Kategori: Diætist

Ost er ikke farligt

Ost er ikke farligt 

Der er mange, som har droppet osten fuldstændigt, selv om de holder meget af ost. Forklaringen som angives er, at ”det er uhyggelig fedt, og helt uforeneligt med vægttab”.

Eller også har man omskiftet osten til en særdeles fedtfattig variant, som knap nok smager af ost – eller af noget som helst andet, for den sags skyld.
Ingen af delene er nødvendigt. Ost er faktisk et af de levnedsmidler, som jeg bruger meget hyppigt, som forslag til mellemmåltid. Som vi har beskrevet tidligere i denne spalte, så øges menneskets forbrænding med 30% efter man har spist protein, mens den kun øges med 4%, når man har spist kulhydrat. Da ost indeholder meget protein, mens eksempelvis frugt udelukkende består af kulhydrat, er ostemad et af de mellemmåltider, som er gode til at sætte forbrændingen op i et højere gear. Hvis man tager en stor skive ost 30+ (20 gram, den samme størrelse, som en skiveskåret skive ost) og lægger den på et stykke knækbrød, så har man 85 kalorier. Hvis man sammenligner med frugt, så vil de fleste frugter give omkring 100 kalorier. Så hvis man er vant til at spise en frugt til mellemmåltid, så får man i reglen færre kalorier ved at gå over til ostemad i stedet for. Teoretisk set burde det også give en lidt længere varende mæthed.

Hvorfor er det mon så, at ost har fået sådan et dårligt ry, som er skyld i at mange mennesker knap tør smage det? Det er naturligvis noget med indholdet af fedtstof, som dels er højere end i flere andre typer pålæg og dels er mættet - mættede fedtsyrer er ikke det bedste i forhold til åreforkalkning.
Men, men, men: der er også gode næringsstoffer i ost. Så som calcium. Når man nu ikke bør drikke sine kalorier, jævnfør den forrige artikel om drikkekalorier, så er mælk ikke den bedste løsning. Det vil sige at alt calcium skal hentes hjem via surmælksprodukter. Den holder ikke. Multi-vitamintabletterne hjælper heller ikke meget, de fleste på markedet indeholder ikke engang calcium, og dem der gør, dækker kun en procentdel af menneskets daglige behov. Så osten burde være velkommen, f.eks. i et af mellemmåltiderne.

Det kan ikke nytte at være ensidigt fedtfokuseret, i den grad, at det resulterer i måltider, hvor der slet ikke er protein - eller kostsammensætninger, hvor calcium ikke er dækket. Man må se helheden i kosten.
Grunden til at jeg netop vælger 30+ osten, og ikke de virkelig fedtreducerede, som efterhånden er tilgængelige i ethvert supermarked er, at der kun er en besparelse på 8 kalorier, ved at tage en skive 20+ i stedet for 30+. Det er næsten for lille en besparelse, når man tænker på, hvor tynd smagen kan være i en 20+ ost. Men naturligvis: har man den geniale ostemand, som skaffer velsmagende oste i enhver fedt-styrke, så er 20+ og 10+ også glimrende alternativer.
Til slut skal det måske lige ridses op igen: der blev lagt knækbrød under osteskiven, fordi at et stykke knækbrød svarer til en kvart skive rugbrød – og det kan man jo næppe nøjes med.


Silica skade huden
Diætist
Silica skade huden 

Kan kosttilskuddet Silica skade huden?

Læs mere
Fedtdepoter
Diætist
Fedtdepoter 

Det fedt, som danner depoter på lår, baller og hofter, det sidder ligesom bedre fast. Der er en naturlig forklaring på dette...

Læs mere
Sult
Diætist
Sult 

Det er ikke meningen, at man skal sulte. Det er ikke holdbart i det lange løb. Giv hellere køb på en smule af dit ambitionsniveau, for at opnå velvære – en kostomlægning fra Kostkompagniet skulle gerne være en løsningsmodel, som holder livet ud.

Læs mere
Vægttab uden motion?
Diætist
Vægttab uden motion? 

Hvad gør man når man ens vægt går op og ned som en yoyo, og når man samtidig ikke har mulighed for at motionere sig til et stabilt vægttab?

Læs mere
Vægttab
Diætist
Vægttab 

Hun har tabt 25 kg. Og vil gerne tabe endnu 7 kg. Men nu har hun ”ramt muren” og oplever ikke længere vægttab. Hun spørger diætist Lene Bank Mathiesen hvordan hun får sluppet de sidste kilo..

