Bekymrende tendens: flere skolebørn kæmper med svimmelhed

Svimmelhed er for mange et kendt – og ofte forbigående – symptom. En kortvarig oplevelse af, at det hele gynger, måske på tom mave eller efter for lidt søvn. Men for et stigende antal børn og unge er følelsen vedvarende og tilbagevendende. Og ifølge forskere bør det tages alvorligt ...

Bekymrende tendens: Flere skolebørn kæmper med svimmelhed 

Svimmelhed blandt skolebørn vækker en voksende bekymring i Danmark. Hvor det tidligere blev anset som et forbigående symptom, viser nye data, at følelsen nu er en fast del af hverdagen for mange børn og unge. For et stigende antal opleves det som tilbagevendende og vedvarende – og ifølge forskere bør det tages alvorligt.

Flere og flere skolebørn i Danmark oplever svimmelhed som en fast del af hverdagen. Det viser nye resultater fra den landsdækkende Skolebørnsundersøgelse, som siden 1980’erne har fulgt udviklingen i børn og unges trivsel. Og hvor det tidligere var et relativt sjældent fænomen, rapporterer nu op mod hver femte pige i udskolingen, at de føler sig svimle enten dagligt eller flere gange om ugen.

Når kroppen siger fra

"Det har undret os, at stigningen er så markant," siger Katrine Rich Madsen, seniorforsker og forskningsleder ved Statens Institut for Folkesundhed.

"Svimmelhed er ikke nødvendigvis et problem, hvis det er forbigående. Men her er der tale om børn, som føler sig svimle hver dag eller flere gange om ugen. Det er selvfølgelig bekymrende, for det kan have konsekvenser for deres hverdag, skoleliv og sociale liv. Derfor satte vi os for at undersøge nærmere, hvad et symptom som svimmelhed kan være et udtryk for hos børn og unge."

Undersøgelsen omfatter svar fra 40.102 elever i 5., 7. og 9. klasse fra hele landet og indgår i det internationale forskningssamarbejde Health Behaviour in School-aged Children (HBSC). Svimmelhed forbindes typisk med fysiske årsager som lavt blodsukker, dehydrering eller sygdomme i det indre øre.

Men den nye analyse peger på, at tilbagevendende svimmelhed også ofte hænger tæt sammen med mistrivsel.

"Børn, der ofte føler sig svimle, rapporterer samtidig om dårlig søvn, lavt selvværd, ensomhed og skolepres. Mange oplever også hovedpine, mavepine eller følelsesmæssige udsving som tristhed eller nervøsitet," siger Katrine Rich Madsen.

Der er således tale om et fenomen, hvor fysiske og psykiske belastninger flyder sammen og kan være svære at skelne fra hinanden. Derfor kræver symptomerne opmærksomhed – også når en lægelig undersøgelse ikke umiddelbart finder en fysisk forklaring.

Adfærd spiller en rolle

Undersøgelsen viser samtidig en tydelig sammenhæng mellem svimmelhed og uhensigtsmæssige vaner. Børn, der ofte springer morgenmaden over, sover for lidt, ryger eller drikker, oplever i højere grad tilbagevendende svimmelhed.

"Det er vigtigt at huske, at svimmelhed kan opstå af mange årsager – og derfor også kræver forskellige indsatser," forklarer Katrine Rich Madsen. "Det kan være svært at stille en entydig diagnose, men symptomet bør aldrig ignoreres"

Svimmelhed som spejl på børns hverdag

Tallene fra Skolebørnsundersøgelsen bør vække eftertanke – både blandt forældre, fagfolk og politikere. For selvom de fleste børn og unge trives godt, er der en voksende gruppe, der viser tegn på belastning. Og når kroppen reagerer med svimmelhed, kan det være et signal om, at noget ikke er i balance – fysisk, følelsesmæssigt eller socialt.

 


 

Kilde:

Flere og flere skolebørn lider af svimmelhed. Statens Institut for Folkesundhed, 2025

Hvordan en svær barndom kan udvikle kreativitet
Sjæl & psyke
Kreativitetens paradoks: Sammenhængen mellem en utryg opvækst og stort talent 

Mange forestiller sig, at kreativitet bedst trives i hjem med varme, tryghed og nærvær. Men ny forskning viser, at nogle af de mest bemærkelsesværdige kreative mennesker netop har deres baggrund i det modsatte – i en barndom præget af uro, følelsesmæssig afstand eller manglende støtte.

