Dyrk lindrende urter

Kategori: Urter

Dyrk lindrende urter  

Nogle af havens blomster, som mynte, kamille, purpursolhat og hestemynte, kan mere end blot pynte i haven og på altanen. Overhælder man de friske blade og blomster med kogende vand og lader drikken trækker nogle minutter, så har man en velsmagende urtete, der lindrer hoste og ondt i halsen. Planter og urter kan også tørres ved at ligge et lunt og luftigt sted - så har man altid ingredienser til sin urtete ved hånden.

De bedste blomster til te

Hestemynte er en af de bedste te-planter, du kan dyrke i haven. Planten kaldes også bergamottemynte på grund af sin duft og smag, der minder om Earl Grey te. Både blomster og blade er gode til at sætte smag på teblandinger med andre urter eller blomster.
Hestemynte er også en meget flot og pyntelig plante i bedet. Den røde hestemynte passer til et bed med pangfarver, men hestemynte findes også i mere afdæmpede farver fx violet – og den variant er også meget god til te.

Dejlige mynter

Den almindelige mynte er en anden dejlig te-plante. Plantens blade udskiller en æterisk olie, som dufter og smager stærkt af menthol. Myntete lindrer hoste og ondt i halsen, og der skal kun et par blade til, før man har en duftende urtete.
Mynte er meget nem at dyrke. Planten er hårdfør og breder sig uhæmmet, så det er en god idé at plante den i krukker, så du kan styrer væksten.
Mynte findes i mange varianter med forskellig smag fx æblemynte, chokolademynte og ananasmynte. Polejmynte er giftig og bør ikke bruges til te.

Kamille – en klassisk lægeurt

Kamille er en klassisk te-plante og lægeurt, som kan spores langt tilbage i historien.
I gamle dage blev den brugt mod tungsind. Og en stor buket er da også lige til at blive i godt humør af...
Kamille sås i foråret, og herefter vokser planterne til uden det store hurlumhej. Det er blomsterne, man bruger til te. De må gerne være knapt udsprungne og kan enten bruges friske eller tørrede. I haven giver kamille både lethed og duft i bedene.

Sort og grøn te bliver bedst i bjergene

Du kan også godt dyrke almindelig sort og grøn te i danske haver, men mest som prydplante. Teens kvalitet bliver nemlig bedst, når den dyrkes højt oppe i bjergene i subtropiske egne fx i Kina og Indien.
Bryg altid kun te af blomster og blade fra planter, som du med sikkerhed ved er ufarlige. En del haveplanter er giftige.

Purpursolhat

Te af purpursolhat styrker immunforsvaret. Både roden og blomsten bruges til te.

Solbær

Solbærte lindrer ved ondt i halsen. Solbærblade kan tørres og bruges sammen med andre urter i teblandinger. Også tørrede solbær er gode i te.

Årstidens råvarer
Planteguide: Sådan får du robuste krydderurter 

Kan du mærke, at foråret er på vej? Kribler det lidt i fingrene?

Med forspiring af krydderurter i vindueskarmen kan du allerede nu nyde forårsfornemmelsen inden døre. Det er et super nemt og overskueligt projekt, og en fornøjelse at se dem vokse sig til dekorative, duftende krydderurter.

Læs mere
Urter
Forskning: Krydderurter og rødders sundhedsfremmende egenskaber 

Der er gennem årene publiceret mange videnskabelige studier om krydderier, krydderurter og rødders sundhedsmæssige egenskaber. Mange af dem bekræfter, at urter kan meget mere end tilføje smag og aroma til maden.

Læs mere
Forår
Mynte: Gør plads til flere slags mynte i krukkehaven 

Den store variation blandt de mange sorter, gør den flittige mynte til en yderst alsidig og anvendelig krydderurt. Og da de enkelte sorter samtidig tager sig forskelligt ud, kan man med flere potter og forskellige myntesorter skabe den fineste variation i krukkehaven.

Læs mere
Urter
Forskning: Salvies sundhedsfremmede egenskaber 

Salvie har gennem tiden, ud over at være et værdsat krydderi, også været flittigt anvendt lægeplande, kendt for, blandt andet at kunne lindre halsonde, og mindske symptomer på, hvad vi i dag kalder diabetes og hjerteklarsygdomme. Ifølge traditioel medicin skulle salvie også have en positiv effekt på…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Viden om hvidløg og sundhed 

Udover at tilføje en delikat løgsmag til maden, og være en fremragende kilde til vitamin B6, vitamin C og mineraler, så har hvidløg gennem tiden været kendt for sine sundhedsfremmende egenskaber. I Mellemøsten og den østlige del af Asien har hvidløg ifølge historikere, været anvendt til behandling…

Læs mere
Urter
Forskning: Ingefærs sundhedsfremmede egenskaber  

Ingefær er et velkendt middel mod kvalme, fordøjelsesproblemer og luft i maven. Virkningen tilskrives rodens indhold af stoffet rhizomet, som blandt andet lindrer kvalme efter operation, men også søsyge og køresyge.

Læs mere
Urter
Forskning: Rosmarins sundhedsfremmede egenskaber  

Rosmarin har gennem tiden været en flittigt anvendt krydderurt. I folkemedicin har udtræk af rosmarin været kendt som effektivt mod smerter og betændelstilstande. Rosmarin har også været anvendt som vanddrivende middel, og sågar et middel mod kramper.

Læs mere
Årstidens råvarer
Sådan tørrer du krydderurter 

Ved at tørre tiloversblevne krydderurter får du hjemmedyrket velsmag til dine supper, dressinger, kød-, fjerkræ- og fiskeretter, til vinterens bagte rodfrugter og kålsalater, og ikke mindst til din urtete.

Rigtig mange krydderurter og blomster egner sig til tørring, men ikke alle. Krydderurter…

Læs mere
Urter
Lægeurter: Digitalis - Lige så smuk som giftig 

Nu står de smukke digitalis i fuldt flor. Høje og ranke, og med deres purpurfarvede blomster, er de, ligesom bonderoser og pæoner, en skønhed i det romantiske staudebed.

Det er, som alle ved, de klokkeformede blomster, der har givet digitalis kælenavnet ’fingerbøl’, og hvis man ikke vidste bedre,…

Læs mere
Urter
Lægeurter: Katost til behandling af ’kvindesygdomme’ 

I begyndelsen af 1900-tallet opstod en særlig interesse for naturhistorie, planters anvendelse i husholdningen, kosten og folkemedicinen gennem tiden, og her blev blandt andet anvendelsen af katost nøje studeret.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
^