Unge på slankekur - tips til forældrene

Unge på slankekur - tips til forældrene 

Flere og flere børn og unge er overvægtige, føden indeholder for meget sukker og fedt og med mindre motion lægges grunden......

Flere og flere børn og unge er overvægtige, føden indeholder for meget sukker og fedt og med mindre motion lægges grunden for problematisk voksenliv og evig kamp mod vægten. Ikke en særlig opkvikkende start på livet!

De fleste forældre er opmærksomme på problematikken vedrørende barnets overvægt, også når det kommer til selvværd i det hele taget, men er på samme tid ret ofte overbevidste om at mangel på de overflødige kalorier kan være lige så skadeligt. Mens mangel på de nødvendige fedtsyrer kan skade de meget unge børn, kan en mere fedtfattig diæt være netop sagen for det ældre barn, især hvis overvægt er et problem i familien i forvejen.

Børn skal spise de nødvendige fedtsyrer for at sikre kroppens og hjernens udvikling. I det hele taget er dog en diæt hvor omkring 30% af energien stammer fra fedt helt i orden. Børn fra 2 års alderen, uanset kropsbygning burde spise kost der indeholder mindre mættede fedtsyrer, kolesterol og sukker. De burde i stedet spise kost der indeholder flere kulhydrater, pasta og grøntsager.

Med den gode forudsætning at slanke barnet sker det at forældrene indfører en af de moderne slankekure, noget de selv har prøvet med eventuelt godt resultat, men det kan være sundhedsfarligt for en ung krop i udvikling. Atkins diæten, f.x. der baseres på uhæmmet spise af protein og fedt og i stedet fjerner kulhydraterne fra den daglige kost, kan resultere i seriøs fejlernæring hos børn. Børn og unge, der holder sig til kost af denne art mangler hurtigt vitaminer og mineraler, samt kalcium, jern og folsyre. Andre slankekure fokuserer på at fjerne børnenes yndlingsspise, og det er heller ikke særlig motiverende. Det holder ikke at fortælle en 8-årig at han/hun aldrig igen må spise en dessert. Desserten kan godt indgå som en belønning på et senere tidspunkt, det drejer sig om total omlægning af kosten, ikke hver enkelt mundfuld.

Hvis barnet har brug for at tabe sig kan nedenstående råd være behjælpelige.
· Stil op et mål der kan holde. 500 g. om ugen er et realistisk mål, gå langsomt men sikkert fremad og undgå mirakel diæter.
· Mindre mættet fedt. Øg mængden af frugt, grønt og kornprodukter og nedsæt i stedet mængden af sukker, fedtrige kødprodukter og fede mælkeprodukter.
· Mindre portioner giver færre kalorier. Superstørrelser for mindre pris er ikke lige sagen, selvom det lyder lokkende især når familien skal på burgerbar.
· Involver hele familien i processen. Sundere spise til hele familien er sagen, ikke alene er forældrene rollemodeller, men barnet der kæmper mod vægten vil ikke føle sig udstødt på nogen måde.
· Gør motion til en daglig vane. Ud at cykle, svømme og gå ture. Børn og unge kan ikke gå ned i vægt ved enten at ændre kost eller motionere. Begge dele skal til. Og en fælles aktivitet er sjovt for hele familien.
· Mindre TV-kiggeri. Børn der ser meget fjernsyn rører ikke på sig og med TV-kiggeriet følger der TV-spisning.

Fermenterede fødevarer og serotonin – forbindelsen mellem tarm og hjerne
Sundhed
Kan fermenteret mad påvirke dit humør? Tarmfloraens skjulte forbindelse til mental sundhed 

Måske har du hørt om den særlige forbindelse mellem tarmen og hjernen – et samspil, der i de seneste år har fået stor opmærksomhed i forskningen. Det viser sig, at de bakterier, der lever i vores fordøjelsessystem, ikke kun påvirker vores fysiske helbred, men også vores mentale velbefindende. Men…

Læs mere
Hvordan fermenterede fødevarer fremmer en sund fordøjelse
Sundhed
Fermenteret mad og din tarmflora – hvad siger forskningen? 

Tarmen spiller en central rolle for kroppens sundhed, og en balanceret tarmflora er afgørende for fordøjelsen, immunforsvaret og optagelsen af næringsstoffer. Men hvordan påvirker fermenteret mad denne vigtige balance? Forskning peger på, at de naturlige bakterier i fermenterede fødevarer kan have…

Læs mere
Syltning eller fermentering - Hvad er sundest?
Kost & Ernæring
Syltning vs. fermentering – hvad er forskellen, og hvad kan du fermentere? 

