Rattan sofa
Kurvestol Chic Antique
Havebord Kryss
Maling til træværk - Økologisk
Ti gode tips til morgenmad

Det er ikke så svært at få en god og sund start på dagen …

Klumme af Nønne Lønne Votborg

Vigtige tommelfingerregler..:

1. Spist groft - vælg grahamsbrød eller rugbrød, frem for toast og krydderboller. Ristet rugbrød smager ganske dejligt! Bag gerne dit eget brød på basis af rugmel eller grahamsmel og suppler evt. med havregryn.

2. Spis fiberrigt og sukkerfrit - vælg fiberrige morgenmadsprodukter (f.eks. havregryn) der ikke er tilsat raffineret sukker. Hvis du endelig vælger fra de kulørte morgenmadsprodukter, så vælg en variant med max. 10 gram sukker per 100 gram.

3. Spis magre oste (+30 eller gerne mindre). Lidt sennep pifter den magre ost op, ligesom lidt ekstra tid kan give osten mere smag. Det kan også betale sig at besøge ostebutikken for at få en mager ost med smag; her er udvalget meget større og bedre. Husk også at hytteost er et godt alternativ – smag til med frisk og tørret frugt eller med friskhakket grønt (radise, ræddike, peberfrugt og bladselleri) samt lidt dejlige krydderurter og/eller lidt nødder/mandler.

4. Vælg magre og mindre sukkerholdige mælke- og surmælksprodukter. Fedtmængden bør max. ligge på 1,5 gram fedt per 100 gram (svarende til letmælk), og sukkermængden bør max. ligge på 5 gram per 100 gram. Husk, at ud fra et sundhedsmæssigt synspunkt så er der kun fedtindhold til forskel i de forskellige mælkevarianter.

5. Undgå så vidt muligt smør-produkter på brødet. Smør i stedet med hjemmelavet solsikkesmør, mandelsmør og peanutbutter. Rist frøene/mandlerne for at få mere smag (på pande eller i ovn) og purer med koldt vand plus olie samt lidt salt. Kan smages til efter ønske.

6. Begræns brugen af marmelade, chokolade og honning! Forsød morgenmaden med frisk- og tørret frugt i stedet for. Du kan bruge banan, æble, pære og tørrede frugter fx figenrulle fra Aurion.

7. Spis altid lidt nødder, mandler og kerner/frø i hvert måltid – også morgenmaden! Det kan være som snack, i frugtsalaten, i mysli, i smoothie eller i hjemmebagte grovboller.

8. Liv giver liv! Spis levende føde til hvert måltid: Frisk frugt og grønt. Husk fx peberfrugt og radise/finthakket ræddike på ostemaden, ½ banan i skiver ovenpå havregryn med mælk eller æble i tern drysset oven på ylette med ”studentermix”. Den friske frugt kan også serveres i form af en skål frugtsalat eller smoothie. Snup en rå gulerod på vejen ud af døren, hvis du ikke har spist så meget morgenmad.

9. Drikkevarer! Glem ALDRIG et eller to glas vand hver morgen (gerne med frisk citron) samt urtethe, grøn the, hvid the eller sort the efter eget valg. Eller snup en enkelt chai (indisk thedrik af sort the med masser af krydderier og mælk) eller frappé (kaffedrik med mælk). Alternativt en enkelt kop kaffe. Prøv også de forskellige slags kornkaffe, din helsekost tilbyder. Endelig er der varm gingerdrik med og uden citron.

10. Variation. Det er en god idé at variere morgenmaden, så man ikke køre træt i den. Tænk kreativt og søg inspiration i kogebøger.

Opskrifter & råvarer
Det sunde granatæble

Granatæblet er en spændende frugt. Med sine mange små frø, har den gennem tiden været et symbol på frugtbarhed, og nævnes både i Bibelen, Koranen og Østens eventyr. Frugten har været dyrket i mere end 4.000 år, men er først de senere år opnået popularitet i nordeuropa.

Læs mere
Kost & Ernæring
Cider - en sundhedsdrik

Rødvin og grønt te har hidtil scoret højest på ranglisten over flydende former for antioxidanter, men også den fermenterede drik, cider, er at finde på listen.

Læs mere
Kost & Ernæring
Den sunde chokolade - 5 gode grunde til at spise chokolade i julen

I tiden op til jul, hvor man ved enhver lejlighed bliver budt på søde sager, kan det være en god ide at huske på, at vælger man den mørke chokolade frem for den lyse, så er chokolade faktisk et rigtig sundt og fornuftigt alternativ til de fede vaniliekranse, klejner, is-deserter og slik. Ifølge...

Læs mere
Årstidens råvarer
Tomaten, en ungdomskilde?