Læs mere
Undersøgelse: Enkle øvelser med musik kan hjælpe mod uro og spændinger
Sjæl & psyke
Forebyggelse af stress og angst: Musik kan gøre forskellen 

Det lyder enkelt, men effekten er målbar. Forskere har undersøgt, hvordan kombinationen af musik og mindfulness påvirker kroppens stresssystem – og resultaterne er lovende. Deltagerne oplevede både større ro og velvære, og målinger af deres hjerterytme viste, at kroppen hurtigt gik over i en mere…

Læs mere
Marte Meo-metoden – en vej til forståelse og nærvær
Sjæl & psyke
Når sproget svigter: Marte Meo kan åbne kontakten til mennesker, der lever med demen 

Hvordan taler man med et menneske, der ikke længere husker dine ord? Hvordan bevarer man kontakten, når sproget langsomt forsvinder? Marte Meo-metoden en kommunikations- og relationsmetode, der bygger bro, når demens udfordrer samspillet mellem mennesker.

Gitte Henriksen er socialpædagog og en af…

Læs mere
Lær at spotte faresignaler: Sådan gennemskuer du misinformation
Sjæl & psyke
Guide: Sådan undgår du at falde for konspirationsteorier 

Konspirationsteorier kan virke fascinerende, fordi de ofte lover en simpel forklaring på komplekse problemer. De taler til vores følelser og mistro, især i tider med kriser, usikkerhed eller hurtige forandringer i samfundet.

Problemet er, at konspirationsteorier sjældent bygger på dokumenterede…

Læs mere
Konspirationsteorier: Hvordan beskytter vi os selv mod misinformation?
Sjæl & psyke
Konspirationsteorier: Hvem falder for falske nyheder – og hvorfor? 

Et nyt, internationalt studie med over 66.000 deltagere sætter fokus på, hvem der har sværest ved at skelne mellem ægte og falske nyheder. Resultaterne er tankevækkende – og for nogen måske også provokerende. Ifølge forskerne er ingen af os immune over for misinformation, og netop derfor er det…

Læs mere
Håndtering af perfektionisme for kvinder med ADHD
Sjæl & psyke
ADHD: Når perfektionismen kommer i vejen 

For mange voksne med ADHD handler udfordringerne ikke om at mangle viden, vilje eller evner. Tværtimod kæmper mange med en indre følelse af ikke at gøre nok – selv når de allerede gør alt, hvad de kan. Midt i denne oplevelse dukker perfektionismen op. Ikke som et ønske om at gøre alting fejlfrit,…

Læs mere
Forstå angstlidelser: Symptomer, årsager og behandling af de mest almindelige former for angst.
Sjæl & psyke
Kæmper du med angst? Lær at genkende symptomerne og forstå årsagerne 

Vidste du, at angstlidelser er blandt de mest almindelige psykiske lidelser i Danmark? Næsten hver femte kvinde vil på et tidspunkt i livet blive ramt af en angstlidelse. Alligevel er det ikke noget, vi taler åbent om, men netop ved at forstå, hvad angst er, og hvordan den viser sig, bliver det…

Læs mere
Angst: Teknikker til at aflede opmærksomheden og forbedre din mentale sundhed.
Sjæl & psyke
Angst: 10 effektive selvhjælpsstrategier til dig der oplever angst 

Angst kan føles overvældende, udmattende og ofte medvirke til, at man isolerer sig fra andre mennesker. Det kræver ganske vist tålmodighed og træning, men der findes en stribe effektive selvhjælps metoder, der kan lindre angstfølelsen når panikken sætter ind, og på sigt blive en indarbejdet…

Læs mere
Forstå forskellen mellem introverte og ekstroverte personlighedstræk
Sjæl & psyke
Sådan trives introverte i en ekstrovert verden 

Du har måske prøvet det – at nyde en aften alene, mens din telefon bimler med invitationer. Eller at føle dig drænet efter en dag med mange samtaler, selvom du havde det hyggeligt. Hvis det lyder bekendt, er du måske introvert. Men hvad betyder det egentlig at være introvert? Og hvordan kan du…

Læs mere
ADHD-medicin som Ritalin kan reducere impulsiv adfærd og forbedre trivsel
Sjæl & psyke
ADHD og kortere levetid? Hvad siger forskningen 

Forskning har gentagne gange vist, at personer med ubehandlet ADHD har en reduceret forventet levetid sammenlignet med den generelle befolkning. Ifølge studier kan mennesker med ADHD have en levetid, der er op til 12,7 år kortere. Men hvad er grunden, og hvad kan gøres for at ændre det?

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Anette Sams: Slip for vægttabsmedicin – brug kroppens egne hormoner til vægtregulering
Anette Sams - Kroppen Kan Selv - Aktiver Dine Naturlige Vægttabshormone

Vægttabsmedicin som Wegovy og Saxendaer er blevet en global trend, men hvad hvis din krop allerede har det, der skal til? Anette Sams, lægemiddelforsker og forfatter, viser i 'Kroppen kan selv – aktivér dine naturlige vægttabshormoner', hvordan vi fra naturens hånd kan danne vores egne…

Læs mere
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Shopping
^