Fedtfattig mad, kaloriefattig mad og sjælden mad

Kategori: Diætist

Fedtfattig mad, kaloriefattig mad og sjælden mad

Fedtfattig mad, kaloriefattig mad og sjælden mad 

Kostkompagniets diætist Charlotte Hartvig skriver...

Én af vores klienter er startet på et madkursus, hvor man lærer at lave fedtfattig mad. De skulle så frembringe en bedre udgave af ”boller i karry”. Selve sovsen blev til på følgende måde: man ”svitser” 2 skalotteløg i sojasovs, der hældes boullion og karry ved, dernæst jævnes ved hjælp af 5 mindre kartofler samt et halvt bæger fromage frais og en spiseskefuld mel. Slutresultatet var en velsmagende sovs, der – til trods for den lidt overraskende ingrediensliste – mindede rimelig meget om almindelig sovs til boller i karry.
Man kan overveje om sådan en totalt fedtbarberet sovs egner sig bedre til vægttab end kostkassens sovse-typer. Den har et beregnet energiindhold på 564 kalorier i alt – og portionen var til 4 mennesker.

Men hvis man spørger kostkassens kok hvordan hun synes, at man frembringer en karrysovs til 4 mennesker, hvordan ser det så ud i forhold til?
Forslaget lyder sådan: man tager 4 teskefulde smør, svitser karryen heri og tilsætter 4 spiseskefulde mel. Dernæst hældes en god, fedtskummet fond (kylling er særlig velsmagende) i gryden lidt efter lidt og under megen piskning. Så meget væske, at konsistensen er passende.

Det forekommer jo rimelig normalt, bare med et lidt forskudt mængdeforhold. Men hvad med ernæringen?
Denne - delvist normale - sovs har et energiindhold på 314 kalorier. Altså betragteligt lavere, faktisk kun 55% af kalorierne i den fedtfri sovs.

En absolut eliminering af fedtstof antages ofte, at være det optimale. Det er også nogle gange tilfældet, men ganske ofte kræver det en omvej, hen over bjerge af kulhydrat. Plus en fremgangsmåde og/eller en ingrediensliste, som er mere end speciel. Nu er det jo ikke nødvendigvis en skade i sig selv, at en opskrift er speciel. Den her viste opskrift er eksempelvis speciel på en brugervenlig måde, for alle ingredienserne kan købes i den lokale. Jeg har også set vægttabsbøger, hvor alene indkøbsaktiviteterne så ud til at kræve et halvt årsværk. Naturligvis tager det lidt ekstra tid at tilberede vægttabsmad, som ikke smager som ”tungen ud af vinduet”, men for en almindelig fuldtidsarbejdende person, er der en vis tidsramme, man må tage i betragtning.
Det burde f.eks. ikke være nødvendigt at skaffe eddikesyltede hvidløg fra XX-butikken (som ligger langt væk), osmosesyltede figner fra XX-kompagniet (som man ikke kender) eller røget kalvemørbrad (som slagteren ikke lige har). For den vægtsænkende evne i en kostplan forbedres ikke, jo flere rariteter, der kommer på tallerkenen.
Til gengæld er den vægtsænkende evne proportional med det antal af kalorier, man mangler hver dag.
Det virker hver gang, og så er det oven i købet let at finde ud af.

Fond eller boullion?
Én af de fordomme, jeg havde - før jeg fik den opgave, at smagsteste Kostkassen - var, at kogning af fond er i bedste fald unødvendigt. Og i værste fald (når sandheden nu skal frem): en lidt halv-snobbet foreteelse, som mest tjener til at afstive kogerens image.

Men jeg må indrømme, at når sovsen er lavet af rigtig fond, så ses det på familiens adfærd. Børnene sidder simpelthen og spiser sovse-resten med en ske! Det er godt nok aldrig sket for en bouillon-sovs…

Såeeh…. Man har et standpunkt, til man tager et nyt.
Men rent ernæringsteknisk er det lige meget, om man tager en bouillonterning eller en skål med fond, man selv har kogt. Begge dele har et meget lavt kalorieindhold, og er absolut den billigste måde, at skaffe væske-delen i en sovs. En halv liter boullion giver 23 kalorier, og hvis man har skummet sin fond leverer den efter al sandsynlighed det samme.
Det betyder så også, at skulle man en dag have frembragt en gryderet eller sovs, som ikke smager af ”nok”, så er en boullionterning én af de tricks, man godt kan tillade sig.


Rugbrød er godt nok
Diætist
Rugbrød er godt nok 

Der har været en del omtale af rugbrød i pressen, hvor ernæringsfolk har advaret imod rugbrød med kerner.

Læs mere
At spise ude
Diætist
At spise ude 

Der er et spørgsmål, som folk ofte spørger diætisten om, nemlig: Hvad skal man stille op, når man skal ud og spise ?

Læs mere
At snyde chokoladetrangen!
Diætist
At snyde chokoladetrangen! 

Når nu hele 30% af den danske befolkning faktisk er overvægtige kan der nok være brug for et chokolade-trick ...

Læs mere
Fedt på balder og lår
Diætist
Fedt på balder og lår 

En læser spørger diætisten om det er muligt at tabe sig, selvom ens BMI er normal...

Læs mere
Slank med æg
Diætist
Slank med æg 

Findes der kost der særligt fremmer forbrændingen?

