Kategorier: Forår  -  Rejser

Flyforsinkelse og kompensation 

Det er forår, og mange danskere bruger de ekstra fridage på en miniferie i udlandet. Faktisk tager hver femte af os årligt på storbyferie. For enkelte kan turen dog ende i flyforsinkelser og -aflysninger eller hotelværelser uden udsigt, og så kan det være rart, at kende sine rettigheder i forhold til kompensation, hotelophold, måltider, transport og erstatningsrejse.

Kend dine rettigheder
Storbyferier, som en weekendtur til Paris eller London, er populære blandt danskerne, men det er ikke altid, at turen helt går som planlagt. I 2016 behandlede Forbruger Europa, der er en del af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, 153 sager, hvor flyet enten var aflyst eller forsinket, eller hvor forbrugeren blev nægtet boarding. Forbrugere kan dog, ifølge Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, ofte undgå at ende i en egentlig klagesag ved at sætte sig lidt ind i deres rettigheder, og først og fremmest henvender sig til deres rejseudbyder.

"Det er vigtigt, at forbrugerne først og fremmest giver flyselskabet eller rejseselskabet mulighed for at løse problemet. Viser det sig at være umuligt at finde en løsning, kan forbrugerne for eksempel gå videre med deres klage til os," siger Lars Arent, leder af Forbruger Europa, som her kort opsummerer rejsens rettigheder og ret til kompensation ved rejser fra en lufthavn i EU eller rejser til et EU-land med et EU-selskab:

Hvis dit fly bliver aflyst:

  • Du har altid krav på at få omlagt rejsen eller få billetprisen retur – efter eget valg
  • Hvis rejseudbyderen først kan få dig med på et fly dagen efter, så kan du desuden have krav på at få dækket hotelophold, måltider, to telefonopkald eller e-mails samt transport mellem hotel og lufthavn
  • Afhængig af, hvor tæt på afrejsedagen du modtager besked om flyaflysningen, kan du også have krav på økonomisk kompensation. Det er en forudsætning, at aflysningen ikke skyldes force majeure, fx krig, terror, uvejr, strejker og lignende

Hvis dit fly bliver forsinket:
Husk, at retten til kompensation ved forsinkelse forudsætter, at du har været til stede ved check-in i rette tid.

  • Måltider, der står i rimeligt forhold til ventetiden. Bemærk, at retten til forplejning gælder for forsinkelser af en vis varighed afhængig af rejsens længde:
    - Flyvninger på 1.500 km og derunder: Mindst to timers forsinkelse
    - Flyvninger inden for EU på mere end 1.500 km: Mindst tre timers forsinkelse
    - Flyvninger uden for EU på mere end 3.500 km: Mindst fire timers forsinkelse
  • To gratis telefonopkald eller e-mails
  • Hotelophold, hvis forsinkelsen kræver at du må overnatte samt transport til og fra lufthavn
  • Er flyet mere end fem timer forsinket, kan du aflyse turen og få pengene igen
Forår
Plant vilde blomster i vindueskarmen - og genplant dem i naturen når de er afblomstret 

Lige nu blomstrer de vilde forårsblomster. Små, fine og farvestrålende står de i krattet og langs vejkanten. Man kan samle en lille forårsbuket i vase, men vilde blomster er sarte, når de plukkes og holder sjældent mere end en enkelt dag. Vil du have mere glæde af dem, så har vi haft succes med at…

Læs mere
Forår
Havetips fra Haveselskabet: Sådan får du dine franske anemoner til at trives 

Franske anemoner er slet ikke til at stå for. De står ranke og stråler med deres fyldige kronblade omkring den markerede midte, og er ikke kun skønne i haven, men fungerer også perfekt som snitblomst.

Læs mere
Regler for loppemarkeder og tips til, hvordan man prutter om prisen
Loppemarkeder
Loppemarkeder 2024: Sådan prutter du om prisen 

Da vi danskere ikke har tradition for at prutte om prisen, så kan det godt føles lidt grænseoverskridende første gang man står overfor en inkarneret loppesælger, men på markederne er det altså en vigtig del af oplevelsen.

