Forstå angstlidelser: Symptomer, årsager og behandling af de mest almindelige former for angst.

Årsagerne bag angst kan have biologiske, genetiske og psykosociale faktorer. At identificere typen af angst kan være nøglen til effektiv behandling.

Angst: Kend symptomerne på angstlidelser 

Vidste du, at angstlidelser er blandt de mest almindelige psykiske lidelser i Danmark? Næsten hver femte kvinde vil på et tidspunkt i livet blive ramt af en angstlidelse. Med så mange, der kæmper med angst, er det vigtigt at forstå, hvad angst egentlig er, og hvordan den kan påvirke livet. Ved at kende symptomerne og årsagerne, kan du tage bedre hånd om problemet og forebygge, at det udvikler sig til noget mere alvorligt.

Angstlidelser dækker over en række mentale tilstande, hvor overdreven angst og frygt bliver en fast del af dagligdagen. Denne vedvarende bekymring kan påvirke både dit mentale og fysiske helbred. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på symptomerne, så du kan tage handling, hvis det bliver nødvendigt.

Symptomer på angst

Angst kan vise sig på mange måder, og symptomerne kan variere fra person til person:

  • Følelsesmæssige symptomer
    Vedvarende bekymring, nervøsitet, og irritabilitet
  • Fysiske symptomer
    Hjertebanken, rysten, åndenød, svedeture, og søvnproblemer.
  • Adfærdsmæssige symptomer
    Tendens til at undgå bestemte situationer eller udvikle gentagne adfærdsmønstre som en måde at håndtere angsten på.

De mest almindelige typer af angstlidelser

Der findes flere typer angstlidelser, hver med deres egne karakteristika:

  • Generaliseret angstlidelse
    En vedvarende bekymring om forskellige aspekter af livet, som kan resultere i konstant træthed og anspændthed.
  • Panikangst
    Pludselige anfald af intens angst, ofte ledsaget af fysiske symptomer som hjertebanken og rysten.
  • Socialfobi
    En intens frygt for sociale situationer, som kan få dig til at undgå sociale begivenheder.
  • Enkeltfobi
    En irrationel frygt for bestemte ting eller situationer, som for eksempel højder eller flyvning.
  • Agorafobi
    Frygten for at befinde sig i situationer, hvor det kan være svært at slippe væk, hvilket kan føre til, at du undgår offentlige steder.

Årsagerne bag angst: Biologiske, psykosociale og genetiske faktorer

Angstlidelser opstår sjældent uden grund. Forskning peger på flere faktorer, der kan være medvirkende:

  • Biologiske faktorer
    Ubalancer i hjernens kemi, især i neurotransmittere som serotonin og dopamin, kan øge risikoen for at udvikle angstlidelser. Høje niveauer af stresshormonet kortisol er også blevet forbundet med visse former for angst. Kilde: Springer Link
  • Psykosociale faktorer
    Tidligere traumer, som mishandling eller omsorgssvigt i barndommen, kan øge risikoen for angst senere i livet. Socioøkonomisk status og familiehistorie spiller også en rolle. Kilde: Oxford Academic
  • Genetik
    Angstlidelser kan være arvelige. Hvis der er en historie med angst i din familie, har du en større risiko for selv at udvikle det. Kilde: Springer Link
     
  • Personlighedstræk
    Personer med persponlighedstrækket neuroticisme, hvor man har tendens til at opleve negative følelser som nervøsitet og angst – har en øget risiko for at udvikle angstlidelser. Kilde: Springer Link
Sundhed
Ny 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed  

Regeringen, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Danmarks-demokraterne, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Alternativet og Frie Grønne har indgået en bred politisk aftale om en 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed.…

Læs mere
Sjæl & psyke
Terapeuten: Styrk dit selvværd 

"Selvværdet slides, hvis du går for meget på kompromis med dig selv og dine inderste ønsker", skriver par- og psykoterapeut Connie Kragelund. Her forklarer hun, hvad selvværd er, hvilken stor betydning det har for trivslen og følelsen af glæde og tilfredshed i livet, og hvordan man styrker sit…

Læs mere
Spiritualitet
Lille meditation - Stor virkning 

Er din dag fyldt med tanker om alt det, du skal nå? Oplever du at miste koncentrationen og have svært ved at være tilstede? Prøv at bruge et øjeblik på at koble af ved hjælp af meditation. Du behøver blot at afsætte et par minutter. Selv en kort, intens meditation vil give dig en følelse af øget ro…

Læs mere
Sjæl & psyke
Derfor går du kold klokken 14 

Mens nogle af os er A-mennesker og andre B-mennesker, så har mange af os det til fælles, at vi går kolde først på eftermiddagen. Ifølge forskere fra Swinburne University of Technology i Melbourne, så skyldes fænomenet i vid udstrækning kroppens indre ur, den såkaldte circadianrytme, som styrer…

Læs mere
Sjæl & psyke
Ny bog af Bo Østlund: Modne Kvinder - Samtaler om livets patina 

Den svenske skuespiller Ingrid Bergman er citeret for engang at skulle have sagt: 'Alder er som at bestige et bjerg. Man bliver nok lidt forpustet, men får en langt bedre udsigt'.

At vi med årene får bedre udsigt og større indsigt, får mere ro og bliver mere rummelige, er noget af det…

Læs mere
Job & karriere
Stressekspert: Drop kampen mod din indre kritiker 

Vil du undgå, at dine selvkritiske tanker slår rødder og agerer stopklods for dine store ønsker og drømme? Så stop med at bekæmpe de selvkritiske tanker, og øv dig i at se tankerne som det de er - bare tanker, lyder det fra stressekspert og coach, Birthe Buhl. Hun står bag app'en 'Mindfulness -…

Læs mere
Vold i parforholdet
Sjæl & psyke
Vold i parforholdet 

Hvor meget tyranni, nedgørende og truende adfærd skal man finde sig i, fra det menneske man lever sammen med? Hvor mange gange skal man tilgive, når vedkommende, efter sin urimelige opførsel, undskylder? Hvor meget skal man finde sig i for børnenes skyld?

Læs mere
Sundhed
Lykkepiller skader tænderne  

En af bivirkningerne ved lykkepiller er mundtørhed, derfor opfordrer tandlæger patienter, der tager lykkepiller til, at være særlig opmærksom på tandhygiejnen, for mundtørhed øger risikoen for caries.

Læs mere
Parterapeut
Han vil ikke fortælle, hvad der er galt 

Fra brevkassen: Hvad gør man, når ens mand pludselig er fraværende og virker trist, men ikke vil fortælle, hvad der er galt?

Læs mere
Misundelse
Sjæl & psyke
Misundelse 

Om den lille, grimme, nagende følelse, som alle kender, men ingen af os har lyst til at kendes ved.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^