Vitaminer og mineraler kan hjælpe hiv-smittede

Vitaminer og mineraler kan hjælpe hiv-smittede

Vitaminer og mineraler kan hjælpe hiv-smittede 

At mikronæringsstoffer - vitaminer og mineraler - er nødvendige for immunforsvaret er velkendt.

Førende amerikanske og danske forskere præsenterede ved sidste års udgang resultater, der viser, at mikronæringsstoffer kan mindske smitte, sygelighed og dødelighed blandt hiv-smittede - hvilket kan vise sig især vigtigt i kampen mod aids i u-landene.

"Vi ved, at mangel på mikronæringstoffer nedsætter modstandskraften over for infektioner. Hiv-smittede har tit mangel på en lang række vitaminer og mineraler. Det fører til øget sygelighed hos hiv-smittede, hurtigere udvikling af aids og død og muligvis en øget risiko for både mor-til-barn- og seksuelt overført smitte," fortæller lektor Henrik Friis fra Forskningsinstitut for Human Ernæring, Den Kgl. Veterinær og Landbohøjskole.

Man ved, at mikronæringsstoffer kan dæmme op for infektioner. For eksempel kan man mindske børnedødeligheden i u-landene med 30 procent med et par årlige tilskud af vitamin A. Sammen med vacciner er det den sundhedsintervention, der redder flest liv i forhold til prisen. Der er også bevis for, at tilskud af mineralet zink kan mindske risikoen for diarré og lungebetændelse med 20 til 40 procent. Diarré og lungebetændelse er blandt de væsentligste årsager til den høje børnedødelighed i u-landene.

Nyere forskning tyder på, at specielt vitaminerne A, E og C og mineralerne zink, jern og selen er af betydning ved hiv-infektion. Et eksempel er den "stumme" brystbetændelse, mastitis, der er en vigtig årsag til HIV-smitte via modermælk. Det tyder på, at denne brystbetændelse kan skyldes mangel på antioxidanter. Man ved, at mastitis blandt husdyr kan behandles med antioxidanterne vitamin E og selen. Hvis et tilskud med antioxidante mikronæringsstoffer kan forhindre hiv-smitte via modermælk, så vil amning fortsat kunne anbefales i u-lande, og det vil betyde en væsentlig mindre spædbørnsdødelighed.

Forskerne peger også på, at hiv-smittede - selvom de har øgede behov - skal undgå at få for meget af visse mikronæringsstoffer. Det gælder f.eks. zink, der i store doser kan hæmme immunsystemet. Et særligt problem er jern. Ifølge Henrik Friis tyder undersøgelser på, at for meget jern er skadeligt for organismen ved hiv og andre virusinfektioner. Det er et stort problem, da flere end hver tredje gravide kvinder er hiv-smittet i de hårdest ramte lande - og alle gravide får rutinemæssigt jerntilskud.

For E-pressen.dk af Marianna Fridjonsdottir, kokkeleg.dk.

Kost & Ernæring
5 gode grunde til at spise chokolade i julen 

I tiden op til jul, hvor man ved enhver lejlighed bliver budt på søde sager, kan det være en god idé at huske på, at vælger man den mørke chokolade frem for den lyse, så er chokolade faktisk et rigtig sundt og fornuftigt alternativ til de fede vaniljekranse, klejner, is-deserter og slik.

Ifølge…

Læs mere
Årstidens råvarer
Tomat og forebyggelse af kræft 

Lige nu bugner grøntsagsafdelingen af saftige, solmodne tomater, som ikke kun smager, men også er en eminent kilde til antioxidanten lycopen. Lycopen har gennem det seneste årti været genstand for talrige videnskabelige studier, som har undersøgt stoffets helbredsmæssige fordele. Og rigtig meget…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Det sunde granatæble 

Granatæblet er en spændende frugt. Med sine mange små frø, har den gennem tiden været et symbol på frugtbarhed, og nævnes både i Bibelen, Koranen og Østens eventyr. Frugten har været dyrket i mere end 4.000 år, men er først de senere år opnået popularitet i nordeuropa.

Læs mere
Kost & Ernæring
Cider - en sundhedsdrik 

Rødvin og grønt te har hidtil scoret højest på ranglisten over flydende former for antioxidanter, men også den fermenterede drik, cider, er at finde på listen.

Læs mere
Sundhed
Spiser du heller ikke fisk? 

Selvom vi, ifølge de officielle kostråd, bør spise fisk som hovedmåltid mindst to gange om ugen, så viser nye beregninger fra DTU Fødevareinstituttet, at mange af os ikke engang spiser fisk til aftensmad én gang om ugen. Således viser de seneste tal, at det samlede fiskeindtag for børn og voksne er…

Læs mere
Økologi
Småbørnsfamilier køber mest økologi 

Familier med børn i alderen 0-6 år løber med en klar førsteplads som dem, der lægger flest økologiske varer i indkøbskurven, viser Økologisk Landsforenings nye markedsnotat.

Læs mere
Kost & Ernæring
Vildmedost.dk 

Nu lancerer Mejeriforeningen kampagnen Vildmedost.dk, som skal inspirere forældre til at lade deres børn spise mere ost.

Læs mere
Kost & Ernæring
Skyrs succes 

Skyr er lidt af et vidunderprodukt: Smagen er rund og syrlig, konsistensen fed og cremet, alligevel hører skyr til blandt de magre surmælksprodukter.

Læs mere
Sundhed
Moderne kostråd 

Vælg fuldkorn, spis mere fisk og spis mad med mindre salt. Sådan lyder budskabet i tre af de ti kostråd, som skal guide danskerne til en sundere og mere aktiv livsstil. Bag de 10 kostråd står Fødevarestyrelsen. Styrelsen har hentet solid videnskabelig rygdækning hos ledende danske forskere i…

Læs mere
Kost & Ernæring
Får vi for meget salt? 

Der har i medierne, de seneste dage, været sået tvivl om, hvorvidt det er nødvendigt at sænke det daglige indtag af salt. Men DTU Fødevareinstituttet understreger, at der er dokumentation for at sænke saltindtaget ...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de…

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
^