Tomaten henter den røde farve via stoffet lycopen, der er en form for karotin. Lycopen menes at kunne modvirke flere sygdomme samt at modvirke aldringsprocessen. Stoffet findes også i hyben, vandmeloner og lyserød grape. Lycopen er i familie med beta karotiner, der findes bl.a. i gulerødder, og...

Læs mere
Sundhed
Spiser du heller ikke fisk?

Selvom vi, ifølge de officielle kostråd, bør spise fisk som hovedmåltid mindst to gange om ugen, så viser nye beregninger fra DTU Fødevareinstituttet, at mange af os ikke engang spiser fisk til aftensmad én gang om ugen. Således viser de seneste tal, at det samlede fiskeindtag for børn og voksne er...

Læs mere
Økologi
Småbørnsfamilier køber mest økologi

Familier med børn i alderen 0-6 år løber med en klar førsteplads som dem, der lægger flest økologiske varer i indkøbskurven, viser Økologisk Landsforenings nye markedsnotat.

Læs mere
Kost & Ernæring
Vildmedost.dk

Nu lancerer Mejeriforeningen kampagnen Vildmedost.dk, som skal inspirere forældre til at lade deres børn spise mere ost.

Læs mere
Kost & Ernæring
Skyrs succes

Skyr er lidt af et vidunderprodukt: Smagen er rund og syrlig, konsistensen fed og cremet, alligevel hører skyr til blandt de magre surmælksprodukter.

Læs mere
Sundhed
Moderne kostråd

Vælg fuldkorn, spis mere fisk og spis mad med mindre salt. Sådan lyder budskabet i tre af de ti kostråd, som skal guide danskerne til en sundere og mere aktiv livsstil. Bag de 10 kostråd står Fødevarestyrelsen. Styrelsen har hentet solid videnskabelig rygdækning hos ledende danske forskere i...

Læs mere
Kost & Ernæring
Får vi for meget salt?

Der har i medierne, de seneste dage, været sået tvivl om, hvorvidt det er nødvendigt at sænke det daglige indtag af salt. Men DTU Fødevareinstituttet understreger, at der er dokumentation for at sænke saltindtaget ...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Inspiration til nyt sommertøj til de små

Inspiration til nyt sommertøj til de små

Få stilen ind i din bolig

Få stilen ind i din bolig

Loungebord til haven

Loungebord til haven

Den bedste gave til din mor

Den bedste gave til din mor

Nye Bøger
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de...

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
Surdej - Kom Godt I Gang - af James Morton

Det behøver ikke være så svært, at bage skønne brød med surdej, og som alle ved, så er surdejsbrød et helt særlig sprødt og lækkert brød med dejlig, saftig krumme og stor smag.

Læs mere
Seneste nyt fra medierne ..
08.10.2021

Plejeprodukter: Top 10 spørgsmål om uønsket kemi

Forbrugerrådet Tænk Kemi

Skal man undgå fluor i tandpasta? Er aluminium problematisk i deodoranter? Få svar på de oftest stillede spørgsmål om uønsket kemi i plejeprodukter. Læs mere


02.10.2021

Brystkræft rammer enlige kvinder hårdest

Aarhus Universitet

Enlige kvinder, der får brystkræft, har en højere dødelighed sammenlignet med kvinder i parforhold. Det samme har kvinder med lav indkomst, lav uddannelse eller kvinder uden for arbejdsmarkedet. Det viser et nyt forskningsresultat fra Aarhus Universitet. Læs mere


30.09.2021

Danmark skal have et nationalt net af naturstier

Miljøministerie

Alle danskere skal have glæde af vores fantastiske natur og have rig mulighed for gode oplevelser i naturen. Derfor ønsker regeringen at etablere et nationalt net af stier og ruter i Danmark, som skal være med til at udbrede kendskabet til naturen. Læs mere


29.09.2021

Ny indsats sætter fokus på seksuel chikane

Arbejdstilsynet

Ny indsats sætter fokus på seksuel chikane og andre krænkende handlinger i udvalgte brancher, blandt andet indenfor; universiteter og forskning, film & bøger, presse, politi, beredskab og fængsler ... Læs mere


08.09.2021

Historisk høj tilslutning til influenzavaccination

Apotekerforeningen.dk

Tilslutningen til vaccination mod influenza blandt personer over 65 år ramte et historisk højt niveau i den forgangne sæson. Det skyldes ikke mindst, at cirka 275.000 flere personer over 65 år valgte at lade sig vaccinere i forhold til tidligere Læs mere


06.09.2021

Titaniumdioxid: Populært farvestof i madvarer bør snart være forbudt

Forbrugerrådet Tænk Kemi

Farvestoffet titaniumdioxid kan findes i mad og slik. Men stoffet er ifølge EU ikke sikkert og kan snart være blive forbudt. Flere virksomheder udfaser nu. Læs mere


Arkiv

^