DAB til DAB+: Sådan genindstiller du din DAB-radio 

Hvis man er en af de mere end 900.000 danskere, som dagligt lytter til DAB-radio, er der god grund til at rette antennerne mod sin radio i den kommende tid. For søndag den 1. oktober skifter det digitale radioformat DAB til det nye DAB+. I den forbindelse indledes en landsdækkende oplysningskampagne, som skal informere danskerne om overgangen til DAB+ og bringe dem godt med videre til det nye radioformat.
"Trods et bugnende udbud af nye medier lytter danskerne stadigvæk trofast til radio. Det sker i stigende grad på digitale platforme og for rigtig manges vedkommende på DAB-radio. Ambitionen er at få danskerne med over på det nye DAB+-format, hvor der er plads til en række nye radiokanaler. Det skal oplysningskampagnen i første omgang hjælpe med at sikre. Samtidig har kampagnen til formål at fortælle borgerne om de mange muligheder, man får med digital radio," siger Tobias Enné, talsperson for sekretariatet Mere Radio, som står bag kampagnen.

Fakta om DAB+
DAB+ er en forbedret version af DAB ("Digital Audio Broadcasting"). Til forskel fra DAB giver DAB+ mulighed for at sende et større antal kanaler, og dermed mere radio til danskerne. Med DAB+-formatet vil der blive plads til omkring 12 nye, landsdækkende radiokanaler.

Tag testen: Kan din DAB-radio modtage DAB+?
I dag har lidt under halvdelen, cirka 45 procent, af befolkningen en DAB-radio i hjemmet. Ud af det samlede antal anslås det, at et sted mellem 200.000 og 400.000 DAB-radioer af ældre dato ikke kan modtage det nye DAB+-format og derfor skal udskiftes. DAB-radioer købt efter 2012 skal derimod blot genindstilles for at kunne modtage de nye kanaler.
Derfor er det snart tid til at finde ud af, om din DAB-radio er klar til DAB+, eller om den muligvis skal udskiftes. Det gør du ganske enkelt ved at tjekke, om du på din radio kan lytte til DR’s regionale P4-kanaler. Disse kanaler kan nemlig kun høres på en radio, der kan modtage DAB+.
Er radioen derimod tavs, når man tuner ind på DR’s regionale P4-kanaler, understøtter den sandsynligvis ikke DAB+ og skal dermed udskiftes med en ny, hvis du fortsat ønsker at lytte til DAB-radio.
Information om hvad skiftet til DAB+ betyder, og hvordan man fremover kan lytte til digital radio er noget af det, som danskerne vil støde på, når oplysningskampagnen lanceres. 

Guide: Sådan finder du ud af, om din DAB-radio er klar til DAB+

  1. Hvordan ved du, om du hører DAB-radio?
    Første skridt på vejen er at finde ud af, om din radio er en DAB-radio. Det gør du ved at kigge efter, om der står DAB på din radio. Fremgår det ikke, kan du kigge i radioens brugermanual. Står der DAB+ på din DAB-radio eller er den købt i 2012 eller senere, kan du gå ud fra, at radioen kan modtage DAB+. Husk, at selvom du kan modtage DAB+, skal du genindstille din radio den 1. oktober, så du kan modtage de nye kanaler, når formatet skifter. 
  2. Hvordan finder du ud af, om du kan modtage DAB+?
    Står der ikke DAB+ på din radio, eller er din DAB-radio købt før 2012, kan du tage DAB+-testen:
    Først skal du genindstille din DAB-radio. Du genindstiller din radio ved at trykke på autotune/scan eller lignende i 5-7 sekunder. Radioen skal herefter gå i gang med at scanne sendenettet for informationer og genindstiller så sig selv med de nye informationer. Hvis du har problemer, kan du kigge i din manual eller kontakte forhandleren, hvor du har købt din DAB-radio.
    Hvis du herefter kan finde og høre DR’s regionale P4-kanaler på din DAB-radio, lytter du allerede til DAB+. Disse kanaler kan nemlig kun høres på en DAB-radio, der kan modtage DAB+.

Hvad gør du, hvis du ikke kan høre DAB+?
Hvis din DAB-radio ikke kan modtage DAB+, kan du ikke høre DAB-radio efter 1. oktober på din gamle radio. DAB+-radio er dog blot en af flere måder, du kan lytte til digital radio på. Du kan sikre, at du kan lytte til digital radio efter 1. oktober ved at benytte en af følgende muligheder:

  • På en ny DAB+-radio
  • På din computer via internettet
  • På din smartphone eller tablet – enten i din browser eller via apps
  • På dit tv – på nogle tv kan man også lytte til digital radio, men det afhænger af dit tv og din tv-udbyder

Man kan læse mere om DAB+ og mulighederne med digital radio på mereradio.dk.

