Ingen lyst til socialt samvær

Kategori: Sjæl & psyke

Ingen lyst til socialt samvær 

Fra brevkassen: Hun undrer sig og er frustreret over, at hun de seneste år ikke har haft lyst eller overskud til at omgås andre mennesker og deltage i sociale sammenhænge …

___________________________________________________

 

Hej brevkasse.


Efter længere tids overvejelse, har jeg endelig taget mig mod til at skrive til brevkassen omkring min situation.

Jeg er ung, i et fast forhold med verdens dejligste kæreste, er studerende og afslutter min uddannelse til sommer. Så man skulle umiddelbart tro, at alt var godt. Men det er det ikke, for jeg har - for at sige det lige ud - ingen venner - og det bekymrer både min familie, min kæreste og mig selv.

Jeg har ellers altid været kendt, som hende den glade - og det var jeg også, men efter 3 år med en ekskæreste, som ikke behandlede mig godt, og en tid hvor jeg græd og græd, havde jeg mistet alle mine venskaber. Ikke at jeg klandrer min tid med ham for min situation ...

Nu står jeg her, to år efter, med jordens dejligste og mest sociale kæreste. Han har mange venner, bruger meget tid på dem - og imens står jeg her og føler jeg mig som en taber: Jeg har ikke lyst til at være social med mulige kommende veninder eller venner. De ting de fortæller mig, interesserer mig ikke. Faktisk har jeg, de seneste fem år, ikke mødt et eneste menneske, som jeg har haft lyst til at bruge tid på.

Når jeg forsøger at være social går der fem minutter og så tænker jeg, at jeg
hellere ville være derhjemme - for mig selv. Når min kæreste spørger eller jeg f.eks. er inviteret til en fest, har jeg ingen lyst. Jeg kan ikke overskue at skulle finde tøj, lægge makeup og være social. Så hellere blive hjemme. Jeg har ikke lyst til at klæde mig pænt på, for jeg synes alligevel aldrig at det er godt nok, og jeg har altid tudeture inden vi skal af sted, hvilket selvfølgelig frustrer min kæreste.

Jeg håber, du har et godt råd og bud på, hvad jeg skal gøre. Det kan jo ikke passe, at jeg skal sidde her - snart færdiguddannet, med drømmejobbet i sigte og med jordens dejligste kæreste, og så have det sådan her.

___________________________________________________


Tak for din mail – og godt at du har taget mod til at søge hjælp til at komme ud af den situation, du er havnet i.
Du skriver, at du har fundet verdens dejligste kæreste, og det er jo dejligt, at du har mødt et menneske, der behandler dig godt i modsætning til din ekskæreste.
Dit problem er, at du trods en dejlig kæreste, ikke synes du har det godt. Du har ikke lyst til at få nye veninder og de veninder du havde, mistede du i den periode, hvor du var sammen med ekskæresten. Du skriver, at du slet ikke interesserer dig for at skabe kontakt til andre kvinder, også selv om I potentielt kunne udvikle et venskab. Du skriver, at du ikke har overskud til at gå til fester med din kæreste, bla. fordi du ikke, trods anstrengelser, kan blive tilfreds med dit ydre.

Stop op inden det er for sent
Det er, som du selv er nået frem til, ikke nogen holdbar situation du befinder dig i. Dels skulle du gerne kunne glæde dig over, at du er kæreste med verdens dejligste, og at du snart er færdig med din uddannelse. Dels kan din kæreste næppe i længden holde til, at du ikke er glad eller har lyst til at være social sammen med ham og andre. Derfor er det vigtigt for jer, at der hurtigst muligt sker en ændring i retning af, at du genfinder din glæde og lyst til at være sammen med andre.

Kroppen husker stress og tristhed
Så hvad kan årsagen være til, at du ikke er glad og ikke har lyst til at være social?
Ud fra det du skriver, er der to ting der umiddelbart falder mig ind: Selvom om du skriver, at du aldrig tænker på din ekskæreste, så tror jeg noget af problemet er startet i de tre år, I var sammen: Du havde det ikke godt. Du skriver, at du græd og græd, og at du mistede alle dine venner. Jeg kender ikke den nøjagtige grund til, hvorfor du græd, men måske du helt mistede dig selv i den periode fordi du blev i forholdet selvom du havde det dårligt.
Mit bud er, at du i den periode mistede din selvtillid, måske også din selvrespekt, fordi du ikke i tide kom ud af forholdet. At være så ulykkelig, så længe, har drænet dig og så er der ikke energi og overskud til at interessere sig for andre ...
Mit andet bud er, at du befinder dig i slags langvarig depression over ikke at have overskud og selvtillid nok til at leve som dine jævnaldrene, med veninder, fester osv. Du lukker dig i stedet inde derhjemme, fordi dét derude kræver for meget af dig.

