriøs butik. Som forbruger slipper du derfor for selv at skulle fare hele nettet rundt og tjekke en masse hjemmesider, før du handler.

Howard tjekker automatisk:
● Hvornår hjemmesiden er registreret. Hvis den er åbnet for ganske nylig skal du være forsigtig – navnlig hvis priserne er lave og pengene skal betales forud

● Archive.org laver løbende kopier af alle websteder. Hvis dette arkiv kan fremskaffe nogle gamle kopier af den hjemmeside, du er inde på, der viser, at butikken har haft et tilsvarende indhold i lang tid, så taler det for, at det kan være en reel butik, du er kommet ind i. Howard besøger arkivet, mens du shopper, og vender tilbage med svar på om arkivet har noget liggende på den forretning, du er inde i.

● Howard tjekker om butikken er tilmeldt det danske E-mærke, eller det tyske Trusted Shops og flere kommer løbende til. Han oplyser desuden om, hvilke e-mærkningsordninger butikkens hjemland har, så du selv kan kigge efter dem. Hvis butikken er e-mærket, er det typisk udtryk for, at en tredjepart allerede har blåstemplet og kontrolleret butikken.

● Andre forbrugere sladrer ofte til hinanden på nettet, hvis de har følt sig dårligt behandlet i en butik. Mens du shopper i butikken besøger Howard Google og vender tilbage for at fortælle dig nogle af de historier, der verserer på nettet om den butik, du er inde i.

● Inden du foretager et køb kan det være en fordel at vide, hvor lang fortrydelses- og reklamationsfrist, der gælder i sælgers hjemland

Howard bliver stadig klogere
Forbruger Europa fortsætter med at udvikle Howard. I øjeblikket er han ved at lære følgende to kompetencer:

● Mens du er i forretningen, går Howard selv ud på forskellige prissammenligningsportaler, der giver brugerne mulighed for at evaluere de enkelte butikker tilsluttet portalen. Howard linker herefter direkte til disse brugerevalueringer.

● Hvis du taster butikkens registreringsnummer ind, kan Howard tjekke det officielle virksomhedsregister i det pågældende land for at finde ud af, om der overhovedet findes et firma med dette navn. Howard kan allerede tjekke de danske butikker, men arbejder på også at kunne tjekke de andre europæiske butikker.

Forbrugernyt
Sikkerhedsstyrelsen: Oplad aldrig telefonen i sengen! 

Hvert år rykker danske brandvæsener ud til omkring 3.500 brande i boliger. Mindst 10 procent af de brande er relateret til elprodukter- eller installationer. Nu advarer Sikkerhedsstyrelsen, Beredskabsstyrelsen samt Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut og opfodrer til sikker opladning, så…

Læs mere
Sensommer
Fødevarestyrelsen: Spis ikke hyldebær rå 

Opkast, diarré og kvalme. Det er blot nogle af de ubehageligheder man risikerer, hvis man spiser sensommerens saftspændte hyldebær rå. Til gengæld er det lille bær en delikatesse, hvis man tager de nødvendige forholdsregler.

Læs mere
Forbrugernyt
Spisesvampe og bærs giftige dobbeltgængere 

I den danske natur gror mange gode spisesvampe, men da flere af dem har giftige dobbeltgængere, er det vigtigt altid at sikre sig, at det er en spisesvamp, du har fundet.

Læs mere
Forbrugernyt
Inflation: 20 tips der får pengene til at række længere  

Nu da priserne på elektricitet er mere end fordoblet, kan inflationen for alvor kan mærkes på pengepungen, og med prisernes fortsatte himmelflugt,så gælder det om at huske alle de gode spareråd. Med tips og kloge bidrag fra læserne, får du her 20 råd, der kan få pengene til at række lidt længere.

Læs mere
Forbrugernyt
Tjek bagagen for væggelus inden hjemrejsen 

Når du pakker kufferten til hjemrejsen, så husk lige at tjekke din bagage for væggelus. De små, blodsugende tæger er nemlig rigtige kedelige at få med hjem, for når de først er flyttet ind, er de nærmest umulige at komme af med. Ifølge Miljøstyrelsen skyldes det blandt andet, at væggelus i stigende…

Læs mere
Forbrugernyt
Erstatning ved mistet bagage 

Sommerferien står for døren, og mange danskere vælger at flyve til udlandet for at holde ferie. Men feriestarten kan blive en blandet fornøjelse, hvis bagagen ikke er kommet med flyet. Luftfartsselskabet er erstatningspligtig, men mange forbrugere finder det besværligt at anmelde den manglende…

Læs mere
Forbrugernyt
Er der virkelig adgang forbudt? 

"Har du mødt et skilt, en bom eller en anden barriere i naturen, som du er i tvivl om er lovlig? Send det til Friluftsrådet og få hjælp til at vurdere sagen." Sådan står der på kampagnesiden gaanyeveje.dk, og den opfordring har hundredvis af danskere fulgt.

Læs mere
Forbrugernyt
Flystrejke: Hvad har jeg ret til? 

Med SAS-piloternes strejke, står rigtig mange danskere tilbage uden transport til sommerens feriedestination, og så melder spørgsmålene sig: 'Kommer jeg afsted med et andet luftfartselskab?', 'Kan jeg udskyde rejsen til strejken er ovre?', 'Kan jeg få refunderet min billet?'

For at komme alle de…

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan får du en brandsikker Sankt Hans aften 

Mange danskere ventes at holde Sankt Hans aften i baghaven, hvor man selv tænder op i bål og synger midsommervisen. Her er det vigtigt at tage de rette forholdsregler, så det hyggelige bål ikke udvikler sig til en uønsket brand.

Læs mere
Forbrugernyt
Send ikke dyrene til Bloksbjerg 

Torsdag tændes Sankt Hans bålet, og heksen sendes til Bloksbjerg med Midsommervisen. Desværre fanges mange dyr i bålets flammer, fordi de ser brændebunken som det perfekte skjulested. Bålet bør derfor flyttes og ombygges, inden det tændes.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^