Kan du tale med din kollega om psykisk sygdom?

Kategori: Sjæl & psyke

Kan du tale med din kollega om psykisk sygdom?

Kan du tale med din kollega om psykisk sygdom?  

Vi er blevet bedre til at tale om psykiske sygdomme med vores kolleger, men når nogle forsat vælger at holde deres sygdom hemmelig, skyldes det stadig frygten for, at det vil påvirke kollegernes syn på ens faglige kompetencer.

Vil min chef og mine kollegaer stadig have tillid til mine faglige kompetencer? Vil mine kolleger tale bag min ryg? Vil mine chef og mine kolleger begynde at bekymre sig og vise alt for mange ekstra hensyn? ..

Det er nogle af de tanker mennesker med en psykisk sygdom ofte gør sig, inden de beslutter, om de skal tale åbent om deres psykiske sygdom på arbejdspladsen.
Trods frygten for konsekvenserne vælger langt de fleste at fortælle om deres psykiske sygdom. Det viser en ny rundspørge, som landskampagnen EN AF OS har foretaget blandt 800 danskere, der selv har eller har haft en psykisk sygdom.

Mere tillid, retfærdighed og samarbejde
Ifølge rundspørgen vælger hele 73 pct. at tale åbent om deres psykiske sygdom, mens 22 pct. vælger at holde det hemmeligt for deres kollegaer og chef. Tallene glæder Asger Søndergaard, der er leder for Fountain House, en organisation for mennesker, der på grund af længerevarende psykisk sygdom har mistet kontakten til arbejdsmarkedet.
”Jeg er positivt overrasket over, at så mange taler åbent om deres psykiske sygdom på arbejdspladsen. Desværre vidner rundspørgen også om, at nogle stadig holder det hemmeligt. Der er derfor stadig brug for, at virksomhederne opruster deres HR-afdelinger, så de bliver bedre til at håndtere medarbejdere med psykiske problemer. De fleste virksomheder har alt muligt beredskab i forhold til fysiske sygdomme, men de står ofte på bar bund, når det kommer til psykisk sygdom. Vil man som virksomhed sikre et godt psykisk arbejdsmiljø, findes der tre vigtige nøgleord: tillid, retfærdighed og samarbejde. Formår virksomheden at skabe et godt klima blandt medarbejderne, så opstår der dialog og medarbejderne vil indbyrdes inspirere hinanden til mere åbenhed,” siger Asger Søndergaard.

Derfor holdes det hemmeligt
I rundspørgen er der desuden spurgt ind til, hvad årsagen er til, at danskerne holder deres psykiske sygdom hemmelig. I 76 pct. af tilfældene skyldes det, at man er bange for, at det vil påvirke ens kolleger eller chefs syn på ens faglige kompetencer. I 47 pct. af tilfældene skyldes tavsheden frygt for, at ens kollegaer vil tale dårligt om en, mens det for 43 pct. af svarpersonernes vedkommende gælder, at de ikke ønsker, at deres kolleger eller chef skal bekymre sig eller vise ekstra hensyn.
”Det kræver et godt psykisk arbejdsmiljø, hvis man skal kunne føle sig tryg ved at tale åbent om ens psykiske sygdom. Derfor vil EN AF OS kampagne arbejde på at udbrede viden om psykisk sygdom og gøre flere arbejdspladser opmærksomme på, at man kan komme sig efter en psykisk sygdom og sagtens kan fungere på en arbejdsplads med en psykisk sygdom. Total åbenhed er dog ikke et mål i sig selv. Mennesker med en psykisk sygdom skal have lov til at have et privatliv, og det må være op til den enkelte hvor meget og hvordan, de vil fortælle om deres psykiske sygdom på arbejdspladsen. Men det er vigtigt, at det ikke er fordomme og tabu, der sætter grænserne for åbenheden. I mange situationer vil det nemlig hjælpe den enkeltes hverdag, hvis kollegaerne kender til personens psykiske sygdom og derfor ved, hvorfor han eller hun reagerer som personen gør i visse situationer,” forklarer projektleder for EN AF OS kampagnen Johanne Bratbo.

Sjæl & psyke
Forskning afslører de mest almindelige årsager til at folk lyver 

Forskere fra University of British Columbia har fornyelig gennemført en undersøgelse der klarlægger, hvor ofte vi lyver, og hvad der motiverer os til at lyve. Lidt overraskende bekræfter undersøgelsen, at løgne ikke altid er ondsindede, selviske, umoralske eller uetiske.

Læs mere
Sundhed
Ny 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed  

Regeringen, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Danmarks-demokraterne, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Alternativet og Frie Grønne har indgået en bred politisk aftale om en 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed.…

Læs mere
Sjæl & psyke
Terapeuten: Styrk dit selvværd 

"Selvværdet slides, hvis du går for meget på kompromis med dig selv og dine inderste ønsker", skriver par- og psykoterapeut Connie Kragelund. Her forklarer hun, hvad selvværd er, hvilken stor betydning det har for trivslen og følelsen af glæde og tilfredshed i livet, og hvordan man styrker sit…

Læs mere
Spiritualitet
Lille meditation - Stor virkning 

Er din dag fyldt med tanker om alt det, du skal nå? Oplever du at miste koncentrationen og have svært ved at være tilstede? Prøv at bruge et øjeblik på at koble af ved hjælp af meditation. Du behøver blot at afsætte et par minutter. Selv en kort, intens meditation vil give dig en følelse af øget ro…

Læs mere
Sjæl & psyke
Derfor går du kold klokken 14 

Mens nogle af os er A-mennesker og andre B-mennesker, så har mange af os det til fælles, at vi går kolde først på eftermiddagen. Ifølge forskere fra Swinburne University of Technology i Melbourne, så skyldes fænomenet i vid udstrækning kroppens indre ur, den såkaldte circadianrytme, som styrer…

Læs mere
Sjæl & psyke
Ny bog af Bo Østlund: Modne Kvinder - Samtaler om livets patina 

Den svenske skuespiller Ingrid Bergman er citeret for engang at skulle have sagt: 'Alder er som at bestige et bjerg. Man bliver nok lidt forpustet, men får en langt bedre udsigt'.

At vi med årene får bedre udsigt og større indsigt, får mere ro og bliver mere rummelige, er noget af det…

Læs mere
Job & karriere
Stressekspert: Drop kampen mod din indre kritiker 

Vil du undgå, at dine selvkritiske tanker slår rødder og agerer stopklods for dine store ønsker og drømme? Så stop med at bekæmpe de selvkritiske tanker, og øv dig i at se tankerne som det de er - bare tanker, lyder det fra stressekspert og coach, Birthe Buhl. Hun står bag app'en 'Mindfulness -…

Læs mere
Sjæl & psyke
Vold i parforholdet 

Hvor meget tyranni, nedgørende og truende adfærd skal man finde sig i, fra det menneske man lever sammen med? Hvor mange gange skal man tilgive, når vedkommende, efter sin urimelige opførsel, undskylder? Hvor meget skal man finde sig i for børnenes skyld?

Læs mere
Sundhed
Lykkepiller skader tænderne  

En af bivirkningerne ved lykkepiller er mundtørhed, derfor opfordrer tandlæger patienter, der tager lykkepiller til, at være særlig opmærksom på tandhygiejnen, for mundtørhed øger risikoen for caries.

Læs mere
Parterapeut
Han vil ikke fortælle, hvad der er galt 

Fra brevkassen: Hvad gør man, når ens mand pludselig er fraværende og virker trist, men ikke vil fortælle, hvad der er galt?

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
^