Citronmelisse 

Citronmelisse, også kaldet hjertensfryd, er en skøn lille krydderurt, som dufter så dejligt og er så utrolig anvendelig. Læs hvordan munkene anvendte citronmelisse som lægeplante, og få opskriften på en plejende og helende citronmelissesalve, du nemt kan fremstille hjemme.

En lille, fin og meget anvendelig krydderurt

Citronmelissen kommer oprindeligt fra Sydeuropa, hvor planten vokser vildt. Men den fine krydderurt har været kendt og dyrket i Danmark siden middelalderen, hvor klostrene dyrkede, ikke kun citronmelissen, men alverdens skønne krydderurter. Her udvandt og koncentrere munkene dygtigt plantens smags- og duftstoffer, som de anvendte til fremstilling af medicin. Citronmelissen blev fx, sammen med udtræk af fennikel, brugt som middel mod luft i maven, og man mente også, at udtræk fra planten havde en smertelindrende effekt og mildne astmaanfald og kramper.
Udtræk af citronmelisse blev også anvendt som omslag for plantens sårhelende effekt, en effekt som moderne forskning faktisk bekræfter. For citronmelisse indeholder kraftige æteriske olier, og disse, bekræfter forskning, har en antibakteriel effekt. Forskning peger også på at de æteriske olier kan have en beroligende effekt samt at plantens indhold af fenoliske syrer kan have en helende effekt på forkølelsessår.

Fremstilling af citronmelissesalve

Det er nemt selv at fremstille en citronmelisse-salve, som både kan bruges til at lindre forkølelsessår, men også er god mod tørre og sprukne læber og smårifter. Varm bivoks, lanolin og olivenolie i en gryde. Hæld den smeltede masse i en skål og tilføj dråber af udtræk af citronmelisse. Læg et låg over skålen, så de æteriske olier ikke fordamper.

Citronmelisse urtete

Citronmelisse er god i te og mange oplever at plantens æteriske olier, virker beroligende. Læg friske blade fra citronmelissen i en kop og hæld kogende vand over. Husk at lægge låg på koppen, så de æteriske olier ikke fordamper.

Citronmelisse i salaten

Citronmelissens friske citrussmag er skøn i et hav af kulinariske sammenhæng, blandt andet i fiskeretter, desserter - og ikke mindst salater. Du kan også fremstille en dejlig og meget anvendelig kryddereddike med citronmelisse. Læg friske citronmelisseblade i en krukke, hæld eddike over og lad kryddereddiken trække. Brug den sammen med god olie og knust hvidløg, som marinade til salaten.

Dyrkning

Citronmelisse er nem at dyrke i haven, på altanen og i vindueskarmen. Den lille krydderurt elsker sol og fed og fugtig jord. Citronmelissen sætter små hvide blomster, som måske ikke ser ud af så meget, men som har stor tiltrækning på honningbier. Til gengæld bryder myg sig ikke om duften – og derfor kan citronmelissen anvendes som myggebalsam.

Kilde: Danmarks Jordbrugsforskning

Såning af stokroser
Forår
Stokroser: Så dine stokroser i marts  

Blandt blomster til den romantiske have hører naturligvis de imponerende stokroser, der blomstrer fra begyndelsen af juli og helt frem til slutningen af september. Den høje smukke plante hører oprindeligt hjemme under varmere himmelstrøg; Sydeuropa, Mellemøsten og den vestlige del af Kina, men har…

Læs mere
Forår
Såkalender: Forspiring af grøntsager og krydderurter 

Det er så herligt at være selvforsynende med grøntsager og krydderurter. Mange af planterne har gavn af at forspire i vindueskarm eller drivhus, fordi det giver dem de bedste forudsætninger for at vokse og trives, når de 4 til 8 uger senere plantes ud.

Læs mere
Forår
Kan man spise stedmoderblomster? 

De farverige smukke forårsblomster er ikke kun smukke i havekrukker og altankasser, de kan også anvendes i salater, på kager og ost eller kandiseres og gemmes til senere brug. Blomsterne har, siden middelalderen, været anvendt som krydderi – også selvom de små blomsterblade ikke har nogen…

Læs mere
Forår
Copenhagen St. Patrick´s Day Parade 2024 

Når den irske nationaldag, St. Patrick’s Day, fejres den 17. marts i København, så venter der et festligt program med irsk folkemusik og dans, som kulminerer i et stort festoptog.

'Everyone is Irish on St. Patrick’s Day', lyder sloganet for Copenhagen St. Patrick’s Day Parade, så uanset om du har…

Læs mere
Forår
Opskrift: Hyldeblomstpandekager 

Med egen hjemmelavet hyldeblomstsaft kan du tilføje smagen af sommer til pandekagerne.

Læs mere
Forår
Opskrifter: 16 skønne grønne salater og tilbehør 

Med foråret er der pludselig mange dejlige muligheder for at skabe variation i salaten. Lige nu kan du nyde de små, nye kartofler, hvide og grønne asparges, ærter, radiser, jordbær og friske krydderurter i salaten.

Find inspiration blandt 16 skønne salatopskrifter og få tips fra blandt andet Lone…

Læs mere
Forår
Smagen af det vilde forår 

Mælkebøtte, ramsløg, bøgeblade, brændenælder og skvalderkål. Nu bugner naturen af friske skud, som kan tilføje ekstra smag til skønne salater, supper og pesto.

Lær de vilde planter at kende, og få opskrifter på vilde forårslækkerier.

 

Læs mere
Forår
En rigtig vild forårssalat - Kartoffelsalat med urter og pinjekerner 

Mange af forårets friske skud af planter og urter, er alletiders ingredienser i en forårs-salat. I lysninger i skoven, kan du nu finde nye friske blade fra løgkarse, skovsyre, skvalderkål, tusindfryd og mælkebøtter.

Læs mere
Forår
Tilberedning af hornfisk 

Hen mod slutningen af maj kan man fiske hornfisk fra kysten. Her svømmer hornfisken så tæt ved land, at man med fiskestang og blink, kan fange fisken fra strand eller mole. Hornfisk er en rigtig forårsdelikatesse, og har en fin og mild smag, som faktisk minder mere om smagen af fjerkræ end fisk.…

Læs mere
Forår
Forårets blomster er smukke - og giftige 

De er smukke at se på, men flere af forårets blomster og planter er giftige. Forårsbebudere som anemone, ranunkel, påskelilje, hyacint, tulipan, klematis - og selv den smukke liljekonval, indeholder stoffer, som kan fremkalde alvorlig allergi- og forgiftningssymptomer.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^