Min far fylder i mit liv

Min far fylder i mit liv  

Hun er vokset op med en hjerneskadet og bitter far, som enten overser hendes tilstedeværelse eller giver hende skydfølelse. Nu har hun fået nok...

Jeg skriver til dig fordi jeg er i tvivl om hvad jeg skal gøre - om jeg har brug for professionel hjælp. Jeg er en snart 30-årig kvinde, næsten gift og med to drenge på 2 og 5 og har det egentligt fint i hverdagen - trives med min mor-rolle og mit liv.

Mit problem er at jeg er vokset op i en familie med en meget bitter hjerneskadet far, der har fyldt og stadig fylder utroligt meget. Jeg har på mine forældre altid virket som en stærk pige, der kunne klare det hele og det passer da også på overfladen - jeg var god i skolen osv. For især i mine teenageår og ungdom har jeg været meget deprimeret over situationen – at mine forældre ikke "så" mig, min far tit gav mig skyldfølelse over hans tilstand, at jeg blev moppet af dem jeg svømmede sammen med og det endte med at jeg som ca. 20-årig, da jeg var flyttet hjemmefra, sad med barberblade i hænderne og var meget tæt på at begå selvmord.

Jeg valgte dog livet, malede og skrev digte og prøvede at fokusere på de positive sider og droppede stort set hele min venskabskreds, jeg følte hold mig fast til den destruktive adfærd. Jeg har aldrig stort set aldrig fortalt dem, at jeg havde det dårligt, for de havde jo så meget andet at tænke på.

Min mor og far havde og har jeg stadig kontakt med.
Mit problem er at, jeg ikke længere kan tolerere/bære over med, at min far indirekte eller direkte kritiserer mig. Jeg bliver meget sur på ham, indleder diskussionen, som ender med, at jeg tager mine børn og mand og går fra mine forældre hus. F.eks hér i påsken sidder min far pludselig og råber op om, at der aldrig er nogen der siger noget og at mine børn bare får lov til at tegne på bordene - jeg er helt uforstående og spørger hvad han taler om, for mine børn tegnede og tegner ikke på bordene - jeg sidder godt nok med en tusch i hånden og illustrerer hvordan en stol jeg godt kunne tænke mig ser ud - og han fortsætter stadig i sammen dur - efter lidt diskuteren, der som altid ender med, at jeg må give op - manden hører ikke efter og har jeg fået nok og føler bare, at jeg må væk fra ham, fordi jeg simpelthen får det dårligt psykisk og kan mærke at, nogle af alle de negative tanker kommer op i mig. (Min kæreste syntes også at min far opførte sig fuldstændig vanvittigt....Og forstod godt at jeg ville hjem.)

Min mor ringer så senere for at mæle - hun er en rigtig diplomat, der aldrig rigtig tager stilling eller parti - og jeg fortæller som det er, at jeg ikke længere bare kan sluge kameler - jeg har aldrig kunnet sige noget til min far, for han var jo syg - om jeg ikke har lov til at vise at mine grænser bliver overskredet.....Talte igen med min mor i telefon et par dage senere og imens kunne jeg høre min far sidde og råbe alt muligt i baggrunden blandt andet, at jeg skulle skamme mig.

Mine spørgsmål er, skal jeg blot blive ved med at finde mig i hans opførsel fordi han er syg, må jeg ikke sige fra og hvordan skal jeg dog gøre det? Vil
jeg få et bedre liv, hvis jeg fik talt om min barndom/ungdom, der bestemt ikke har været en dans på roser. Jeg er bange for, at det hele måske fylder mere end jeg tror!

Den forvirrede

_________________________________________


Kære forvirrede !

Tak for dit brev, hvor du fortæller om en svær opvækst med en hjerneskadet far. Han fylder meget i din bevidsthed, og gennem din opvækst har han været årsag til mange svære perioder i dit liv.

På mange måder tænker jeg, det er naturligt, at du nu, som mor med to små børn, er et sted i dit liv, hvor du ”gør op” med dine forældre. Jeg skriver dine forældre, fordi jeg i dit brev læser, at din mor på mange måder spiller en stor rolle, når du oplever, din fars opførsel bliver grænseoverskridende.

Når et menneske rammes af en hjerneskade, påvirker det hele familien. Familielivet bliver ændret, både følelsesmæssigt og praktisk.

En ting er sikkert; vi kan ikke ændre den måde, et andet menneske er på. Specielt ikke, når der er tale om en hjerneskade. Det, vi kan ændre, er vores personlige måde at forholde os til personen på, enten ved at arbejde med den måde vi tænker om personen, eller ved at ændre noget i den måde vi konkret er sammen med personen på.

Jeg tror, som du selv er inde på i dit brev, det vil give dig øget livskvalitet, at få forholdt dig til, hvad det har betydet for dig at have en handicappet far, og hvordan jeres forhold skal være fremover. Dette kan blive en smertefuld proces, som vil indebære en erkendelse af, at du ikke kan ændre din fars adfærd, og at du skal opgive håbet herom.

Så mit råd til dig er at finde en god psykolog. Jeg kan læse, at du er en kvinde fuld af ressourcer, som på mange måder ønsker at få det bedste ud af livet på trods, af at det indimellem kan synes svært.

Derudover tænker jeg, at du vil kunne have stor glæde af at møde, tale eller læse om andre, der ligesom du er pårørende til en handicappet.

Held og lykke med det hele.

