16 år og bekymret for veninde

16 år og bekymret for veninde 

Fra brevkassen: Hun er bekymret for sin veninde som er trist efter hun tidligere, over en årrække, har været udsat for overgreb ...

___________________________________

 

Hej brevkasse.
For snart et år siden fik jeg at vide af min rigtig gode veninde, at hun er blevet misbrugt af sin storebror fra hun var 8 til hun var 12 år gammel. I starten vidste jeg ikke hvordan jeg skulle reagere på det, så jeg ville vente til hun selv begyndte at snakke med mig om det, men det gjorde hun ikke.
Så jeg prøvede nogle gange at spørge ind til det og fik hende til sidst overtalt til at sige det til hendes forældre. Det skal siges at hun nu er 16 og
bor hos sin mor. Hendes bror er 18 og bor hos faren.
Hun begyndte til psykolog og sagde at hun synes det gik bedre. Hele familien skulle begynde at gå til terapi, og min veninde og hendes bror skulle gå nogle gange sammen. Det stoppede efter et par måneder. Derefter talte vi ikke ret ofte om det.
Jeg holdte nytår med hende i udlandet. Vi havde det super hyggeligt, mødte en masse og var rimelig berusede. Pludselig ser jeg min veninde løbe ud på
toilettet. Da jeg kommer ud til hende græder hun meget voldsomt og fortæller mig alle mulige detaljer om hvad hendes bror har gjort ved hende.
Selvom det var svært at høre på, lyttede jeg. Dagen efter talte vi ikke om det.
Der gik to måneder hvor det kun blev nævnt en enkelt gang. Men for to dage siden ringede hun til mig, hun lød slet ikke som sig selv, hun havde så meget vrede i sig, sagde hun ville gøre de mest forfærdelige ting. Hun har flere gange haft sådan et "anfald", men jeg synes de bliver mere og mere voldsomme og kommer oftere...
Jeg ved ikke hvordan jeg kan hjælpe hende, især fordi hun ikke er særlig glad for at tale om det. Hvad skal jeg gøre?
___________________________________

Kære unge pige
Tak for din mail hvor du spørger mig om hvad du skal gøre for at hjælpe din veninde, som du oplever bliver mere og mere ude af sig selv fordi hun tidligere, gennem flere år er blevet misbrugt af sin storebror.
Udfra det du skriver, har din veninde akut brug for at at der er nogle voksne, der sørger for at hun bliver hjulpet. Med hjælp mener jeg, at hun har brug for at få bearbejdet de hændelser hun har været udsat for. Du skriver at din veninde bor hos sin mor. Hvis din veninde har et godt forhold til sin mor, skal du i første omgang stærkt opfordre hende til at fortælle sin mor eller en anden voksen, hvor dårligt hun har det pga. broderens misbrug af hende. Hvis din veninde ikke kan eller vil tale med sin mor om hendes problemer, må du opfordre hende til at gå til Børne- og unge forvaltningen i den kummune hvor hun bor. Kommunens socialrådgivere kan henvise din veninde til at få den rigtige behandling for hendes problemer.
Alt efter hvor i landet I bor, er der forskellige muligheder for at få hjælp fra nogle psykologer, der har specialiceret sig i at hjælpe børn og unge der er blevet sexuelt misbrugt. Behandlingen kan foregå enten i grupper eller individuelt.
Jeg kan fornemme udfra din mail, at du er en moden og omsorgsfuld veninde, som føler et ansvar for at din veninde får den hjælp hun har brug for..
Den bedste hjælp du kan give hende er, at blive ved med at insistere på at hun skal have hjælp nu. Dels for at få det bedre nu, dels for at hun kan få et
så normalt voksenliv som muligt. Hvis din venindes "anfald" fortsætter med at blive voldsommere inden der bliver iværksat en behandling, må du love mig at inddrage en voksen, som kan rådgive dig om hvorvidt der er behov for akut hjælp.
Det er altid svært at blande sig i andres liv, når de helst vil undgå at tale om problemet. Men jeg tror du er så moden, at du kan sige til hende når
hun ringer og fortæller dig hvor fortvivlet hun er, at det kan du ikke bare blive ved høre på uden at gøre noget ved det.
Så du må insistere på at der skal gøres noget nu, hvilket betyder at der skal inddrages nogle voksne, der kan sætte den hjælp igang som hun har brug
for.
Jeg ønsker dig al mulig mod og styrke til at turde sige det der skal siges til din veninde.

