Mennesker der til dagligt drikker te kan halvere risikoen for diverse kræftformer i modsætning til dem der aldrig drikker te.
Det er amerikanske forskere der ifølge bbc.co.uk har forsket i teens virkning på kræft især i mave og tarmsystemet, Stor del af undersøgelsen er foretaget i Kina. Forskerne har især undersøgt om stoffet polyfenol, der er det aktive stof i teen, kunne måles i forsøgsmændenes urin. Tilstedeværelsen af stoffet er forbundet med mindre risiko for kræft ifølge de amerikanske forskere. Polyfenoler er antioxidanter med en karudvidende effekt.
Te kommer fra planten Camellia sinensis, der menes at indeholde ekstrem kraftige antioxidanter deriblandt polyfenoltypen catechins, der har vist sig at være lige så kraftig antioxidant som C og E vitaminer i kampen mod de skadelige fri radikaler. Andre undersøgelser har tilkendegivet at catechin kan sætte stopper for vækst af tumorer og stå værne om cellernes sundhed.
Grøn te indeholder mest catechin efterfulgt af sort te.
Forskerholdet startede deres arbejde tilbage i 1986. De har fulgt over 18.000 mænd i alderen 45 til 64 med bopæl i Shanghai. I gruppen blev der opfanget lidt over 230 kræfttilfælde især i mave og tarmsystemet. Disse blev holdt op i mod 772 mænd der ikke havde kræft. Forsøgsgrupperne blev undersøgt for polyfenol og for stoffer der viser sig i kroppen når denne nedbryder polyfenol. Når man havde korrigeret for kendte risikofaktorer som rygning og for stor nydelse af alkohol og for faktorer der naturligt er forebyggende som karotiner blev konklusionen at polyfenol i te kan modvirke kræft i mave og tarmsystemet.
Thomas Lober fra det engelske institut for kræftforskning siger til BBC: "Grøn og sort te har begge vist lovende virkning i kampen mod kræft i tidligere kliniske undersøgelser og te kan forbindes med mindre risiko for nogle kræftformer hos mennesker. Men den beskyttende effekt er langt fra at være helt bevist og flere undersøgelser på mennesker er påkrævet. Men det skader vel ikke at nyde en god daglig kop te eller to.
Kategori: Kost & Ernæring
