sample research paper in english best thesis writing service
Sofapude i okkergul uld
Berber gulvtæppe
Fototapeter
Toilettaske fra Derrière la Porte
Kategori: Sjæl & psyke
Misundelse

Om den lille, grimme, nagende følelse, som alle kender, men ingen af os har lyst til at kendes ved.

Det er de færreste, der kan sige sig fri for ind imellem at føle misundelse. Denne her lille, nagende følelse af, at et andet menneske har noget, man gerne selv ville være i besiddelse af.
Men på trods af, at følelsen er så almindelig, så har de fleste af os svært ved at vedkende os den, og det er ærgerligt. For det er netop gennem erkendelsen af, at vi alle bærer kimen til misundelse, at vi kan blive bedre til at forstå og bearbejde følelsen - og måske endda bruge den til noget konstruktivt.

Misundelse vil vi helst holde skjult
Det har altid været betragtet som noget skamfuldt og lidt taberagtig at misunde andre deres held og lykke. Misundelse tolkes som værende umoralsk, mangel på storsind og mangel på kontrol over egne følelser, hvorfor de fleste af os gør, hvad vi kan for at skjule eller benægte at være ramt af misundelse. Vi føler os forpligtet til at negligere følelsen af misundelse og hører i stedet os selv sige: "Nej, jeg er ikke misundelig over min veninde har fundet en dejlig, ny kæreste, tværtimod glæder jeg mig kun over hendes lykke.”.

Fordømt gennem tiden
Historisk set har misundelsesfølelsen altid været genstand for meget opmærksomhed. I den katolske tradition er misundelse een af "De 7 dødssynder", hvilket begrundes med, at den misundelige overser sine egne evner og stræber efter den andens tilstand i stedet for at arbejde på sin egen udvikling.
Følelsen har altid været kendt som en alment menneskelig reaktion og er ofte beskrevet og fordømt i litteraturen som f.eks. i Bibelens beretning i Første Mosebog om Kain og Abel: "De to brødre giver hver deres offer til Herren, men Herren ser kun Abels offer, hvorved Kain bliver såre vred (misundelig) og slår Abel ihjel." Med beretningen beskrives, hvorledes den primitive følelse af misundelse kan udvikle sig til had.
Så galt går det gudskelov meget sjældent, når vi rammes af misundelse, og i denne artikel vil jeg da også beskæftige mig med en version af følelsen, vi alle kender til, nemlig den lille, nagende følelse af misundelse, som vi oplever i hverdagen, når vi ser mennesker omkring os opnå noget, vi gerne selv vil opnå.

Masser af anledning til misundelse
I det moderne samfund er det næsten umuligt ikke at blive ramt af misundelse. Vi bombarderes dagligt fra mange informationskilder og medier om, hvad kendte og succesfulde mennesker opnår og har mulighed for at gøre. Vi hører om alle de rige og smukke, der rejser verden rundt og oplever det ene mere fantastiske end det andet. Vi læser om alle dem, der får deres drømmejob, deres drømmekæreste og deres drømmebørn. Magasinerne inviterer os indenfor i smukke hjem, hvor det smukke overskudsagtige forældrepar bor med deres smukke velfungerende børn.
Vores ”misundelses-tærskel” kan også blive sat på prøve blandt de mennesker, vi omgås i dagligdagen. Det kan være en veninde, der er slankere, har smukkere hår, større bryster eller længere ben end vi, eller måske er det hendes evne til altid at tiltrække opmærksomhed eller hendes måde at formulere sig på, der får dig til at føle et lille stik af misundelse. Ja, listen af, hvad der kan vække misundelse, er lang. Det afgørende er, hvorvidt vi evner at glæde os over andres succes, på trods af at vi godt kunne drømme om samme succes for os selv. Det handler om, hvilken betydning jeg som person tillægger det, min veninde har opnået.
Når hun glædesstrålende kommer og fortæller mig, at hun har fundet en ny kæreste, og jeg kun føler misundelse og tænker ”Hvorfor sker de gode ting aldrig for mig?”, så udspringer misundelsen jo egentlig af manglende selvtillid, manglende tro på at man selv kan opnå succes eller manglende erkendelse af, at det man har, er godt nok.

