literary topics for research papers best powerpoint presentation how to write cover letter for phd application
Sofapude i okkergul uld
Berber gulvtæppe
Fototapeter
Toilettaske fra Derrière la Porte
Kategori: Sjæl & psyke
Derfor går du kold klokken 14
Redaktionen

Mens nogle af os er A-mennesker og andre B-mennesker, så har mange af os det til fælles, at vi går kolde først på eftermiddagen. Ifølge forskere fra Swinburne University of Technology i Melbourne, så skyldes fænomenet i vid udstrækning kroppens indre ur, den såkaldte circadianrytme, som styrer niveauet af hormonet melatonin i hjernen.

Melatonin er blandt andet med til at regulere vores legemstemperatur og søvn, men ifølge forskerne, så påvirker circadianrytmen og melatoninniveauet også hjernens belønningssystem. Denne funktion i hjernen sørger for, at vores underbevidsthed løbende foretager afvejninger af indsats i forhold til belønning, hvilket gør os i stand til hurtigt at handle – eller undlade at handle - i en given situation.

Hvordan det enkelte menneskes belønningssystem påvirkes, er individuelt og afhænger både af personlighed og en individuel vurdering af indsats i forhold til belønning. Men ifølge forskerne, så er der også er et tredje forhold, der spiller ind. Deres undersøgelser peger på, at hjernens belønningssystem reagerer forskelligt alt efter hvornår på dagen, det påvirkes. Således synes hjernens belønningssystem at kræve mindre, når det skal aktivere en handling om formiddagen, mens der skal mere til, når man når hen på eftermiddagen.

Ifølge forskerne, så kan denne tilbøjelighed i hjernens belønningssystem skyldes, at vores hjerne, på det punkt, stadig fungerer som den gjorde, da vi var et samfund af jægere og samlere. Her var det hensigtsmæssigt, at man, allerede tidligt på dagen, følte sig motiveret og klar til at tage på jagt, så man kunne få det fulde udbytte af dagslyset og samtidig mindske risikoen for at blive angrebet af vilde dyr.

I det moderne samfund, hvor ens præstation helst skal være jævnt fordelt over en arbejdsdag, kan det være generende, at sidde paralyseret af træthed allerede klokken 14. Og ifølge forskerne skal man ikke forvente, at hverken vitamintilskud eller fornuftige sengetider, kan ændre ens circadianrytme eller rette op på problemet. Til gengæld kan man, i erkendelse af at der ikke rigtigt er så meget andet at gøre, forsøge at organisere sin arbejdsdag, så de aktiviteter der kræver koncentration og overblik, ligger om formiddagen, mens eftermiddagen kan stå på mere rutineprægede opgaver.

 

Kilde: Jamie Byrne, Swinburne’s Centre for Mental Health, 'Afternoon slump or the brain’s expectations at work'

Sundhed
Ny 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed

Regeringen, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Danmarks-demokraterne, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Alternativet og Frie Grønne har indgået en bred politisk aftale om en 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed....

Læs mere
Sjæl & psyke
Terapeuten: Styrk dit selvværd

"Selvværdet slides, hvis du går for meget på kompromis med dig selv og dine inderste ønsker", skriver par- og psykoterapeut Connie Kragelund. Her forklarer hun, hvad selvværd er, hvilken stor betydning det har for trivslen og følelsen af glæde og tilfredshed i livet, og hvordan man styrker sit...

Læs mere
Spiritualitet
Lille meditation - Stor virkning

Er din dag fyldt med tanker om alt det, du skal nå? Oplever du at miste koncentrationen og have svært ved at være tilstede? Prøv at bruge et øjeblik på at koble af ved hjælp af meditation. Du behøver blot at afsætte et par minutter. Selv en kort, intens meditation vil give dig en følelse af øget ro...

Læs mere
Sjæl & psyke
Ny bog af Bo Østlund: Modne Kvinder - Samtaler om livets patina

Den svenske skuespiller Ingrid Bergman er citeret for engang at skulle have sagt: 'Alder er som at bestige et bjerg. Man bliver nok lidt forpustet, men får en langt bedre udsigt'.

At vi med årene får bedre udsigt og større indsigt, får mere ro og bliver mere rummelige, er noget af det...

Læs mere
Job & karriere
Stressekspert: Drop kampen mod din indre kritiker

Vil du undgå, at dine selvkritiske tanker slår rødder og agerer stopklods for dine store ønsker og drømme? Så stop med at bekæmpe de selvkritiske tanker, og øv dig i at se tankerne som det de er - bare tanker, lyder det fra stressekspert og coach, Birthe Buhl. Hun står bag app'en 'Mindfulness -...

Læs mere
Sjæl & psyke
Vold i parforholdet

Hvor meget tyranni, nedgørende og truende adfærd skal man finde sig i, fra det menneske man lever sammen med? Hvor mange gange skal man tilgive, når vedkommende, efter sin urimelige opførsel, undskylder? Hvor meget skal man finde sig i for børnenes skyld?

Læs mere
Sundhed
Lykkepiller skader tænderne

En af bivirkningerne ved lykkepiller er mundtørhed, derfor opfordrer tandlæger patienter, der tager lykkepiller til, at være særlig opmærksom på tandhygiejnen, for mundtørhed øger risikoen for caries.

Læs mere
Parterapeut
Han vil ikke fortælle, hvad der er galt

Fra brevkassen: Hvad gør man, når ens mand pludselig er fraværende og virker trist, men ikke vil fortælle, hvad der er galt?

Læs mere
Sjæl & psyke
Misundelse

Om den lille, grimme, nagende følelse, som alle kender, men ingen af os har lyst til at kendes ved.

Læs mere
Sjæl & psyke
Hun finder sine drømme frastødende

Fra brevkassen: Det generer og bekymrer hende, at hun har erotiske drømme om sine stedsønner, og hun spørger psykologen, hvorfor hun har sådan nogle drømme, når hun på alle måder finder dem forkerte.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Pas godt på din hud gennem hele livet

Pas godt på din hud gennem hele livet

Veloursofa i okkerfarvet velour

Veloursofa i okkerfarvet velour

Eden Outcast

Eden Outcast

Fototapeter

Fototapeter

Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange...

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om...

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
Shopping
JULEMARKEDER 2022
^