Læs mere
Vægtforøgelse efter vægttab
Diætist
Vægtforøgelse efter vægttab 

Hun havde ellers lige tabt sig, men oplever pludselig at have taget på igen og spørger diætisten hvad det kan skyldes ...

Læs mere
Vægttab og trivsel
Diætist
Vægttab og trivsel 

I hendes forsøg på at nå en lav, stabil vægt har hun kørt en stram kost- og trænings plan, men hun kæmper med træthed og sult ...

Læs mere
Få overblik over vægt og kostvaner
Diætist
Få overblik over vægt og kostvaner  

Lad dig guide af dit taljemål, og brug det til vurdering af, om der er behov for vægttab, skriver diætist Pernille Drost Nørregaard, Diætistkompagniet ..

Læs mere
Nutella vs. Ost
Diætist
Nutella vs. Ost  

En læser spørger KvindeGuidens diætist hvorvidt Nutella er et sundere alternativ end ost ...

Læs mere
Æggekur
Diætist
Æggekur 

En læser efterlyser en god æggekur - og spørger KvindeGuidens diætist om hun kan anbefale en...

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger

Kategori: Diætist

Fedtfattig mad, kaloriefattig mad og sjælden mad

Fedtfattig mad, kaloriefattig mad og sjælden mad 

Kostkompagniets diætist Charlotte Hartvig skriver...

Én af vores klienter er startet på et madkursus, hvor man lærer at lave fedtfattig mad. De skulle så frembringe en bedre udgave af ”boller i karry”. Selve sovsen blev til på følgende måde: man ”svitser” 2 skalotteløg i sojasovs, der hældes boullion og karry ved, dernæst jævnes ved hjælp af 5 mindre kartofler samt et halvt bæger fromage frais og en spiseskefuld mel. Slutresultatet var en velsmagende sovs, der – til trods for den lidt overraskende ingrediensliste – mindede rimelig meget om almindelig sovs til boller i karry.
Man kan overveje om sådan en totalt fedtbarberet sovs egner sig bedre til vægttab end kostkassens sovse-typer. Den har et beregnet energiindhold på 564 kalorier i alt – og portionen var til 4 mennesker.

Men hvis man spørger kostkassens kok hvordan hun synes, at man frembringer en karrysovs til 4 mennesker, hvordan ser det så ud i forhold til?
Forslaget lyder sådan: man tager 4 teskefulde smør, svitser karryen heri og tilsætter 4 spiseskefulde mel. Dernæst hældes en god, fedtskummet fond (kylling er særlig velsmagende) i gryden lidt efter lidt og under megen piskning. Så meget væske, at konsistensen er passende.

Det forekommer jo rimelig normalt, bare med et lidt forskudt mængdeforhold. Men hvad med ernæringen?
Denne - delvist normale - sovs har et energiindhold på 314 kalorier. Altså betragteligt lavere, faktisk kun 55% af kalorierne i den fedtfri sovs.

En absolut eliminering af fedtstof antages ofte, at være det optimale. Det er også nogle gange tilfældet, men ganske ofte kræver det en omvej, hen over bjerge af kulhydrat. Plus en fremgangsmåde og/eller en ingrediensliste, som er mere end speciel. Nu er det jo ikke nødvendigvis en skade i sig selv, at en opskrift er speciel. Den her viste opskrift er eksempelvis speciel på en brugervenlig måde, for alle ingredienserne kan købes i den lokale. Jeg har også set vægttabsbøger, hvor alene indkøbsaktiviteterne så ud til at kræve et halvt årsværk. Naturligvis tager det lidt ekstra tid at tilberede vægttabsmad, som ikke smager som ”tungen ud af vinduet”, men for en almindelig fuldtidsarbejdende person, er der en vis tidsramme, man må tage i betragtning.
Det burde f.eks. ikke være nødvendigt at skaffe eddikesyltede hvidløg fra XX-butikken (som ligger langt væk), osmosesyltede figner fra XX-kompagniet (som man ikke kender) eller røget kalvemørbrad (som slagteren ikke lige har). For den vægtsænkende evne i en kostplan forbedres ikke, jo flere rariteter, der kommer på tallerkenen.
Til gengæld er den vægtsænkende evne proportional med det antal af kalorier, man mangler hver dag.
Det virker hver gang, og så er det oven i købet let at finde ud af.

Fond eller boullion?
Én af de fordomme, jeg havde - før jeg fik den opgave, at smagsteste Kostkassen - var, at kogning af fond er i bedste fald unødvendigt. Og i værste fald (når sandheden nu skal frem): en lidt halv-snobbet foreteelse, som mest tjener til at afstive kogerens image.

Men jeg må indrømme, at når sovsen er lavet af rigtig fond, så ses det på familiens adfærd. Børnene sidder simpelthen og spiser sovse-resten med en ske! Det er godt nok aldrig sket for en bouillon-sovs…

Såeeh…. Man har et standpunkt, til man tager et nyt.
Men rent ernæringsteknisk er det lige meget, om man tager en bouillonterning eller en skål med fond, man selv har kogt. Begge dele har et meget lavt kalorieindhold, og er absolut den billigste måde, at skaffe væske-delen i en sovs. En halv liter boullion giver 23 kalorier, og hvis man har skummet sin fond leverer den efter al sandsynlighed det samme.
Det betyder så også, at skulle man en dag have frembragt en gryderet eller sovs, som ikke smager af ”nok”, så er en boullionterning én af de tricks, man godt kan tillade sig.


Shopping
^