Tag skridtet - Søg hjælp
Jeg tror ikke, at du kan komme videre uden at få bearbejdet, hvad du har følt og oplevet i de tre år og hvor du mistede dig selv, som den glade pige du tidligere var. Det bedste vil være, hvis du får nogle samtaler hos en god psykolog. Samtidig vil jeg råde dig til at få klarhed over, om du lider af en depression, for en del af de følelser du oplever, kan være symptomerne på depression. Få en henvisning til en psykiater hos din læge. En psykiater vil kunne vurdere, hvorvidt der er tale om symptomer på depression, som kan kræve behandling. Endelig vil jeg anbefale dig at få en generel helbredsundersøgelse hos lægen, bare for at sikre at det manglende overskud og lyst ikke er fysisk betinget.
Jeg ønsker virkelig for dig at du får taget fat på at genfinde dig selv. Du har alt vinde ved at erkende, at du har brug for hjælp til at komme videre, men også alt at tabe, hvis du fortsætter som nu.

Jeg ønsker dig og jer al mulig kraft og styrke.


Sjæl & psyke
Forskning afslører de mest almindelige årsager til at folk lyver 

Forskere fra University of British Columbia har fornyelig gennemført en undersøgelse der klarlægger, hvor ofte vi lyver, og hvad der motiverer os til at lyve. Lidt overraskende bekræfter undersøgelsen, at løgne ikke altid er ondsindede, selviske, umoralske eller uetiske.

Læs mere
Sundhed
Ny 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed  

Regeringen, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Danmarks-demokraterne, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Alternativet og Frie Grønne har indgået en bred politisk aftale om en 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed.…

Læs mere
Sjæl & psyke
Terapeuten: Styrk dit selvværd 

"Selvværdet slides, hvis du går for meget på kompromis med dig selv og dine inderste ønsker", skriver par- og psykoterapeut Connie Kragelund. Her forklarer hun, hvad selvværd er, hvilken stor betydning det har for trivslen og følelsen af glæde og tilfredshed i livet, og hvordan man styrker sit…

Læs mere
Spiritualitet
Lille meditation - Stor virkning 

Er din dag fyldt med tanker om alt det, du skal nå? Oplever du at miste koncentrationen og have svært ved at være tilstede? Prøv at bruge et øjeblik på at koble af ved hjælp af meditation. Du behøver blot at afsætte et par minutter. Selv en kort, intens meditation vil give dig en følelse af øget ro…

Læs mere
Sjæl & psyke
Derfor går du kold klokken 14 

Mens nogle af os er A-mennesker og andre B-mennesker, så har mange af os det til fælles, at vi går kolde først på eftermiddagen. Ifølge forskere fra Swinburne University of Technology i Melbourne, så skyldes fænomenet i vid udstrækning kroppens indre ur, den såkaldte circadianrytme, som styrer…

Læs mere
Sjæl & psyke
Ny bog af Bo Østlund: Modne Kvinder - Samtaler om livets patina 

Den svenske skuespiller Ingrid Bergman er citeret for engang at skulle have sagt: 'Alder er som at bestige et bjerg. Man bliver nok lidt forpustet, men får en langt bedre udsigt'.

At vi med årene får bedre udsigt og større indsigt, får mere ro og bliver mere rummelige, er noget af det…

Læs mere
Job & karriere
Stressekspert: Drop kampen mod din indre kritiker 

Vil du undgå, at dine selvkritiske tanker slår rødder og agerer stopklods for dine store ønsker og drømme? Så stop med at bekæmpe de selvkritiske tanker, og øv dig i at se tankerne som det de er - bare tanker, lyder det fra stressekspert og coach, Birthe Buhl. Hun står bag app'en 'Mindfulness -…

Læs mere
Sjæl & psyke
Vold i parforholdet 

Hvor meget tyranni, nedgørende og truende adfærd skal man finde sig i, fra det menneske man lever sammen med? Hvor mange gange skal man tilgive, når vedkommende, efter sin urimelige opførsel, undskylder? Hvor meget skal man finde sig i for børnenes skyld?

Læs mere
Sundhed
Lykkepiller skader tænderne  

En af bivirkningerne ved lykkepiller er mundtørhed, derfor opfordrer tandlæger patienter, der tager lykkepiller til, at være særlig opmærksom på tandhygiejnen, for mundtørhed øger risikoen for caries.

Læs mere
Parterapeut
Han vil ikke fortælle, hvad der er galt 

Fra brevkassen: Hvad gør man, når ens mand pludselig er fraværende og virker trist, men ikke vil fortælle, hvad der er galt?

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
^