Fedt

Fedt

Fedt 

Fedt

Fedt er opbygget af forskellige fedtsyrer, og er et nødvendigt næringsstof for kroppen. Det er vigtigt som energikilde og som depot for opbevaring af energi.

1g fedt indeholder 38kJ.

Fedtet i maden består af tre forskellige slags fedtsyrer:

• Mættede.
• Enkeltumættede / monoumættede.
• Flerumættede / polyumættede.

Betegnelserne er udtryk for fedtsyrenes kemiske opbygning. Fedtsyrene findes i forskellige mængder i de forskellige fødevarer. I nogle dominerer de mættede, i andre dominerer enten de enkeltumættede eller de flerumættede fedtsyrer.

Mættede fedtsyrer findes i:

• Kød.
• Hårde margariner.
• Animalske produkter.
• Æg.
• Ost.
• Mælk.

Enkeltumættede / monoumættede fedtsyrer findes i:

• Olivenolie.
• Rapsolie.
• Avocado.
• Nødder.

Flerumættede / polyumættede fedtsyrer findes i:

• Bløde plantemargariner.
• Olie (vindrue, solsikke, majs)
• Fede fisk (sild, makrel).

Essentielle fedtsyrer findes i:

• Omega - 3 (fede fisk).
• Omega - 6 (planteolier, kød).
• Omega - 9 (oliven- og rapsolie).

Blandt de flerumættede fedtsyrer er omega – 3 (linolensyre) og omega - 6 (linolsyre).
De kan ikke dannes af mennesket selv, men skal tilføres med kosten, og kaldes derfor essentielle.
Et lavt indtag af de essentielle fedtsyrer kan medføre hud- og vækstforandringer.
Fiskeolier har en række gavnlige virkninger, så som at stabilisere hjertrytmen, ”fortynde” blodet, og nedsætte blodtrykket.

Transfedtsyrer findes i:

• Bageriprodukter (croissanter, wienerbrød, kager).
• Snacks (chips, popcorn).
• Friture produkter (pommes frites og lignende).
• Fedtholdige slikprodukter (chokoladebarer, kiks).

Transfedtsyrer bliver til ved en proces, der kaldes "hydrogenering" eller "hærdning". Her bliver de umættede fedtsyrer i vegetabilsk olie lavet om til en fastere og mere mættet form = transfedtsyrer. Det sker ved at tilsætte brint (hydrogen) til olien, mens den bliver varmet op og udsat for tryk.

Transfedt findes ikke længere i margarine til husholdningsbrug, da der er mistanke om at de øger risikoen for blodpropper og åreforkalkning.

Hvad er de daglige anbefalinger?

Det anbefales at højst 30% af energien kommer fra fedt. Mættet fedt og transfedtsyrer bør maksimalt udgøre 10% af energien.

For at sikre et tilstrækkeligt højt indhold af livsnødvendige fedtsyrer og af fedtopløselige vitaminer, bør fedtindholdet i kosten dog ikke være mindre end 20- 25% af energien.
En tommelfingerregel siger, at 25 - 30 gram smør, margarine eller olie i alt om dagen er nok. Det svarer til ca. to spiseskefulde.

Meget fedt i kosten øger risikoen for hjerte-karsygdomme, kræft og - selvfølgelig - overvægt.

Vitaminer & mineraler
Vitamin K 

Hvad bruger kroppen vitamin K til?● Vitamin K bruges til at få blodet til at koagulere (størkne).● Sunde knoglerVitamin K findes især i:● Mørkegrønne grøntsager som avocado, broccoli, kål, spinat og persille.● Sojabønner● Brune bønner● Lever ● Nyre ● ÆggeblommeMangelsymptomer:● Blødninger (fx.…

Læs mere
Vitaminer & mineraler
Biotin (B8) 

Indgår i flere forskellige stofskifte-reaktioner, samt i reguleringen af sukkeromsætningen.Biotin (B8) findes især i: Æggeblomme. Olivenolie. Sild Indmad. Grønkål. Mangelsymptomer: Biotin findes i de fleste levnedsmidler, og det er derfor sjældent, at man kommer i biotinunderskud.Symptomer på mangel…

Læs mere
Vitaminer & mineraler
Tiamin (B1) 

Tiamin bruges til at omdanne kulhydrat, fedt og alkohol til energi i kroppen.Tiamin (B1) findes især i: Kartofler Paranødder Magert svinekød Indmad BønnerMangelsymptomer: Let mangel giver nedsat appetit Koncentrationsbesvær Træthed og irritabilitet. Dette ledsages af vægttab. Forstoppelse. Nedsat…

Læs mere
Vitaminer & mineraler
Pyridoxin (B6) 

Vigtig for udnyttelse af selen, beskytter mod gigtlidelser, kræft og hjertekredsløbsygdomme.Pyridoxin (B6) findes især i:Hvedeklid Tofu. Hvidløg. Laks. Makrel. Brune ris.Mangelsymptomer:Mangel på B6-vitamin er sjælden og ses kun sammen med mangel på andre B-vitaminer. Symptomer på mangel kan…

Læs mere
Vitaminer & mineraler
Riboflavin (B2) 

Riboflavin har betydning for omsætningen af energien fra maden, så det kommer ind i kroppens celler.B2-vitamin har også betydning for vækst, hud, negle, hår, læber og tunge samt for synet.Riboflavin (B2) findes især i:Lever Nyrer MejeriprodukterMangelsymptomer:Træthed. Sår og revner i mundvige, ører…

Læs mere
Vitaminer & mineraler
Vitaminer og mineraler 

I hvilke fødevarer findes de forskellige vitaminer, mineraler, og næringsstoffer? Hvad bruger kroppen dem til og hvad kan mangelsymptomerne være? Se fakta samlet og bearbejdet af studerende i Human Ernæring fra Suhr's Seminarium

Læs mere
Vitaminer & mineraler
Vitamin B 

Alle B vitaminer samarbejder og er derfor afhængige af hinandens tilstedeværelse.Tiamin (B1)Riboflavin (B2)Niacin (B3)Pantotensyre (B5)Pyridoxin (B6)Biotin (B8)Folinsyre (B9)Cyanocobalamin (B12)

Læs mere
Vitaminer & mineraler
Bor 

Beskytter mod ledsygdomme. Deltager i opbyggende processer.Bor findes især i: ● Svesker.● Rosiner.● Mandler.● Grøntsager.● Citrusfrugter.Mangelsymptomer:● Træthed.Er der noget jeg skal være opmærksom på hvis jeg er gravid?Der er ikke nogen særlige anbefalinger, da behovet skulle blive dækket gennem…

Læs mere
Vitaminer & mineraler
Krom 

Bruges til at opretholde blodsukker balancen. Regulerer fedtindholdet i blodet. Medvirker til muskelopbygning.Krom findes især i: ● Valnødder.● Hvide bønner. ● Mandler. ● Laks.● Ost. ● Skaldyr.● Tørret frugt.Mangelsymptomer:Mangel ses yderst sjældent. Symptomer på mangel kan være:● Koldsved.●…

Læs mere
Vitaminer & mineraler
Kalium  

Bruges til at stimulere nervesystemet, medvirker til muskelfunktionen.Kalium findes især i: ● Tang.● Hvide og brune bønner.● Rosiner.● Bananer.● Nødder.Mangelsymptomer:● Knogle- og ledsmerter.● Højt blodtryk.● Udmattelse.Er der noget jeg skal være opmærksom på hvis jeg er gravid?Der er ikke nogen…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^