Forbrugernyt
Omstridte markedsføringsmetoder af nye tobaks- og nikotinprodukter 

Tobaks- og nikotinproduktet, IQOS, er, ifølge Kræftens Bekæmpelse, et relativt nyt produkt på det danske marked. Til forskel fra cigaretter, hvor man inhalerer brændt tobak, så opvarmes tobakken i et håndholdt ICOS elapparat, inden den nikotinholdige røg indhaleres. Produktet er også kendt som…

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan skal tobaksvarer gøres mindre attraktive for unge 

Kan en kedelig, mere neutral farve på tobakprodukters emballage betyde, at børn og unge vil holde sig fra tobakken?

Det mener eksperter på baggrund af erfaringer fra andre lande, og derfor er det nu en del af regeringens særlige indsats, der skal nedbringe børn og unges forbrug af tobaks- og…

Læs mere
Forbrugernyt
Undgå dyre ekstraforsikringer på billeje når du rejser på ferien i udlandet 

Verden er langsomt ved at åbne op efter snart halvandet år med lukkede grænser, ind- og udrejseforbud, og rigtig mange danskere planlægger at skulle på sommerferie i udlandet i år.

Men måske er det ikke kun passet, der er blevet lidt støvet. For mens de fleste er opmærksomme på, at man skal…

Læs mere
Forbrugernyt
Tøjvask: Vasker du stadig tøj på 40 eller 60 grader? 

Gennem de seneste 10 år har du sikkert hørt budskabet igen og igen; "Sænk temperaturen fra 40 grader til 30 grader, når du vasker." Men selvom vi er blevet opfordret til at skrue ned for temperaturen for at skåne miljøet og spare penge, så skrues der stadig op for højt op for temperaturen. Det viser…

Læs mere
Forbrugernyt
En god bog er populær adspredelse under Covid-19-krisen 

2020 var et usædvanligt stærkt læseår, skriver forskere ved Københavns Universitet, der står bag forskningsprojektet 'Lockdown Reading'. Deres undersøgelse af danskernes læsevaner under coronakrisen viser, at vi har læst væsentligt mere, end vi plejer. Også blandt dem, der ikke har haft mere tid for…

Læs mere
Forbrugernyt
Indeholder garnet til dit strikkeprojekt farlige kemikalier? 

Flere og flere danskere har fået gang i strikkepindene, og der er med garanti produceret masser af hjemmestrikkede sokker og trøjer under corona-krisen. Miljøstyrelsen har derfor undersøgt, om strikkegarn er belastet med kemikalier i samme grad, som færdige tekstiler kan være, og om garnet…

Læs mere
Forbrugernyt
Færre cykeluheld med cykler uden stang 

Cirka hver 5. mandlige cyklist over 65 år kører på en cykel uden en stang, og det burde flere seniorer gøre, da det kan betyde færre cykeluheld, lyder det i en aktuel kampagne fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden.

Læs mere
Forbrugernyt
Boligadvokaten: Undgå at mægleren tager kontrollen over dine penge 

Vi skal undgå, at mægleren tager kontrollen over boligkøberens penge. Sådan lyder advarslen fra Danske BOLIGadvokater, som ser, at nogle af ejendomsmæglerne udnytter, at boligkøberne tror, at købsaftalen er en standard, og derfor overser, når der ”fifles” med indholdet.

Læs mere
Forbrugernyt
Sundhed.dk: Coronapas er klar 

I dag begynder den gradvise genåbning af Danmark, hvor sundhed.dk og appen MinSundhed skal give danskerne mulighed for at vise coronapas, der dokumenterer enten en negativ COVID-19 test, tidligere smitte eller et færdiggjort vaccinationsforløb. Sundhed.dk forventer, at der, den kommende tid, vil…

Læs mere
Forbrugernyt
Hver 10. dansker har fået stjålet cyklen: Sådan gør du livet surt for cykeltyven 

Forårets lyse dage og lune temperaturer betyder, at cyklen igen bliver fundet frem og bliver det foretrukne transportmiddel for mange danskere. Desværre betyder det også øget aktivitet hos cykeltyvene.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^