Kategori: Tand & mund

Tandlægen truet - aldrig mere huller!

Tandlægen truet - aldrig mere huller!  

Mundskylning kan i en nær fremtid måske være nok til at holde på afstand den bakterie der udhuler vores tænder ifølge en rapport der offentliggøres i Infection and Immunity.

Mundskylning kan i en nær fremtid være nok til at holde på afstand den bakterie der udhuler vores tænder ifølge en rapport der offentliggøres i Infection and Immunity.

Tandlæge og professor Jeffery Hillman har i årevis forsket i bakterien Streptococcus og fremtryllet en mutant, der ikke producerer mælkesyre og dermed forfalder tænderne ikke.

Streptococcus findes naturligt i munden og er en af de mest aktive bakterier der nedbryder sukker i maden. I processen opstår der mælkesyrer der ødelægger tandens emalje med medfølgende huller.

"Ved teoretisk at gennemgå forfaldprocessen fik vi udelukket det gen der har ansvaret for at bakterien producerer mælkesyrer. Den nye mutant producerer ikke mælkesyre og vil dermed ikke volde huller," fortæller professor Hillman.

Kliniske undersøgelser er allerede foretaget på rotter. Trods en højt sukkerkoncentreret diæt har disse ikke fået huller i tænderne ved hjælp af den genmodificerede bakterie.

Den nye version af bakterien har ingen sideeffekt, den klistrer sig permanent til tænderne og beskytter dem. For døren står yderligere undersøgelser der skal fortælle om en enkelt behandling er nok for hele livet. Disse forsøg bliver påbegyndt i år hvor voksne mennesker udgør forsøgskaninerne. "Bedste scenario er at behandle børnene så snart den første tand viser sig.

Barnet behøver dermed kun at møde op en gang i livet hos tandlægen for at få skyllet munden - og det er det," fortæller professor Hillman. Tandbørsten skal dog ikke smides ud. God tandhygiejne er altid nødvendig for helbredets skyld !

Vælg tandpasta uden triclosan
Tand & mund
Vælg tandpasta uden triclosan 

Tandlæger anbefaler, at man bruger tandpasta, som indeholder fluor, da stoffet beskytter mod udvikling af huller i tænderne ..

Læs mere
Hver femte har ætseskader på tænderne
Tand & mund
Hver femte har ætseskader på tænderne  

Den kommunale tandpleje i Kolding Kommune har i det sidste år undersøgt en række unge og 18% af de unge havde ætseskader på tandsættet.

Læs mere
Sunde tænder og tandkød
Tand & mund
Sunde tænder og tandkød 

Elektriske tandbørster er de mest effektive viser ny undersøgelse..

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^