Sådan forebygger du syreskader

Kategori: Tand & mund

Sådan forebygger du syreskader  

Når tandemajlen udsættes for syre, sker der en opløsning af kalk fra tandens overflade. Jo stærkere syren er, og jo længere tid den er på dine tænder, jo større opløsning sker der. Nedbrudt emalje kan aldrig blive gendannet, derfor er det vigtigt, at alle kender de forebyggende råd, der mindsker risikoen for syreskader på tænderne.

Sodavand, juice, frugt, vin og salatdressinger
Syreskader kommer som følge af, at du spiser og drikker syreholdige produkter for ofte. Det kan fx være sodavand, energidrikke, juice, frugt, vin og salatdressinger.

Syreindholdet måles ved hjælp af det, man kalder pH-værdi. Jo lavere pH-værdi, desto mere surt er produktet. En af de allerstørste syndere er sodavand – også light-sodavand – fordi det har et meget højt syreindhold (pH 2,4) og fordi det ofte drikkes i store mængder. Når man drikker af en flaske med skruelåg tager man ofte mange små slurke, og tænderne kommer derfor til at ligge i 'syrebad' over flere timer.

Man kan ikke nødvendigvis smage, om et produkt har et højt syreindhold. Det kan smage sødt og alligevel have en meget lav pH-værdi – og altså et højt syreindhold.

Sådan mindsker du risikoen for syreskader

  • Begræns indtaget af læskedrikke som sodavand, energidrikke, saft og juice.
  • Brug sugerør, når du drikker læskedrikke, så væsken ikke kommer i kontakt med tænderne
  • Skyl munden med vand, når du har indtaget syreholdige produkter Lad være med at børste tænder lige efter, du har drukket eller spist noget surt eller kastet op.
  • Brug en tandpasta, som har et højt fluorindhold og lav slibeeffekt.
  • Brug en blød tandbørste og børst ikke for hårdt.



Tand & mund
Tandlægen truet - aldrig mere huller!  

Mundskylning kan i en nær fremtid måske være nok til at holde på afstand den bakterie der udhuler vores tænder ifølge en rapport der offentliggøres i Infection and Immunity.

Læs mere
Tand & mund
Hver femte har ætseskader på tænderne  

Den kommunale tandpleje i Kolding Kommune har i det sidste år undersøgt en række unge og 18% af de unge havde ætseskader på tandsættet.

Læs mere
Tand & mund
Sunde tænder og tandkød 

Elektriske tandbørster er de mest effektive viser ny undersøgelse..

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^