Sådan får du styr på din misundelse
Hvis din misundelse får dig til at føle dig som et dårligt menneske, så er det vigtigt at forstå, at misundelse ikke gør dig til et slet menneske, men blot til et menneske, der endnu ikke har udfoldet sig og endnu ikke har fået brugt alle sine evner og ressourcer på at opnå det, du ønsker. Og der kan være mange grunde til, at det ikke er lykkedes endnu. Men her er det vigtigt, at du ser fremad og ikke leder efter årsager til din manglende succes i f.eks. din opvækst. For det første skridt til at opnå det du ønsker, er, at kende dine behov og
bruge al din energi på at få det liv, der vil gøre dig glad og tilfreds. Når nu føler glæde og tilfredshed med dit liv, vil du se, at følelser som misundelse og nag vil aftage betydeligt eller helt forsvinde.
Så hver gang du føler nag over, at det gode kun sker for andre så tænk i stedet på, hvordan du selv kan opnå det, du så inderligt ønsker. Tænk samtidig på, hvad der er realistisk for dig at nå i forhold til den livssituation, du befinder dig i. Hvis du f.eks. føler dig fattig og uden penge, så er det naturligvis ikke lige indenfor rækkevidde at kunne købe en luksusvilla, men måske kan du blive tilfreds og lykkelig med noget mindre. Det vigtigste er, at du handler på de behov og drømme, du har og går efter - at få tilgodeset dem bedst muligt. Det at kunne føle glæde og lykke afhænger af, om du synes, at du lykkes som menneske med de muligheder, du har. Om du føler, at du lever med i livets ”flow” af gode oplevelser.

Erkend følelsen
Der er både fordele og ulemper ved at vi helt fra menneskets oprindelse er udstyret med evnen til at føle misundelse. Ulemperne kan f.eks. være, at misundelse i svær grad kan være en alvorlig hindring i din udvikling til at blive et modent og ansvarligt menneske, der er i stand til at tage ansvaret og få det bedste ud af livet.
Hvis du lider af svær misundelse, vil det belaste dit forhold både til andre mennesker, men måske især til dig selv. Et menneske, der ikke erkender at lide at misundelse, kan let komme til at reagere nedladende ved f.eks. at bagtale andre og antyde, at andre mennesker vist ikke er kommet helt ærligt til deres succes.

Gul og grøn af misundelse
Måske kender du udtrykket ”at være gul og grøn af misundelse”. Udtrykket henviser til, hvordan vi med misundelse sår gift i os selv og omkring os. Misundelsen ”forurener” sjælen og psyken, og den ”forurener” relationen til de mennesker, vi misunder. Misundelsen gør det svært at finde indre ro og balance, og det er derfor vigtig, at være opmærksom på at forstå og få styr på sin misundelse.

Brug misundelsen positivt
Som nævnt kan misundelse også være med til at udvikle såvel dig selv som hele verden. Hvis vi mennesker ikke var udstyret med misundelse, boede vi måske stadig i jordhuler. Det, at vi gerne vil klare os bedre end naboen, helst være i en bedre position, helst vil have det største hus, en bedre stilling og den højeste status, er også en positiv, fremadrettet energi, der er medvirkende til, at verden hele tiden er i udvikling og bevægelse. Så hvordan kan du selv bruge din misundelse positivt?
• Erkend at du indimellem føler misundelse
• Beslut dig for åbent at erkende, at sådan er det. Få det frem i lyset. Sig til dine veninder at du har det sådan indimellem. Det vil være en stor hjælp for dem og måske også en anledning til, at de selv kan erkende, at de også kan være ramt af misundelse. Du vil med dit mod og din åbenhed være med til at definere misundelse som noget alment menneskeligt, som vi kan hjælpe hinanden med at gøre noget aktivt for at minimere
• Planlæg, hvad det er du vil, og hvad det er du har mulighed for at gøre lige nu for at opnå større tilfredshed og glæde i livet
• Find ud af, hvad der virkelig betyder noget for dig. Find også frem til de helt basale hverdagsting, der kan gøre dig glad og lykkelig
• Oplev at du ved at beslutte dig for at handle på din situation, allerede føler dig bedre tilpas og mindre "fattig"
• Læg mærke til, hvordan du pludselig er mindre fokuseret på, hvad andre har og mere fokuseret på, hvad du selv vil have

Du behøver ikke være offer for din misundelse
Jeg har, lige som de fleste af mine medmennesker, selv oplevet følelsen af nag og misundelse, når andre opnåede det, jeg syntes manglede i mit liv. Det har specielt gjort sig gældende i de yngre år. Det kunne være omkring uddannelse, eller da alle veninderne og familiens kvinder fødte børn i et væld, mens det for mit vedkommende lod sig vente.
Jeg tror også, set på afstand, at jeg i nogen grad har været med til at nedgøre det, de andre havde, fordi jeg ønskede det selv. Nu mange år senere, hvor jeg stort set har opnået alt det, jeg ønskede, bliver der længere og længere imellem følelsen af, at noget mangler i mit liv, hvilket også betyder, at jeg nu kun sjældent oplever et stik af den lille, forræderiske misundelse. Det er simpelthen aftaget i takt med, at jeg har opnået det, jeg mener er værdifuldt for at mit liv lykkes. Jeg kan således kun anbefale, at man udfordrer sin misundelse i stedet for at blive et offer for den.

