Kategorier: Efterår  -  Sundhed

Kan vinterbadning forebygge demens? 

Sæsonen for vinterbadning er godt i gang. Fra badebroerne springer de danske vinterbadere i bølgen og nyder det kolde gys. Det sætter gang i blodomløbet og vækker alle sanser, siger de, ligesom de er enige om, at vinterbadning er en yderst effektiv kur mod både træthed, dårligt humør og smerter.

Og ifølge forskning kan det kolde vand måske endda mere end blot løfte humøret midlertidigt. Således viser et studie, omtalt i British Medical Journal i 2018, at det kuldechok, der følger med vinterbadning, muligvis kan hjælpe mennesker, der lider af depression.

Forebyggelse og behandling af demens

Ny forskning peger endvidere på at der måske er endnu flere gode grunde til at hoppe i den kolde balje. Forskere fra Cambridge University har nemlig opdaget, at svømning i koldt vand kan beskytte hjernen mod degenerative sygdomme som demens. Ifølge deres undersøgelser så findes der i blodet hos mennesker, der regelmæssigt vinterbader, et særligt protein, som har vist sig at bremse eller udsætte demens.

Ifølge Nationalt Videnscenter for Demens på Rigshospitalet, København så vurderer man, at 80.-90.000 danskere over 60 år har demens, og at tallet vil stige de kommende år. Endnu findes ingen behandling, der kan helbrede demens, og medicinsk behandling kan på nuværende tidspunkt kun midlertidig forsinke sygdommens udvikling. Derfor vækker undersøgelserne fra Cambridge University opsigt, fordi det kan pege på nye mulige lægemidler og metoder, der kan forebygge og behandle demens.

Vinterbadning kræver forsigtighed og et stærkt helbred

Inden man kaster sig ud i det kolde vand, så skal man dog lige huske, at vinterbadning ikke er helt ufarligt:

  • Det iskolde vand har en ekstrem effekt på kroppen; kuldechokket får hjertefrekvensen og blodtrykket til at stige voldsomt hvilket i værste fald kan forårsage hjerteanfald eller slagtilfælde hos mennesker med underliggende sygdomme.
  • Kuldechokket vil som regel resultere i gisp og hurtigt åndedræt. Man kan få vandet galt i halsen og i værste fald indhalere vandet, hvilket kan føre til drukning.
  • Længere ophold i kold vand nedsætter reaktionsevnen, så man kan have svært ved at komme op af vandet igen.

Fornuftig råd til vinterbadning

  • Få et helbredstjek hos lægen inden du kaster dig ud som vinterbader.
  • Bad sammen med andre, der er rutinerede vinterbadere, trygge ved det kolde vand og kender lokaliteten, glatte badebroer og -trapper mv.
  • Læg varmt skiftetøj klar, så du hurtigt kan få tørt og lunt på efter badeturen. Husk, uldhue og vanter.
  • Lad være med at presse dig selv til at opholde dig for længe i vandet.
  • Kom hurtigt ud af det våde badetøj og kom i tøjet. Bevæg dig, så du får varmen og får ro på krop og vejrtrækning.
  • Undlad varmt bad eller brusebad, da ændringer i blodtrykket, når du genopvarmer kroppen hurtigt, kan få dig til at besvime.

Kilde: Open water swimming as a treatment for major depressive disorder, BMJ - British Medical Journal, Cold-water swimming could help to keep dementia at bay, The Times 2020

Efterår
Smilets Dag: Fredag den 6. oktober er en særlig glad dag - Sådan kan du fejre dagen 

Fredag skal der smiles, og der skal sendes smileys i lange baner. For netop på denne lidt kedelige efterårsdag fejres Smilets Dag. Dagen er en global mærkedag, der skal minde os om vigtigheden af at sprede glæde omkring os – og det kan der være hårdt brug for I en hverdag, der alt for ofte er præget…

Læs mere
Årstidens råvarer
Svampetid - Sådan finder du spiselige svampe i naturen 

Den lune og fugtige sensommer skaber optimale betingelser for vilde svampe. Her bringer vi tips til dig, der har lyst til at samle og smage Danmarks vilde svampe.

Læs mere
Miljø
Sådan vælger du et miljøvenligt juletræ 

Det kan være svært at gennemskue hvilket træ man skal vælge, hvis man gerne vil gøre et bæredygtigt køb. Langt de fleste danske juletræer sprøjtes med ukrudtsmidlet Roundup, som WHO fortsat mener udgør miljø- og sundhedsmæssig risiko.

Læs mere
Efterår
Tips til stærke stueplanter i vinterhalvåret 

Der er intet som grønne planter, der tilføjer stil og stemning til indretningen. Og i vinterhalvåret, hvor vi går og længes efter forår, er det skønt at have smukke, grønne planter inden døre. I de mørke måneder, hvor vi må døje med tør luft og statisk elektricitet, bidrager de grønne planter…

Læs mere
Efterår
Find de bedste spisesvampe 

Indsamling af vilde svampe åbner døren til dejlige naturoplevelser – men desværre kan manglende kendskab til svampe også føre til alvorlige forgiftningstilfælde ved svampespisning. Mange danske spisesvampe har nemlig giftige dobbeltgængere, som gør det svært at se, om den svamp man står med er…

Læs mere
Efterår
Vinterbadning: Derfor hitter det kolde gys 

I en travl og teknificeret hverdag er det lykken at være i kontakt med naturen året rundt, og med mere en 7.000 kilometer kyststrækning til rådighed, er det oplagt at dyrke naturens våde element og snuppe sig en dukkert i havet. At badeturen finder sted på den tid af året, hvor man risikerer at…

Læs mere
Efterår
Dyrenes Beskyttelse: Usædvanligt mange pindsvin dette efterår 

Efteråret er i år ekstraordinært mildt, og for pindsvinene betyder det, at de går senere i vinterhi, fordi deres byttedyr som snegle, orme og biller stadig er aktive, skriver Dyrenes Beskyttelse. Det er særligt en fordel for de unge pindsvin, fordi de arbejder på at øge deres vægt inden de går i…

Læs mere
Efterår
Vild med te? - Vind fine kugle teer fra Chaplon 

Vild med te? Deltag i lodtrækningen om de fineste, økologiske kugle-teer fra Chaplon Tea.
Danske Chaplon Tea er te i verdensklasse. De fine teer dyrkes i plantager i Sri Lankas højland under forhold, der tilgodeser mennesker og miljø. Chaplon er økologisk te, hvilket betyder, at der i…

Læs mere
Efterår
Idé: Julepynt fra skoven 

Naturen bugner af den fineste julepynt - kogler, blade, kviste og lavsvamp, som kan bruges til ophæng, i kranse, i dekorationer og som bordpynt. Her er kogler dyppet i hvid maling og fået sløjfe på, lavsvamp bundet i krans, og mos er sat i kegleformede juletræer af trådnet.

Læs mere
Efterår
Tidens bedste krimier 

Her har du tidens mest nervepirrende og underholdende krimier fra blandt andet Jussi Adler-Olsen, Michael Katz Krefeld, Øbro & Tornbjerg, Sara Blædel, Yrsa Sigurðardóttir og Paul Cleave.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^