Humørbomberne er ikke længere væk end det næste supermarked eller grøntforhandler.
Vi kender alle sammen følelsen af at en kop kaffe kan give den grå hverdag et lille løft, eller hvordan et glas rødvin sørger for at aftenen bliver bare en anelse sjovere. Og det er en helt bestemt grund for det.
Områder i vores hjerne modtager føden forskelligt og løfter eller sænker humøret alt efter hvad vi spiser.
Den bedst dokumenterede information vedrørende madens påvirkning på humøret og hjerneområderne omfatter hypothalamus, eller hypofysen, hvor man har stødt på et nervecenter der skaber følelsen af velvære og stimulerer os til at gentage den øvelse der netop fik fremkaldt den tilstand. Denne funktion har medvirket i at vi har overlevet, bl.a. har søde sager i fortiden været sikker føde, derfor har vi søgt det søde for at have det bedre.
Forskere har set nærmere på nogle stoffer der findes i maden, der påvirker produktionen af serotonin, der går under kælenavnet glædehormonet.
Flere antidepressive mediciner påvirker hjernen i den rigtige retning med at fremprovokere produktionen af serotonin. Den gode nyhed er at man selv kan frembringe produktionen ved at spise proteinrig kost.
Det er proteinet tryptophan der er grundstoffet for udvidelsen af serotonin. Kalkun er rig af tryptophan, derfor bliver man glad hvis man spiser kalkun og ikke kun fordi at den fylder godt i maven. Hvis der tilføjes måltidet de nødvendige kulhydrater i form af f.x. en skive brød, fremprovokeres hjernen yderligere til at bruge tryptophan til at producere glædehormonet.
Andre gode kilder til velvære og den gode hormonproduktion er mælk, især varm mælk. Vitamin og mineraler skal der også til. Især forbinder mand dyk i humøret og mangel på selen i kosten. Nødder indeholder en stor mængde selen, det samme gør krabbekød, solblomst kærner og groft brød.
Selvfølgelige er humøret afhængigt af mange faktorer. Men det skader i hvert fald ikke at løfte det en anelse med en rigtig sammensat kost.