De bedste hilsner

Lær at spotte faresignaler: Sådan gennemskuer du misinformation
Sjæl & psyke
Guide: Sådan undgår du at falde for konspirationsteorier 

Konspirationsteorier kan virke fascinerende, fordi de ofte lover en simpel forklaring på komplekse problemer. De taler til vores følelser og mistro, især i tider med kriser, usikkerhed eller hurtige forandringer i samfundet.

Problemet er, at konspirationsteorier sjældent bygger på dokumenterede…

Læs mere
Konspirationsteorier: Hvordan beskytter vi os selv mod misinformation?
Sjæl & psyke
Konspirationsteorier: Hvem falder for falske nyheder – og hvorfor? 

Et nyt, internationalt studie med over 66.000 deltagere sætter fokus på, hvem der har sværest ved at skelne mellem ægte og falske nyheder. Resultaterne er tankevækkende – og for nogen måske også provokerende. Ifølge forskerne er ingen af os immune over for misinformation, og netop derfor er det…

Læs mere
Håndtering af perfektionisme for kvinder med ADHD
Sjæl & psyke
ADHD: Når perfektionismen kommer i vejen 

For mange voksne med ADHD handler udfordringerne ikke om at mangle viden, vilje eller evner. Tværtimod kæmper mange med en indre følelse af ikke at gøre nok – selv når de allerede gør alt, hvad de kan. Midt i denne oplevelse dukker perfektionismen op. Ikke som et ønske om at gøre alting fejlfrit,…

Læs mere
Forstå angstlidelser: Symptomer, årsager og behandling af de mest almindelige former for angst.
Sjæl & psyke
Kæmper du med angst? Lær at genkende symptomerne og forstå årsagerne 

Vidste du, at angstlidelser er blandt de mest almindelige psykiske lidelser i Danmark? Næsten hver femte kvinde vil på et tidspunkt i livet blive ramt af en angstlidelse. Alligevel er det ikke noget, vi taler åbent om, men netop ved at forstå, hvad angst er, og hvordan den viser sig, bliver det…

Læs mere
Angst: Teknikker til at aflede opmærksomheden og forbedre din mentale sundhed.
Sjæl & psyke
Angst: 10 effektive selvhjælpsstrategier til dig der oplever angst 

Angst kan føles overvældende, udmattende og ofte medvirke til, at man isolerer sig fra andre mennesker. Det kræver ganske vist tålmodighed og træning, men der findes en stribe effektive selvhjælps metoder, der kan lindre angstfølelsen når panikken sætter ind, og på sigt blive en indarbejdet…

Læs mere
Forstå forskellen mellem introverte og ekstroverte personlighedstræk
Sjæl & psyke
Sådan trives introverte i en ekstrovert verden 

Du har måske prøvet det – at nyde en aften alene, mens din telefon bimler med invitationer. Eller at føle dig drænet efter en dag med mange samtaler, selvom du havde det hyggeligt. Hvis det lyder bekendt, er du måske introvert. Men hvad betyder det egentlig at være introvert? Og hvordan kan du…

Læs mere
ADHD-medicin som Ritalin kan reducere impulsiv adfærd og forbedre trivsel
Sjæl & psyke
ADHD og kortere levetid? Hvad siger forskningen 

Forskning har gentagne gange vist, at personer med ubehandlet ADHD har en reduceret forventet levetid sammenlignet med den generelle befolkning. Ifølge studier kan mennesker med ADHD have en levetid, der er op til 12,7 år kortere. Men hvad er grunden, og hvad kan gøres for at ændre det?

Læs mere
ADHD: Kvinder med ADHD overses ofte
Sjæl & psyke
Når ADHD flytter med ind i voksenlivet 

At blive diagnosticeret med ADHD som voksen kan være en stor lettelse, men det kan også være anledning til spørgsmål: Hvordan har jeg levet så længe uden at vide det? Kunne jeg have undgået nogle af de udfordringer, jeg har stået overfor?

Mange voksne, især kvinder, har levet uden diagnose og…

Læs mere
ADHD hos kvinder: Genetik og miljø, symptomer, årsager og behandling
Sjæl & psyke
Hvad er ADHD? En videnskabelig gennemgang 

I takt med at vi er blevet klogere på ADHD og i dag ved, at det ikke drejer sig om en adfærdsforstyrrelse, som man vokser fra, har mange voksne fundet en forklaring på, hvorfor de gennem livet har kæmpet med fokus, struktur og hverdagens krav.

Men selvom vi ved meget mere om ADHD end tidligere, er…

Læs mere
Dårlige vaner: Tre trin til at skabe sunde vaner og ændre din hverdag
Sjæl & psyke
Hvordan bryder jeg mine dårlige vaner? Tre strategier baseret på forskning 

Dårlige vaner kan føles som en uundgåelig del af hverdagen. Måske handler det om, at man alt for ofte tjekker sociale medier, at man snupper en hurtig snack i stedet for et sundt måltid, eller at man igen ’glemmer’ at få frisk luft og motion. Ifølge adfærdspsykolog Wendy Wood fra University of…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Anette Sams: Slip for vægttabsmedicin – brug kroppens egne hormoner til vægtregulering
Anette Sams - Kroppen Kan Selv - Aktiver Dine Naturlige Vægttabshormone

Vægttabsmedicin som Wegovy og Saxendaer er blevet en global trend, men hvad hvis din krop allerede har det, der skal til? Anette Sams, lægemiddelforsker og forfatter, viser i 'Kroppen kan selv – aktivér dine naturlige vægttabshormoner', hvordan vi fra naturens hånd kan danne vores egne…

Læs mere
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Shopping
^