Rosa bloklys fra Cozy Living
Påskeæg i glas fra Kodanska
Dekorationsæg
Rituals påskeæg anno 2023
Kategori: Sjæl & psyke

Der kan være mange grunde til at folk lyver. Det kan være for at værne om hemmeligheder fx utroskab, for at opnå en eller anden form for personlig gevinst, undgå straf, men det kan også handle om at skåne andres følelser, viser forskning, der har fundet 11 af de mest almindelige undskyldninger folk har for at lyve.

Forskning afslører de mest almindelige årsager til at folk lyver
Redaktionen

Forskere fra University of British Columbia har fornyelig gennemført en undersøgelse der klarlægger, hvor ofte vi lyver, og hvad der motiverer os til at lyve. Lidt overraskende bekræfter undersøgelsen, at løgne ikke altid er ondsindede, selviske, umoralske eller uetiske.

I undersøgelsen, offentliggjort på apa.org - American Psychological Association, interviewede forskerne 250 mænd og kvinder i alderen 18-73 år. Til spørgsmålet om hvor ofte de løj svarede de fleste, at de fortalte en løgn 0 til 2 gange om ugen, mens en tredjedel svarede at de løj 3 til 7 gange om ugen.

Derefter blev deltagerne spurgt om årsagerne til de løgne, de indenfor de seneste 6 måneder havde fortalt. Her svarede 40% at de løj for at undgå en eller anden form for straf, 43% for at glæde andre, 50% for at undgå at blive negativt stemplet af andre, 60% for at værne om en hemmelighed, mens den mest udbredte årsag for at lyve, var at beskytte og skærme andre mennesker mod fysisk eller psykisk ubehag eller skade.

Vi lyver ..

 1. fordi det fryder os at kunne snyde og bedrage andre (9%)
 2. fordi det er blevet en dårlig vane, en form for tvangsprægede løgne, som egentlig ikke har noget formål (11%)
 3. for at opnå en eller anden form for belønning (21%)
 4. fordi vi er impulsive og ikke når at få tænkt os om inden vi siger noget (21%)
 5. for at beskytte os selv mod hævn og repressalier. (22%)
 6. for at imponere andre og give dem et positivt indtryk af os selv (37%)
 7. for at undgå straf (40%)
 8. for at glæde andre, fx ved at udtrykke begejstring for noget, vi egentlig ikke bryder os om (40%)
 9. for at undgå følelsen af skam ved at blive stemplet eller fejlbedømt af andre mennesker (50%)
 10. for at værne om hemmeligheder (60%)
 11. fordi vi ønsker at beskytte og skærme andre mennesker mod fysisk eller psykisk ubehag eller skade (64%)

Kilde: McArthur, J., Jarvis, R., Bourgeois, C., & Ternes, M. (2022). Lying motivations: Exploring personality correlates of lying and motivations to lie. Canadian Journal of Behavioural Science / Revue canadienne des sciences du comportement, 54(4), 335–340. 

Sundhed
Ny 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed

Regeringen, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Danmarks-demokraterne, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Alternativet og Frie Grønne har indgået en bred politisk aftale om en 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed....

Læs mere
Sjæl & psyke
Terapeuten: Styrk dit selvværd

"Selvværdet slides, hvis du går for meget på kompromis med dig selv og dine inderste ønsker", skriver par- og psykoterapeut Connie Kragelund. Her forklarer hun, hvad selvværd er, hvilken stor betydning det har for trivslen og følelsen af glæde og tilfredshed i livet, og hvordan man styrker sit...

Læs mere
Spiritualitet
Lille meditation - Stor virkning

Er din dag fyldt med tanker om alt det, du skal nå? Oplever du at miste koncentrationen og have svært ved at være tilstede? Prøv at bruge et øjeblik på at koble af ved hjælp af meditation. Du behøver blot at afsætte et par minutter. Selv en kort, intens meditation vil give dig en følelse af øget ro...

Læs mere
Sjæl & psyke
Derfor går du kold klokken 14

Mens nogle af os er A-mennesker og andre B-mennesker, så har mange af os det til fælles, at vi går kolde først på eftermiddagen. Ifølge forskere fra Swinburne University of Technology i Melbourne, så skyldes fænomenet i vid udstrækning kroppens indre ur, den såkaldte circadianrytme, som styrer...

Læs mere
Sjæl & psyke
Ny bog af Bo Østlund: Modne Kvinder - Samtaler om livets patina

Den svenske skuespiller Ingrid Bergman er citeret for engang at skulle have sagt: 'Alder er som at bestige et bjerg. Man bliver nok lidt forpustet, men får en langt bedre udsigt'.

At vi med årene får bedre udsigt og større indsigt, får mere ro og bliver mere rummelige, er noget af det...

Læs mere
Job & karriere
Stressekspert: Drop kampen mod din indre kritiker

Vil du undgå, at dine selvkritiske tanker slår rødder og agerer stopklods for dine store ønsker og drømme? Så stop med at bekæmpe de selvkritiske tanker, og øv dig i at se tankerne som det de er - bare tanker, lyder det fra stressekspert og coach, Birthe Buhl. Hun står bag app'en 'Mindfulness -...

Læs mere
Sjæl & psyke
Vold i parforholdet

Hvor meget tyranni, nedgørende og truende adfærd skal man finde sig i, fra det menneske man lever sammen med? Hvor mange gange skal man tilgive, når vedkommende, efter sin urimelige opførsel, undskylder? Hvor meget skal man finde sig i for børnenes skyld?

Læs mere
Sundhed
Lykkepiller skader tænderne

En af bivirkningerne ved lykkepiller er mundtørhed, derfor opfordrer tandlæger patienter, der tager lykkepiller til, at være særlig opmærksom på tandhygiejnen, for mundtørhed øger risikoen for caries.

Læs mere
Parterapeut
Han vil ikke fortælle, hvad der er galt

Fra brevkassen: Hvad gør man, når ens mand pludselig er fraværende og virker trist, men ikke vil fortælle, hvad der er galt?

Læs mere
Sjæl & psyke
Misundelse

Om den lille, grimme, nagende følelse, som alle kender, men ingen af os har lyst til at kendes ved.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
AURO: Miljøvenlig maling <BR> nu i bøtter af genbrugsplast

AURO: Miljøvenlig maling
nu i bøtter af genbrugsplast

Nyd weekendhyggen<BR> i komfortabelt hjemmetøj

Nyd weekendhyggen
i komfortabelt hjemmetøj

Hvide metalkrukker

Hvide metalkrukker

De bedste tips til at undgå<BR> natlige forstyrrelser

De bedste tips til at undgå
natlige forstyrrelser

Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange...

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om...

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
Shopping
^