Dameur Bering Classic
Stribet sengetøj
DroneRune plakat
Spisebordsstole til Sverige
Kategori: Urter

Katost er en nøjsom flerårig staude, der blomstrer med de smukkeste lilla blomster sommeren igennem. Planten elsker sol, og trives i stort set hvilken som helst jord, den spreder sig flittigt og er nem at omplante. Katost, med det latinske navn Malva, har formentlig fået sit danske navn på grund katostfrugtens lighed med en lille, rund ost.

Lægeurter: Katost til behandling af ’kvindesygdomme’
Redaktionen

I begyndelsen af 1900-tallet opstod en særlig interesse for naturhistorie, planters anvendelse i husholdningen, kosten og folkemedicinen gennem tiden, og her blev blandt andet anvendelsen af katost nøje studeret.

I tidligere tiders madlavning brugte man plantens blade som erstatning for kål og ingrediens i blandt andet supper og gryderetter. Men også plantens lange, seje stængler kunne bruges i husholdningen: I tørret tilstand kunne de skilles i lange fibre og bruges til fremstilling af tovværk og vævning af sækkelærred. 

Katost som lægeplante i middelalderen


Ifølge botanikernes studier blev katost også flittigt dyrket og anvendt som lægeplante i middelalderens klostre. Plantens smukke violette blomster indeholder slimstoffer, som man mener blev anvendt i te til lindring af hoste.

Udtræk af katost stængel skulle også kunne lindre irriterede slimhinder, forstoppelse, og blev også anvendt i salver, der skulle læge betændte sår, og lindre skæl og svamp i hovedbunden.

Botanikerne fandt tilsyneladende også kilder, der beskrev, hvordan katost blev anvendt til behandling af ’kvindesygdomme’. Nøjagtig hvilke sygdomme, der er tale om, er usikkert, men det er nærliggende at tænke, at der måske er tale om svampeinfektioner og betændelse i underlivet. Katost skulle endvidere have en gavnlig effekt på mælkeproduktionen hos køer og ammende kvinder.

Anvendelse af Katost i dag

Ingen af de egenskaber, man i middelalderen tillagde katos, er videnskabelig bevist. Til gengæld er den skønne katost yderst populær blandt havens bier og sommerfugle, og perfekt som snitblomst til sommerens buketter.

De friske blomster og blade kan nydes i salater, og i supper og gryderetter, og som jævning i saucer. På engelsk kaldes katost marsh mallow flower, fordi man med udtræk af stænglens slimstoffer kan fremstille en spiselig skumlignede substans. Da plantens slimstoffer, som beskrevet tidligere, har en god effekt på forstoppelse, skal man dog nok holde lidt igen med de ellers veganske marsh mallows.

Haven & altanen
Citronmelisse

Citronmelisse, også kaldet hjertensfryd, er en skøn lille krydderurt, som dufter så dejligt og er så utrolig anvendelig. Læs hvordan munkene anvendte citronmelisse som lægeplante, og få opskriften på en plejende og helende citronmelissesalve, du nemt kan fremstille hjemme.

Læs mere
Forår
Basilikum - Dyrkning & sorter

Vidste du, at der findes sorter af basilikum, hvor smagen har et pift af lakrids, kanel eller citron?

Læs mere
Forår
Solskins-te

Lige nu pryder solgule mælkebøtter markskel og grøftekanter. Smukke ser de ud – og så er mælkebøtten tilmed en anvendelig lille plante.

Læs mere
Forår
Mynte: Gør plads til flere slags mynte i krukkehaven

Den store variation blandt de mange sorter, gør den flittige mynte til en yderst alsidig og anvendelig krydderurt. Og da de enkelte sorter samtidig tager sig forskelligt ud, kan man med flere potter og forskellige myntesorter skabe den fineste variation i krukkehaven.

Læs mere
Forår
Dyrk din C-vitamin

Have- og brøndkarse er nem og taknemlig at dyrke, smager fantastisk og er fuld af C-vitamin. Brøndkarsen er mild i smagen og ikke helt så robust en plante som havekarsen. Dyrk din egen lille karsehave i vindueskarmen, på altanen eller i haven.

Læs mere
Urter
Dyrk lindrende urter

Nogle af havens blomster, som mynte, kamille, purpursolhat og hestemynte, kan mere end blot pynte i haven og på altanen. Overhælder man de friske blade og blomster med kogende vand og lader drikken trækker nogle minutter, så har man en velsmagende urtete, der lindrer hoste og ondt i halsen. Planter...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Kuglevase fra Cooee Design

Kuglevase fra Cooee Design

Elegant æske med spil 'Tre på Stribe'<BR> fra by Margit Brandt

Elegant æske med spil 'Tre på Stribe'
fra by Margit Brandt

Kollektion fra Copenhagen Bamboo

Kollektion fra Copenhagen Bamboo

Gaveæske med krydderier

Gaveæske med krydderier

Nye Bøger
^