Her får du tips til, hvordan du kommer godt i gang og kan lukke en god…

Læs mere
Forår
Gør-det-det: Kreative idéer til blomsterdekorationer 

Friske sommerblomster kan meget mere end pynte i krukker og vaser. Her er fire nye, dekorative idéer; Friske blomster i glas og ramme, som hårpynt i romantisk boho-stil, i isterninger til sommerdrinks, og som servietring til sommerbordet.

 

Læs mere
Forår
Haveselskabet: Flytning af roser trin-for-trin 

Smukke, gamle rosenbuske kan være højt skattet klenodier, som man nødigt skiller sig af med fx i forbindelse med en flytning. Men det behøver man heldigvis heller ikke.

Ifølge gartner og landskabsarkitekt Jesper Carl Corfitzen, der er leder af Haveselskabets rådgivning, kan du sagtens flytte gamle…

Læs mere
Forår
Gode råd fra Haveselskabet inden du går i gang med haveprojekterne 

Sommeren er godt på vej, og i haverne pusler haveejere med planer, planter og projekter. Desværre er det ikke alt, der går som planlagt, og det er der ifølge Haveselskabet flere grunde til:

"Især nye haveejere render ind i problemer, måske fordi de er for ivrige med at komme i gang, eller stirrer…

Læs mere
Få en sund, tæt og velplejet græsplæne
Forår
Sådan får du en flot græsplæne - 4 vigtige haveråd 

I foråret, når græsplænen ikke længere er alt for våd, skal blade og sidste års visne græs rives sammen for at sikre luft til græsrødderne og de nye græsspirer. Desværre fremmer det også væksten af mos i plænen. Mos trives gennem vinteren og kan derfor have et forspring, når foråret starter.

Læs mere
Frost i køkkenhaven
Forår
Frost i køkkenhaven i april? Sådan beskytter du nyplantede frø og spirer 

Er man ivrig ejer af en køkkenhave, så ligger der formentligt allerede grøntsagsfrø i jorden i april. Men med udsigt til kolde nætter og frostgrader melder spørgsmålet sig: Kan de nyplantede frø og nye små spirer overleve?

Læs mere
Hjemmedyrkning af grøntsager
Forår
Kickstart dyrkning af grøntsager og krydderurter på kun 30 minutter 

Dyrkning af egne grøntsager hitter! Mere end en tredjedel af danskerne dyrker selv deres krydderurter og grøntsager, og flere har mod på at anlægge en køkkenhave.

Læs mere
Rengøring uden kemikalier
Forår
Rengøring med omtanke - 6 miljøvenlige tips 

Vil du belaste miljø mindst muligt, så hold igen med rengøringsmidlerne. Brug så lidt rengøringsmiddel som muligt og gør dig umage med at vælge de mindst miljøbelastende produkter og undgå klorholdige og antibakterielle midler. Meget rengøring kan oftest klares med mindre belastende produkter som fx…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Havebog: Skærehave med planteliv - Dyrk dine egne blomster til buketter
Havebog: Skærehave med planteliv, af Liv Nørgaard Meinert

Har du en drøm om en blomstrende have, hvor du kan plukke dine egne smukke buketter? Med bogen 'Skærehave med planteliv - Dyrk dine egne blomster til buketter' guider forfatter Liv Nørgaard Meinert dig fra det allerførste frøsæt til den færdige buket, og giver dig værdifuld viden om at skabe din…

Læs mere
Fantasilater, af Aiah Noack

Har du lyst til at lave delikate salater, der bugner af smukke blomster fra haven, så er du rigtig godt hjulpet med Aiah Noacks store, smukke bog, 'Fantasilater'. Bogen beskriver nøje mere end 100 almindelige haveblomster og vilde planter, der smager dejligt og ser fantastiske ud i salater - eller…

Læs mere
God mad - Let at sylte, af Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogt

Med Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogts syltebog "God mad - let at sylte" kan du nemt fremstille marmelader med masser af smag, og saft sprængfyldt med vitaminer. Du kan også opgradere din hotdog med egen ketchep, sennep, nyristede løg og hjemmesyltede agurker.

Læs mere
Duftende planter, af Anemette Olesen

Mange skønne dufte fra planter i haven og naturen kan anvendes til cremer og sæber mv. Men hvilke egner sig, og hvordan gør man? Anemette Olesen fortæller om de bedste duftplanter og giver opskrifter på badesalt, scrubbesalt, shampoo, salve og meget mere.

Læs mere
Shopping
^