Nye plejende vinterfavoritter
Stribet sengetøj
DroneRune plakat
Spisebordsstole til Sverige
Kategori: Urter
Lægeurter: Digitalis - Lige så smuk som giftig
Redaktionen

Nu står de smukke digitalis i fuldt flor. Høje og ranke, og med deres purpurfarvede blomster, er de, ligesom bonderoser og pæoner, en skønhed i det romantiske staudebed.

Det er, som alle ved, de klokkeformede blomster, der har givet digitalis kælenavnet ’fingerbøl’, og hvis man ikke vidste bedre, så kunne man måske føle sig fristet til at se om ’fingerbøllet’ passede. Men digitalis skal man ikke pille ved - end ikke med en lille pegefinger.

Fingerbøl som lægeurt

Hele planten, men især bladene, indeholder nemlig stoffet digoxin, som, selv i meget små mængder, påvirker hjertet. Denne særlige egenskab har være kendt gennem flere århundrede, og været brugt til behandling af det, man dengang kaldte ’vattersot’, dvs. den væskeophobning, der sker i kroppen som følge af hjertesvigt. Faktisk er udtræk af digitalis et af de ældste lægemidler inden for kardiologi.

Med stor begejstring over resultaterne af behandling med digoxin, blev stoffet anset som vidundermiddel, og snart fik digitalis ry for at kunne kurere alverdens lidelser, som fx betændelsestilstande, hovedpine, epilepsi og svulster. I dag anerkendes stoffets virkning i behandlingen af atrieflimren, atrieflimren og hjertesvigt, til gengæld findes der ingen beviser for, at det har nogen effekt på andre sygdomme.

Folketro: Blomsten fra Fingerbøl forstyrrer alferne

Ifølge Anemette Olesens bog ’Gamle lægeurter’, så var man allerede i middelalderen klar over, at digitalis var en særlig potent plante. Fingerbøl blev blandt andet kaldt ’dødens klokke, ’heksens klokke og ’blodige klokker’, og blev betragtet som spåmandens blomst, hvilket måske skyldtes, at blomstens form minder om druidernes hatte. Skulle planten bruges som lægeurt, så var det vigtigt, at den blev plukket med venstre hånd, men plantesaften kunne også sikre, at spædbørn, der var stjålet af alfer, vendte tilbage.

Fingerbøl i moderne medicin

I dag anvendes udtræk fra fingerbøl ikke længere til behandling af hjertesygdomme, hvilket blandt andet skyldes stor usikkerhed omkring indhold, koncentration og dosering af de naturlige digoxinstoffer. Til gengæld fremstilles digoxin kemisk og bruges til behandling af blandt andet atrieflimren og hjertesvigt.

Det siger sig selv, at stoffet effektfulde virkning, hvad enten det er i sin naturlige form eller kemisk fremstillet, kan have alvorlige konsekvenser, hvis det anvendes forkert. Derfor må det kun anvendes med lægeordinering. Skulle man være så uheldig at få digoxin indenbords, så ses forgiftning, ifølge Giftlinjen, ofte først med flere timers forsinkelse. Symptomerne er ildebefindende, opkastning, diarré, sløvhed, hjerterytmeforstyrrelser og evt. kramper.

Ud over forgiftning, så indeholder fingerbøl plantens blade såkaldte saponiner, som kan forårsage irritation af hud og slimhinder.

 

Kilde:

Klaus Larsen, 'Hjertesvigt og fingerbøl', Ugeskrift for Læger, juni 2022
Anemette Olesen, Gamle Lægeurter, Forlaget Hovedland, juni 2022

Haven & altanen
Citronmelisse

Citronmelisse, også kaldet hjertensfryd, er en skøn lille krydderurt, som dufter så dejligt og er så utrolig anvendelig. Læs hvordan munkene anvendte citronmelisse som lægeplante, og få opskriften på en plejende og helende citronmelissesalve, du nemt kan fremstille hjemme.

Læs mere
Forår
Basilikum - Dyrkning & sorter

Vidste du, at der findes sorter af basilikum, hvor smagen har et pift af lakrids, kanel eller citron?

Læs mere
Forår
Solskins-te

Lige nu pryder solgule mælkebøtter markskel og grøftekanter. Smukke ser de ud – og så er mælkebøtten tilmed en anvendelig lille plante.

Læs mere
Forår
Mynte: Gør plads til flere slags mynte i krukkehaven

Den store variation blandt de mange sorter, gør den flittige mynte til en yderst alsidig og anvendelig krydderurt. Og da de enkelte sorter samtidig tager sig forskelligt ud, kan man med flere potter og forskellige myntesorter skabe den fineste variation i krukkehaven.

Læs mere
Forår
Dyrk din C-vitamin

Have- og brøndkarse er nem og taknemlig at dyrke, smager fantastisk og er fuld af C-vitamin. Brøndkarsen er mild i smagen og ikke helt så robust en plante som havekarsen. Dyrk din egen lille karsehave i vindueskarmen, på altanen eller i haven.

Læs mere
Urter
Dyrk lindrende urter

Nogle af havens blomster, som mynte, kamille, purpursolhat og hestemynte, kan mere end blot pynte i haven og på altanen. Overhælder man de friske blade og blomster med kogende vand og lader drikken trækker nogle minutter, så har man en velsmagende urtete, der lindrer hoste og ondt i halsen. Planter...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Kollektion fra Copenhagen Bamboo

Kollektion fra Copenhagen Bamboo

Møbler i Sverige

Møbler i Sverige

Julepynt Xmas var

Julepynt Xmas var

Serveringsbakker

Serveringsbakker

Nye Bøger
^