Dårlige vaner: Tre trin til at skabe sunde vaner og ændre din hverdag
Sjæl & psyke
Hvordan bryder jeg mine dårlige vaner? Tre strategier baseret på forskning 

Dårlige vaner kan føles som en uundgåelig del af hverdagen. Måske handler det om, at man alt for ofte tjekker sociale medier, at man snupper en hurtig snack i stedet for et sundt måltid, eller at man igen ’glemmer’ at få frisk luft og motion. Ifølge adfærdspsykolog Wendy Wood fra University of…

Læs mere
Angst: Teknikker til at aflede opmærksomheden og forbedre din mentale sundhed.
Sjæl & psyke
Angst: 10 effektive selvhjælpsstrategier til dig der oplever angst 

Angst kan føles overvældende, udmattende og ofte medvirke til, at man isolerer sig fra andre mennesker. Det kræver ganske vist tålmodighed og træning, men der findes en stribe effektive selvhjælps metoder, der kan lindre angstfølelsen når panikken sætter ind, og på sigt blive en indarbejdet…

Læs mere
Forstå angstlidelser: Symptomer, årsager og behandling af de mest almindelige former for angst.
Sjæl & psyke
Angst: Kend symptomerne på angstlidelser 

Vidste du, at angstlidelser er blandt de mest almindelige psykiske lidelser i Danmark? Næsten hver femte kvinde vil på et tidspunkt i livet blive ramt af en angstlidelse. Med så mange, der kæmper med angst, er det vigtigt at forstå, hvad angst egentlig er, og hvordan den kan påvirke livet. Ved at…

Læs mere
Hvis du drikker alkohol for at håndtere stress eller angst, kan det være et tegn på alkoholmisbrug.
Sundhed
Alkoholmisbrug: Er dit forhold til alkohol ved at blive problematisk? 

Alkoholmisbrug er et alvorligt mønster, der ofte sniger sig ind i hverdagen uden at man opdager det. Over tid kan det påvirke både din fysiske og mentale sundhed på måder, du måske ikke har tænkt over.

Der er flere klare tegn, både fysiske og psykiske, der kan indikere, at dit forhold til alkohol…

Læs mere
Forskning afslører: Emophilia og personlighedstræk.
Sjæl & psyke
Forbindelsen mellem emophilia og mørke personlighedstræk 

Evnen til at føle kærlighed er fascinerende og livsbekræftende, men forskning viser, at mennesker, der oftere og hurtigere forelsker sig i potentielle partnere, har større tendens til mørke personlighedstræk end andre.

En ny undersøgelse fra Universitetet i Bergen kaster lys over begrebet…

Læs mere
Gode råd til at tackle konflikter i familien
Sjæl & psyke
Forstå og løs konflikter med dine voksne børn 

Konflikter mellem forældre og voksne børn kan være utroligt smertefulde og frustrerende for alle involverede, og de kan medføre dybe sår og ødelægge relationer, hvis de ikke håndteres i tide.

Det kan være særligt udfordrende for forældre at navigere den nye rolle, de får, når deres børn bliver…

Læs mere
Tips til mere energi og overskud
Sjæl & psyke
Træt og uoplagt? 

Har du fået det forkerte ben ud af sengen? Føler du dig træt og uoplagt? Har du svært ved at overskue, hvordan du skal komme igennem dagen? Her får du vores bedste tips til, hvordan du kan løfte humøret.

Læs mere
Sundhed
Ny forskning undersøger hvordan vrede, angst og tristhed påvirker hjertet 

En undersøgelse offentliggjort i Journal of the American Heart Association har kigget på sammenhængen mellem vrede, angst og tristhed, og risikoen hjerteanfald og slagtilfælde. Her peger forskerne på, at især hyppige, kortvarige anfald af vrede belaster blodkarrenes evne til at undgå dannelsen af…

Læs mere
Sjæl & psyke
10 effektive råd: Sådan får du kontrol over din vrede 

Vrede er en naturlig og helt normal følelse, men når den kommer i form af kortvarige, impulsive udbrud, kan det hurtigt eskalere og påvirke vores forhold til mennesker omkring os. Og som forskning viser, kan vrede også have konsekvenser for vores trivsel og fysiske helbred. Mange har glæde af at…

Læs mere
Psykisk stabilitet med en ketogen diæt
Sjæl & psyke
Nyt studie: Keto diæt viser lovende resultater for psykisk sundhed 

Et nyt studie fra Stanford Medicine, ledet af Shebani Sethi, forsker i metabolisk psykiatri, har vist, at en ketogen diæt potentielt kan stabilisere symptomer hos personer med alvorlige psykiske lidelser som skizofreni og bipolar lidelse. Disse sygdomme behandles typisk med antipsykotisk medicin,…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
Shopping
^