Tag testen: Har du øget risiko for syreskader?

Kategorier: Sundhed  -  Tand & mund

Pas på med at slukke tørsten i med sodavand og energidrikke, advarer Tandlægeforeningen.

Tag testen: Har du øget risiko for syreskader? 

Isninger i tænderne, små stykker af tænder, der brækker af, slidte og let misfarvede tænder, kan være tegn på, at du har syreskader på tænderne. Og meget tyder på, at flere danskere har fået syreskader. Ifølge Tandlægeforeningen rapporterer halvdelen af landets tandlæger at de har fået flere patienter med syreskader.

”Det er en bekymrende udvikling. Syreskader skal tages alvorligt, for de kan i værste fald betyde, at man skal have omfattende behandling resten af livet, fx tandkroner og facader på flere tænder. I bedste fald kan man slippe med at skære ned på det, der er årsagen til skaderne, fx sodavand og energidrikke,” fortæller Tandlægeforeningens formand Susanne Kleist.

Sodavand og energidrikke nogle af de helt store syndere

Syreskader opstår, når tænderne mister mineraler og slides, fordi de ofte og over lang tid udsættes for noget syreholdigt, fx læskedrikke, sur frugt, frugtsaft, smoothies eller surt slik. Ifølge Susanne Kleist er sodavand og energidrikke nogle af de helt store syndere.

”Hvis man drikker små slurke af sodavand over flere timer, som mange gør, udsætter man tænderne for et konstant syrebad. Det gælder om at få sodavanden hurtigt forbi tænderne, og så skylle munden i vand bagefter, da vand bidrager til at neutralisere syren. Og læskedrikke med mærket med 'light' eller 'diet' kan være lige så skadelige som de sukkerholdige drikkevarer”.
At skylle munden i vand lige efter indtag af syreholdig mad, er bedre end at børste tænder, da emaljen er mere skrøbelig lige efter, du har drukket eller spist noget surt.

Tag testen

Test hvorvidt at du med dine spise- og drikkevaner, har øget risiko for at få syreskader.

  1. Hvordan er dine spisevaner i hverdagen?
    a. Jeg småspiser hele dagen
    b. Jeg spiser som regel 3 måltider om dagen, men småspiser en gang i mellem
    c. Jeg spiser altid 3 måltider om dagen, og småspiser ikke imellem

  2. Hvor ofte drikker du juice, sodavand og/eller energidrikke?
    a. Hver dag
    b. Nogle gange
    c. Sjældent eller aldrig

  3. Hvornår børster du tænder eller skyller munden i vand?
    a. Jeg børster tænder en gang om dagen
    b. Jeg børster tænder i min. 2 minutter morgen og aften
    c. Jeg børster tænder i min. 2 minutter morgen og aftenen, og jeg skyller munden efterfølgende, når jeg har spist syreholdige produkter.

  4.  Hvordan drikker du sodavand?
    a. Jeg drikker små slurke
    b. Med sugerør
    c. Jeg drikker aldrig sodavand

  5.  Bruger du ofte eddikeholdige eller syrlige dressinger og saucer?
    a. Ja, ofte
    b. Nogle gange
    c. Næsten aldrig

Resultat

  • Flest a'er: Høj risiko for syreskader
    Når du hele tiden småspiser syreholdige snacks og drikkevarer er dine tænder under konstant angreb. Spørg din tandlæge om syreskader og overvej at bruge en tandpasta med lav slibeeffekt.
  • Flest b'er: Mulig risiko for syreskader
    Du kan risikere at udvikle syreskader. Børst ikke dine tænder lige efter, du har indtaget syreholdig mad eller drikke, da emaljen er blødgjort og kan beskadiges. Drik gerne vand til at skylle syren væk.

  • Flest c'er: Lille risiko for syreskader
    Dine spisevaner er gode for dine tænder, men hold øje med tegn på syreskader og forebyg dem ved at gå til tandlægen regelmæssigt.

Læs mere om, hvordan du mindsker risikoen for syreskader

Tand & mund
Sådan forebygger du syreskader  

Når tandemajlen udsættes for syre, sker der en opløsning af kalk fra tandens overflade. Jo stærkere syren er, og jo længere tid den er på dine tænder, jo større opløsning sker der. Nedbrudt emalje kan aldrig blive gendannet, derfor er det vigtigt, at alle kender de forebyggende råd, der mindsker…

Læs mere
Sundhed
Forbrugerstyrelsen: Danskerne betaler kassen hos tandlægen  

De priser, som forbrugerne betaler hos tandlægen, er tordnet i vejret de senere år. Alligevel er det de færreste, der forsøger at forhandle sig til en bedre pris. Det viser en ny undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk, der efterlyser mere konkurrence på både pris og kvalitet.

Læs mere
Sundhed
Tandlægeforeningen advarer: Energidrikke er syrebad for dine tænder 

Salget af energidrikke eksploderer, men de kan give alvorlige syreskader på tænderne. Det afslører en ny undersøgelse, som DTU Kemi har lavet for Tandlægeforeningen. Se om din energidrik er på listen

Læs mere
Sundhed
Flere unge har syreskader og caries 

Cola, energidrikke og en stor pose slik. Det smager godt, giver et energiboost og indtages derfor ofte i stor stil, når børn og unge samles foran skærmen. Men når børn og unge holder energiniveauet højt ved fx at sippe til sodavand over mange timer, gambler de samtidig med deres tandsundhed, advarer…

Læs mere
Sundhed
Lykkepiller skader tænderne  

En af bivirkningerne ved lykkepiller er mundtørhed, derfor opfordrer tandlæger patienter, der tager lykkepiller til, at være særlig opmærksom på tandhygiejnen, for mundtørhed øger risikoen for caries.

Læs mere
Tand & mund
Paradentose kan føre til diabetes og blodpropper 

Omkring 200.000 danskere går lige nu rundt med type 2-diabetes uden at vide det. Tidlig opsporing af sygdommen kan redde liv, men da mange med type 2-diabetes ikke har symptomer på diabetes, går de ikke til lægen og bliver undersøgt. Til gengæld går de måske til tandlæge, og da mennesker med…

Læs mere
Tand & mund
Kvinderne skifter oftere tandbørsten ud 

Kvinderne skifter oftere ud – når det kommer til tandbørsten. Det fremgår af en undersøgelse foretaget for Oral-B og Dansk Tandplejerforening. Undersøgelsen viser, at de nordiske kvinder er bedre til at skifte børsten ud, når hovedet bliver lidt for flosset. Mens to ud af tre kvinder som minimum…

Læs mere
Tand & mund
Tandkødsbetændelse  

Tandkødsbetændelse, også kaldet gingivitis, er en sygdom, som næsten alle har prøvet at have i lettere eller sværere grad.

Læs mere
Tand & mund
'Han SKAL have pæne tænder' 

At få opmærksomhed blandt kvinder i de nordiske lande, kræver mere end et venligt smil. Perlerækken skal også være ren og velplejet, for nordiske kvinder går op i pæne tænder. Det viser en undersøgelse fra tandbørsteproducenten Oral-B og Dansk Tandplejerforening. Her fremgår det, at hver fjerde…

Læs mere
Tand & mund
Sunde og velplejede tænder 

At have smukke velplejede tænder er en god investering hvis man skal have succes i kærlighedslivet ...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
^