Læs mere
Hvorfor taber jeg mig ikke?
Diætist
Hvorfor taber jeg mig ikke? 

Hun spiser mindre og sundere, hun motionere - og alligevel taber hun sig ikke. Diætisten giver råd...

Læs mere
Kan jeg fortsætte kuren?
Diætist
Kan jeg fortsætte kuren? 

Heidi trives på en kur à la Atkins og spørger diætisten om hun kan fortsætte....

Læs mere
Kombi-sødning
Diætist
Kombi-sødning 

Det er et evigt dilemma, at enten anvender man sukker til at smagssætte syltetøj, saft, desserter o.lign. – og så er der straks for mange kalorier til en seriøs vægt-kæmper eller også anvender man sødemiddel – og så smager det bare for anderledes.

Læs mere
Diætistkonsultation
Diætist
Diætistkonsultation 

Hun har taget 8 kg. på efter sine 2 fødsler og vil gerne tabe sig gennem vejledning fra diætisten..

Læs mere
Mad i mørke
Diætist
Mad i mørke 

kostkompagniet skriver:Igennem de seneste år har landet været genstand for en bølge af undervisning i hvorledes, man beregner madens fedtenergiprocent.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger

Kategori: Diætist

Ost er ikke farligt

Ost er ikke farligt 

Der er mange, som har droppet osten fuldstændigt, selv om de holder meget af ost. Forklaringen som angives er, at ”det er uhyggelig fedt, og helt uforeneligt med vægttab”.

Eller også har man omskiftet osten til en særdeles fedtfattig variant, som knap nok smager af ost – eller af noget som helst andet, for den sags skyld.
Ingen af delene er nødvendigt. Ost er faktisk et af de levnedsmidler, som jeg bruger meget hyppigt, som forslag til mellemmåltid. Som vi har beskrevet tidligere i denne spalte, så øges menneskets forbrænding med 30% efter man har spist protein, mens den kun øges med 4%, når man har spist kulhydrat. Da ost indeholder meget protein, mens eksempelvis frugt udelukkende består af kulhydrat, er ostemad et af de mellemmåltider, som er gode til at sætte forbrændingen op i et højere gear. Hvis man tager en stor skive ost 30+ (20 gram, den samme størrelse, som en skiveskåret skive ost) og lægger den på et stykke knækbrød, så har man 85 kalorier. Hvis man sammenligner med frugt, så vil de fleste frugter give omkring 100 kalorier. Så hvis man er vant til at spise en frugt til mellemmåltid, så får man i reglen færre kalorier ved at gå over til ostemad i stedet for. Teoretisk set burde det også give en lidt længere varende mæthed.

Hvorfor er det mon så, at ost har fået sådan et dårligt ry, som er skyld i at mange mennesker knap tør smage det? Det er naturligvis noget med indholdet af fedtstof, som dels er højere end i flere andre typer pålæg og dels er mættet - mættede fedtsyrer er ikke det bedste i forhold til åreforkalkning.
Men, men, men: der er også gode næringsstoffer i ost. Så som calcium. Når man nu ikke bør drikke sine kalorier, jævnfør den forrige artikel om drikkekalorier, så er mælk ikke den bedste løsning. Det vil sige at alt calcium skal hentes hjem via surmælksprodukter. Den holder ikke. Multi-vitamintabletterne hjælper heller ikke meget, de fleste på markedet indeholder ikke engang calcium, og dem der gør, dækker kun en procentdel af menneskets daglige behov. Så osten burde være velkommen, f.eks. i et af mellemmåltiderne.

Det kan ikke nytte at være ensidigt fedtfokuseret, i den grad, at det resulterer i måltider, hvor der slet ikke er protein - eller kostsammensætninger, hvor calcium ikke er dækket. Man må se helheden i kosten.
Grunden til at jeg netop vælger 30+ osten, og ikke de virkelig fedtreducerede, som efterhånden er tilgængelige i ethvert supermarked er, at der kun er en besparelse på 8 kalorier, ved at tage en skive 20+ i stedet for 30+. Det er næsten for lille en besparelse, når man tænker på, hvor tynd smagen kan være i en 20+ ost. Men naturligvis: har man den geniale ostemand, som skaffer velsmagende oste i enhver fedt-styrke, så er 20+ og 10+ også glimrende alternativer.
Til slut skal det måske lige ridses op igen: der blev lagt knækbrød under osteskiven, fordi at et stykke knækbrød svarer til en kvart skive rugbrød – og det kan man jo næppe nøjes med.


Shopping
^