Nye plejende vinterfavoritter
Dameur Bering Classic
DroneRune plakat
Spisebordsstole til Sverige
Kategori: Urter
Forskning: Salvies sundhedsfremmede egenskaber
Redaktionen

Salvie har gennem tiden, ud over at være et værdsat krydderi, også været flittigt anvendt lægeplande, kendt for, blandt andet at kunne lindre halsonde, og mindske symptomer på, hvad vi i dag kalder diabetes og hjerteklarsygdomme. Ifølge traditioel medicin skulle salvie også have en positiv effekt på humør og hukommelse.

Hvad kan videnskaben fortælle os om salvies sundhedsfremmende egenskaber?

På nuværende tidspunkt har forskning ikke kunne dokumentere, at salvie har nogen sundhedsmæssig effekt. Der har været gennemført undersøgelser, der har kigget på, hvorvidt salvie har en helbredende eller lindrende effekt på ondt i halsen, diabetes og kolesterolniveauer, ligesom man også har undersøgt, hvorvidt salvie kunne påvirke humør og hukommelse.

De mulige sundhedsfremmende egenskaber, kan dog indtil videre ikke videnskabeligt dokumenteres. Til gengæld forskes der flittigt i urters virksomme stoffer, og måske vil man i fremtiden kunne bekræfte, at salvie indeholder stoffer som virker sundhedsfremmende.

Salvie - en hellig urt

Salvie anvendes også, ligesom andre urter, under ceremonier hos stammefolk og deres efterkommere. Fx blandt de nordamerikanske indianere, anses salvie for at være en hellig urt. Ritualet indebærer såkaldt ’Smudging’, hvor salvien afbrændes, og røgen viftes op og hen over ansigt og hoved.

Haven & altanen
Citronmelisse

Citronmelisse, også kaldet hjertensfryd, er en skøn lille krydderurt, som dufter så dejligt og er så utrolig anvendelig. Læs hvordan munkene anvendte citronmelisse som lægeplante, og få opskriften på en plejende og helende citronmelissesalve, du nemt kan fremstille hjemme.

Læs mere
Forår
Basilikum - Dyrkning & sorter

Vidste du, at der findes sorter af basilikum, hvor smagen har et pift af lakrids, kanel eller citron?

Læs mere
Forår
Solskins-te

Lige nu pryder solgule mælkebøtter markskel og grøftekanter. Smukke ser de ud – og så er mælkebøtten tilmed en anvendelig lille plante.

Læs mere
Forår
Mynte: Gør plads til flere slags mynte i krukkehaven

Den store variation blandt de mange sorter, gør den flittige mynte til en yderst alsidig og anvendelig krydderurt. Og da de enkelte sorter samtidig tager sig forskelligt ud, kan man med flere potter og forskellige myntesorter skabe den fineste variation i krukkehaven.

Læs mere
Forår
Dyrk din C-vitamin

Have- og brøndkarse er nem og taknemlig at dyrke, smager fantastisk og er fuld af C-vitamin. Brøndkarsen er mild i smagen og ikke helt så robust en plante som havekarsen. Dyrk din egen lille karsehave i vindueskarmen, på altanen eller i haven.

Læs mere
Urter
Dyrk lindrende urter

Nogle af havens blomster, som mynte, kamille, purpursolhat og hestemynte, kan mere end blot pynte i haven og på altanen. Overhælder man de friske blade og blomster med kogende vand og lader drikken trækker nogle minutter, så har man en velsmagende urtete, der lindrer hoste og ondt i halsen. Planter...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Møbler i Sverige

Møbler i Sverige

Julepynt Xmas var

Julepynt Xmas var

Kuglevase fra Cooee Design

Kuglevase fra Cooee Design

Serveringsbakker

Serveringsbakker

Nye Bøger
^