Unge på slankekur - tips til forældrene
Unge på slankekur - tips til forældrene 

Flere og flere børn og unge er overvægtige, føden indeholder for meget sukker og fedt og med mindre motion lægges grunden......

Flere og flere børn og unge er overvægtige, føden indeholder for meget sukker og fedt og med mindre motion lægges grunden for problematisk voksenliv og evig kamp mod vægten. Ikke en særlig opkvikkende start på livet!

De fleste forældre er opmærksomme på problematikken vedrørende barnets overvægt, også når det kommer til selvværd i det hele taget, men er på samme tid ret ofte overbevidste om at mangel på de overflødige kalorier kan være lige så skadeligt. Mens mangel på de nødvendige fedtsyrer kan skade de meget unge børn, kan en mere fedtfattig diæt være netop sagen for det ældre barn, især hvis overvægt er et problem i familien i forvejen.

Børn skal spise de nødvendige fedtsyrer for at sikre kroppens og hjernens udvikling. I det hele taget er dog en diæt hvor omkring 30% af energien stammer fra fedt helt i orden. Børn fra 2 års alderen, uanset kropsbygning burde spise kost der indeholder mindre mættede fedtsyrer, kolesterol og sukker. De burde i stedet spise kost der indeholder flere kulhydrater, pasta og grøntsager.

Med den gode forudsætning at slanke barnet sker det at forældrene indfører en af de moderne slankekure, noget de selv har prøvet med eventuelt godt resultat, men det kan være sundhedsfarligt for en ung krop i udvikling. Atkins diæten, f.x. der baseres på uhæmmet spise af protein og fedt og i stedet fjerner kulhydraterne fra den daglige kost, kan resultere i seriøs fejlernæring hos børn. Børn og unge, der holder sig til kost af denne art mangler hurtigt vitaminer og mineraler, samt kalcium, jern og folsyre. Andre slankekure fokuserer på at fjerne børnenes yndlingsspise, og det er heller ikke særlig motiverende. Det holder ikke at fortælle en 8-årig at han/hun aldrig igen må spise en dessert. Desserten kan godt indgå som en belønning på et senere tidspunkt, det drejer sig om total omlægning af kosten, ikke hver enkelt mundfuld.

Hvis barnet har brug for at tabe sig kan nedenstående råd være behjælpelige.
· Stil op et mål der kan holde. 500 g. om ugen er et realistisk mål, gå langsomt men sikkert fremad og undgå mirakel diæter.
· Mindre mættet fedt. Øg mængden af frugt, grønt og kornprodukter og nedsæt i stedet mængden af sukker, fedtrige kødprodukter og fede mælkeprodukter.
· Mindre portioner giver færre kalorier. Superstørrelser for mindre pris er ikke lige sagen, selvom det lyder lokkende især når familien skal på burgerbar.
· Involver hele familien i processen. Sundere spise til hele familien er sagen, ikke alene er forældrene rollemodeller, men barnet der kæmper mod vægten vil ikke føle sig udstødt på nogen måde.
· Gør motion til en daglig vane. Ud at cykle, svømme og gå ture. Børn og unge kan ikke gå ned i vægt ved enten at ændre kost eller motionere. Begge dele skal til. Og en fælles aktivitet er sjovt for hele familien.
· Mindre TV-kiggeri. Børn der ser meget fjernsyn rører ikke på sig og med TV-kiggeriet følger der TV-spisning.

Kost & Ernæring
Avocado - naturens egen vitaminpille 

Hvorfor tage kosttilskud, når naturen tilbyder dig det, du har brug for?

Læs mere
Kost & Ernæring
Ti gode tips til morgenmad 

Det er ikke så svært at få en god og sund start på dagen …

Læs mere
Kost & Ernæring
Morgenmad er slankende 

Spiser du morgenmad, hører du til den gruppe af personer, som generelt spiser mindre fedt og får flere næringsstoffer, end personer som ikke starter dagen med morgenmad....

Læs mere
Kost & Ernæring
Udkørt? 

Er du træt hele dagen?

Læs mere
Kost & Ernæring
Tips til mere frugt og grønt 

Vi ved godt at kroppen har brug for frugt og grønt - og vi ved godt at vi skal have "6 om dagen" svarende til 600 gram pr. dag. Alligevel kan det knibe med at få tilstrækkeligt frugt og grønt i hverdagen ...

Læs mere
Kost & Ernæring
Er mælk sundt? 

Der har i flere år været diskussioner om, hvorvidt mælk er sundt. Fødevarer er imidlertid sjældent enten sunde eller usunde/sundhedsmæssigt farlige, forklarer forskerne bag en ny undersøgelse …

Læs mere
Kost & Ernæring
Fuldkorn så det batter! 

Jagt fuldkornsprodukter i den gode sags tjeneste ...

Læs mere
Kost & Ernæring
Energi til hele dagen 

En af de vigtigste grunde til at spise sunde, mindre måltider i løbet af dagen er, at de stabiliserer blodsukkeret og sikrer en jævn forsyning af energi. Her får du 3 mellemmåltider, du kan ordne i en fart og, som hjælper dig til at yde maksimalt ...

Læs mere
Kost & Ernæring
10 myter om fedt 

Myterne og historierne om mad og slankekure er mange, men hvad er opspind og hvad er fakta?

Læs mere
Kost & Ernæring
Nyt om vitaminer 

Nyt syn på vitaminers betydning ...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^