Græsplænen: Sådan fjerner du mos i græsplænen 

Mos i græsplænen går de fleste haveejere på nerverne og er et af de mest udbredte plæneproblemer i danske haver. Det mærker man tydeligt i Haveselskabet. Her handler mellem hvert tredje og fjerde opkald til haverådgivningen om plænen - og en stor del specifikt om problemer med mos.

"Næsten uden undtagelse har de fleste af dem, der ringer for at få hjælp til græsset, problemer med mos i plænen. Når der er mos i plænen, er det udtryk for, at græsset ikke trives, og det vokser derfor ikke, som det skal - hvis man vel at mærke gerne vil have en flad, ensartet plæne," siger Louise Møller, havefaglig rådgiver i Haveselskabet.

Derfor trives mos i de danske plæner


Det danske vinterklima er typisk fugtigt og mildt, og det giver optimale betingelser for mos. Derfor skal man som haveejer selv hjælpe med at skabe optimale vækstbetingelser for græsset, hvis man helt vil undgå mos i plænen. Men mange haveejere slår også græsset ofte for at holde småblomster og mælkebøtter væk fra plænen og eftersår græs, når der opstår pletter i plænen.

Kortklippet plæne uden mos

  • Fjern mos i april/maj

    Er der mos, skal du starte med at fjerne det, for det forsvinder ikke af sig selv. I foråret er de gullige mospuder nemme at få øje på, sidder løst og derfor nemme at fjerne.
  • Græs elsker gødning

    Ved at skabe optimale vækstbetingelser for græs, overtager det mossets plads i plænen. Så græs på de bare pletter og tilsæt gødning. Gøder du græsset, vokser det mere, og du skal derfor indstille dig på at klippe det oftere og i perioder op til to gange om ugen, hvis du går efter golfbane-looket.

Effektive redskaber   

  • Manuel plænelufter

    Er der mos i et større område af haven, så er det en god idé, at bruge en plænelufter. Plænelufteren har galvaniserede tænder, og med den får du fjernet mos og filtlag fra plænen, hvilket øger plænens luft-, vand- og næringsabsorbering.

  • Vertikalskærer

    En vertikalskære er en elektrisk maskine med indbygget mosrive. Riven løsner mos og hvilket øger plænens luft-, vand- og næringsabsjælper plænen med at ånde.

    Brug kun maskinen i tidligt forår og efterår, når jorden er fugtig og blød. Brug ikke mosfjerneren i tør og hård jord.
  • Moskniv til plæneklipper

    I stedet for at købe en disideret maskine til opgaven, så kan du på nogle plæneklippere montere mosrive og moskniv.
  • Eddike, salt og sulfo

    Måske er du bekendt med hjemmeopskriften 'eddike, salt og sulfo' til bekæmpelse af ukrudt. Problemet er at miksturen ikke kun kvæler ukrudt, men også andre planter i det sprøjtede område. Derfor har Miljøstyrelsen udstedt forbud mod brugen af de ellers lettilgængelige midler.
  • Kemisk mosfjerner / pesticider

    Med ovenstående råd til at fjerne mos, burde det ikke være nødvendigt at anvende pesticider, men der findes midler, der sprøjtes på græsset og bekæmper mosset.

    Når man vælger mosmidler, må du kun anvende midler, der er godkendt af Miljøstyrelsen. Godkendelsen betyder, at midlet er gennemtestet, så det ikke er skadelig for mennesker, dyr og miljøet.

    Som privatperson kan du købe og anvende pesticider, der sælges som klar-til-brug eller midler med lav risiko, hvilket ifølge Miljøstyrelsen fx er produkter med koncentreret pelargonsyre.

Se listen over pesticider, der er godkendt til salg til private (6. februar 2023).

Japan i foråret; Historiske seværdigheder og traditioner
Forår
Rejser: Oplev det japanske forår 1 

På intet tidspunkt af året er det så oplagt at besøge Japan som i april, når kirsebærtræerne blomstrer. Fra nord til syd prydes det ikoniske landskab af lyserøde kirsebærblomster, kendt som sakura. Det er et betagende syn, og et af de mest ikoniske symboler på forår, som japanerne fejrer med…

Læs mere
Forår
Planteguide: Sådan får du robuste krydderurter 

Kan du mærke, at foråret er på vej? Kribler det lidt i fingrene?

Med forspiring af krydderurter i vindueskarmen kan du allerede nu nyde forårsfornemmelsen inden døre. Det er et super nemt og overskueligt projekt, og en fornøjelse at se dem vokse sig til dekorative, duftende krydderurter.

Læs mere
Sommertid - En time frem eller tilbage
Forår
Sommertid - Skal uret stilles frem eller tilbage? 

Natten mellem lørdag den 30. marts og søndag 31. marts 2024 går vi over til sommertid. Her skal uret stilles en time frem, hvilket betyder, at dagen begynder en time tidligere, og man 'snydes' for en times søvn.

Formålet med sommertid er at spare energi ved at udnytte dagslyset bedre, men for mange…

Læs mere
Forår
Vinduespudsning - nemt og effektivt 

Det er så herligt, når sommersolen vælter ind ad vinduerne - især hvis de er rene! Trænger de til en omgang, kan det hurtig klares. Frem med spand og svaber! Her får du vores bedste tips til vinduespudsningen.

Læs mere
Forår
Årets pollensæson er i gang: Sådan forebygger du symptomer på pollenallergi  

Pollensæsonen er godt i gang, og det er som altid en stor udfordring for de godt en million danske pollenallergikere.

Vi har samlet 15 gode tips til, hvad man som pollenallergiker selv kan gøre, for at forebygge allergi-symptomerne.

Læs mere
Forår
Luk foråret ind med løgblomster 

I det tidlige forår får man lyst til at bringe lys og forårets fine, sarte farver indenfor, og her er der intet som løgblomster, der bringer forårsstemning - og fornemmelsen af, at foråret, solen og de lune dage, er på vej.

Læs mere
Forår
Er det en vintergæk? 

Et sikkert tegn på at vi endelig går mod lysere og lunere dage, er forårets små blomster: Krokus, perlehyacint .. . og selvfølgelig vintergækker. Men kaldes den lille, hvide klokkeformede blomst med den grønne prik på kronbladene også vintergækker?

Læs mere
Forår
Sådan holder du dine tulipaner friske længe 

Der er ingen tvivl om, at tulipaner er en af de dejligste forårsbebudere. Men hvordan sikrer du dig, at du kan nyde disse sæsonbestemte blomster så længe som muligt?

Her får du tulipanroducentens 6 bedste råd.

 

Læs mere
Forår
Sæson for den fascinerende tranedans i Sverige  

I disse dage ankommer de første traner til Hornborgasjön i Vestsverige. Og om et par uger er det smukke naturområde fyldt med titusindvis af dansende traner.

Måske er en udflugt til broderlandet en idé i påsken? Man behøver ikke være ornitolog for at synes, at tranernes dans berettiger til en…

Læs mere
Guide til beskæring af roser: Roser har godt af at blive beskåret
Forår
Tips til beskæring af roser 

Roser har godt af at blive beskåret og det giver dem liv og styrke. De fleste er bange for at skære for meget af rosen, og så kan opgaven pludselig synes mere kompliceret, end det egentlig er.

Generelt bør beskæring foregå i foråret, lige inden de nye skud begynder at spire. Det stimulerer rosens…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^