Sundhed
Ny 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed

Regeringen, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Danmarks-demokraterne, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Alternativet og Frie Grønne har indgået en bred politisk aftale om en 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed....

Læs mere
Sjæl & psyke
Terapeuten: Styrk dit selvværd

"Selvværdet slides, hvis du går for meget på kompromis med dig selv og dine inderste ønsker", skriver par- og psykoterapeut Connie Kragelund. Her forklarer hun, hvad selvværd er, hvilken stor betydning det har for trivslen og følelsen af glæde og tilfredshed i livet, og hvordan man styrker sit...

Læs mere
Spiritualitet
Lille meditation - Stor virkning

Er din dag fyldt med tanker om alt det, du skal nå? Oplever du at miste koncentrationen og have svært ved at være tilstede? Prøv at bruge et øjeblik på at koble af ved hjælp af meditation. Du behøver blot at afsætte et par minutter. Selv en kort, intens meditation vil give dig en følelse af øget ro...

Læs mere
Sjæl & psyke
Derfor går du kold klokken 14

Mens nogle af os er A-mennesker og andre B-mennesker, så har mange af os det til fælles, at vi går kolde først på eftermiddagen. Ifølge forskere fra Swinburne University of Technology i Melbourne, så skyldes fænomenet i vid udstrækning kroppens indre ur, den såkaldte circadianrytme, som styrer...

Læs mere
Sjæl & psyke
Ny bog af Bo Østlund: Modne Kvinder - Samtaler om livets patina

Den svenske skuespiller Ingrid Bergman er citeret for engang at skulle have sagt: 'Alder er som at bestige et bjerg. Man bliver nok lidt forpustet, men får en langt bedre udsigt'.

At vi med årene får bedre udsigt og større indsigt, får mere ro og bliver mere rummelige, er noget af det...

Læs mere
Job & karriere
Stressekspert: Drop kampen mod din indre kritiker

Vil du undgå, at dine selvkritiske tanker slår rødder og agerer stopklods for dine store ønsker og drømme? Så stop med at bekæmpe de selvkritiske tanker, og øv dig i at se tankerne som det de er - bare tanker, lyder det fra stressekspert og coach, Birthe Buhl. Hun står bag app'en 'Mindfulness -...

Læs mere
Sjæl & psyke
Vold i parforholdet

Hvor meget tyranni, nedgørende og truende adfærd skal man finde sig i, fra det menneske man lever sammen med? Hvor mange gange skal man tilgive, når vedkommende, efter sin urimelige opførsel, undskylder? Hvor meget skal man finde sig i for børnenes skyld?

Læs mere
Sundhed
Lykkepiller skader tænderne

En af bivirkningerne ved lykkepiller er mundtørhed, derfor opfordrer tandlæger patienter, der tager lykkepiller til, at være særlig opmærksom på tandhygiejnen, for mundtørhed øger risikoen for caries.

Læs mere
Parterapeut
Han vil ikke fortælle, hvad der er galt

Fra brevkassen: Hvad gør man, når ens mand pludselig er fraværende og virker trist, men ikke vil fortælle, hvad der er galt?

Læs mere
Sjæl & psyke
Hun finder sine drømme frastødende

Fra brevkassen: Det generer og bekymrer hende, at hun har erotiske drømme om sine stedsønner, og hun spørger psykologen, hvorfor hun har sådan nogle drømme, når hun på alle måder finder dem forkerte.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Derfor er kontinentalsenge<BR> populære blandt danskerne

Derfor er kontinentalsenge
populære blandt danskerne

Veloursofa i okkerfarvet velour

Veloursofa i okkerfarvet velour

Hvordan finder man<BR> de bedste bøger til kvinder?

Hvordan finder man
de bedste bøger til kvinder?

Eden Outcast

Eden Outcast

Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange...

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om...

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
Shopping
JULEMARKEDER 2022
^