Fermenterede fødevarer er blevet populære for deres mulige sundhedsfordele, mens syltning længe har været brugt som en nem måde at konservere mad på. Men hvad er egentlig forskellen mellem de to metoder – og hvorfor bliver fermentering ofte fremhævet som det sundere valg?

Både syltning og…

Læs mere
Fermenteret mad er en trend – men hvad siger forskningen om sundhedsfordelene?
Sundhed
Hvad er hypen omkring fermenteret mad? 

Kimchi, kombucha, surkål og kefir – fermenterede fødevarer er overalt for tiden. Sundhedsblogs og medier bugner af opskrifter på fermenteret mad, men hvad er det egentlig, der gør dem så specielle? Er det blot endnu en sundhedstrend, eller er fermenteret mad noget vi alle burde finde plads til på…

Læs mere
Fermenterede fødevarer indeholder gavnlige bakterier, der kan understøtte fordøjelsen og vægtbalancen
Sundhed
Kan fermenterede fødevarer fremme vægttab? 

Fermenterede fødevarer har fået stigende opmærksomhed for deres gavnlige effekter på tarmfloraen, men kan de også spille en rolle i vægttab? Forskning tyder på, at en sund tarmflora kan være en nøglefaktor i reguleringen af appetit, stofskifte og fordøjelse – og her kan fermenterede fødevarer gøre…

Læs mere
Demens: Sådan kan højt LDL-kolesterolniveau påvirke hjernen.
Sundhed
Ny viden om kolesterol og demens 

Ny forskning fra The Lancet Commission i 2024 kaster lys over en vigtig forbindelse mellem kolesterol og risikoen for at udvikle demens. Forskningen ændrer forståelsen af sammenhængen mellem hjertesundhed og hjernesundhed, og understreger vigtigheden af at overvåge kolesterolniveauer gennem hele…

Læs mere
Kost & Ernæring
5 gode grunde til at spise chokolade i julen 

I tiden op til jul, hvor man ved enhver lejlighed bliver budt på søde sager, kan det være en god idé at huske på, at vælger man den mørke chokolade frem for den lyse, så er chokolade faktisk et rigtig sundt og fornuftigt alternativ til de fede vaniljekranse, klejner, is-deserter og slik.

Ifølge…

Læs mere
Årstidens råvarer
Tomat og forebyggelse af kræft 

Lige nu bugner grøntsagsafdelingen af saftige, solmodne tomater, som ikke kun smager, men også er en eminent kilde til antioxidanten lycopen. Lycopen har gennem det seneste årti været genstand for talrige videnskabelige studier, som har undersøgt stoffets helbredsmæssige fordele. Og rigtig meget…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Det sunde granatæble 

Granatæblet er en spændende frugt. Med sine mange små frø, har den gennem tiden været et symbol på frugtbarhed, og nævnes både i Bibelen, Koranen og Østens eventyr. Frugten har været dyrket i mere end 4.000 år, men er først de senere år opnået popularitet i nordeuropa.

Læs mere
Kost & Ernæring
Cider - en sundhedsdrik 

Rødvin og grønt te har hidtil scoret højest på ranglisten over flydende former for antioxidanter, men også den fermenterede drik, cider, er at finde på listen.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Rugbrødsglæde – bag lækkert surdejsrugbrød af Åse Solvej Hansen – lær at bage det perfekte rugbrød
Åse Solvej Hansen - Rugbrødsglæde

Der er en særlig glæde ved at bage sit eget rugbrød – duften, smagen og følelsen af at skabe noget fra bunden. 'Rugbrødsglæde – bag lækkert surdejsrugbrød' giver dig en grundig introduktion til surdejsbagning, så du nemt kan lave velsmagende og næringsrige rugbrød hjemme i dit eget køkken.

Læs mere
Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' bringer duften og smagen af Vietnam til dit bord, hvor fællesskabet er i centrum.
Spis ris til - Klassisk vietnamesisk hverdagsmad, af Nina Minh Gram Nquyen

Bogen 'Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' af Nina Minh inviterer læseren ind i hjertet af det vietnamesiske køkken, hvor maden ikke bare nærer kroppen, men også sjælen. 'Co m gia dinh', som betyder 'ris for hele familien' på vietnamesisk, er fundamentet for denne samling af…

Læs mere
Shopping
^