Sådan forebygger du syreskader

Kategori: Tand & mund

Sådan forebygger du syreskader  

Når tandemajlen udsættes for syre, sker der en opløsning af kalk fra tandens overflade. Jo stærkere syren er, og jo længere tid den er på dine tænder, jo større opløsning sker der. Nedbrudt emalje kan aldrig blive gendannet, derfor er det vigtigt, at alle kender de forebyggende råd, der mindsker risikoen for syreskader på tænderne.

Sodavand, juice, frugt, vin og salatdressinger
Syreskader kommer som følge af, at du spiser og drikker syreholdige produkter for ofte. Det kan fx være sodavand, energidrikke, juice, frugt, vin og salatdressinger.

Syreindholdet måles ved hjælp af det, man kalder pH-værdi. Jo lavere pH-værdi, desto mere surt er produktet. En af de allerstørste syndere er sodavand – også light-sodavand – fordi det har et meget højt syreindhold (pH 2,4) og fordi det ofte drikkes i store mængder. Når man drikker af en flaske med skruelåg tager man ofte mange små slurke, og tænderne kommer derfor til at ligge i 'syrebad' over flere timer.

Man kan ikke nødvendigvis smage, om et produkt har et højt syreindhold. Det kan smage sødt og alligevel have en meget lav pH-værdi – og altså et højt syreindhold.

Sådan mindsker du risikoen for syreskader

  • Begræns indtaget af læskedrikke som sodavand, energidrikke, saft og juice.
  • Brug sugerør, når du drikker læskedrikke, så væsken ikke kommer i kontakt med tænderne
  • Skyl munden med vand, når du har indtaget syreholdige produkter Lad være med at børste tænder lige efter, du har drukket eller spist noget surt eller kastet op.
  • Brug en tandpasta, som har et højt fluorindhold og lav slibeeffekt.
  • Brug en blød tandbørste og børst ikke for hårdt.



Tand & mund
Hvornår har du sidst udskiftet tandbørsten? 

En slidt tandbørste øger risikoen for tandkødsbetændelse, paradentose og huller i tænderne.

Læs mere
Tand & mund
Mange sjusker med mundplejen  

En stor Gallupundersøgelse viser, at selvom stort set alle danskere går op i at have frisk mund, sjusker knap fire ud af ti med den daglige mundpleje ...

Læs mere
Tand & mund
Hvide tænder er et statussymbol 

Hvide tænder er blevet et statussymbol, og flere og flere går til tandlægen for at få deres tænder bleget.

Læs mere
Tand & mund
Advarsel mod tandblegemidler 

Miljøstyrelsen advarer mod tandblegemidler, der købes over nettet, da de kan indeholder høje koncentrationer af brintoverilte. Tandblegning med brintoverilte kan give øget tandfølsomhed, irritation af tandkød og mundslimhinde samt ætsning af emaljen, og det er blandt andet på grund af disse risici,…

Læs mere
Tand & mund
Tandlægeskræk? 

Hver anden dansker er bange og nervøs, når de skal til tandlægen, fordi de finder behandlingen smertefuld - og op mod hver tredje har haft en dårlig oplevelse i tandlægestolen. Kampagne sætter fokus på, hvad der afhjælper skrækken.

Læs mere
Tand & mund
Pro-emalj 

- ny tandpasta beskytter mod syreskader ...

Læs mere
Tand & mund
Tandforsikring 

Undgå problemer med dine tænder i fremtiden. Tegn en forsikring og få dækket op til 80% af alle dine fremtidige tandlægeudgifter ....

Læs mere
Tand & mund
Eltandbørster børster ikke bedre 

Eltandbørsterne børster ikke tænderne renere end en hånddreven tandbørste..

Læs mere
Tand & mund
Højere tilskud til tandlægebesøg i udlandet 

Hidtil har tilskuddet fra sygeforsikringen ”danmark” til en række behandlinger været begrænset af et loft på 25 %, men fra 1. januar 2006 hæver ”danmark” loftet til 50 %...

Læs mere
Tand & mund
Vælg tandpasta uden triclosan 

Tandlæger anbefaler, at man bruger tandpasta, som indeholder fluor, da stoffet beskytter mod udvikling af huller i tænderne ..

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^