Svenske undersøgelser påviser acrylamid i flere fødevarer

Svenske undersøgelser påviser acrylamid i flere fødevarer

Svenske undersøgelser påviser acrylamid i flere fødevarer 

Forskere ved Stockholms Universitet og det svenske Livsmedelsverket fremlagde i dag resultater om fundet af det kræftfremkaldende stof acrylamid i flere fødevarer.

Forskere ved Stockholms Universitet og det svenske Livsmedelsverket fremlagde i dag resultater om fundet af det kræftfremkaldende stof acrylamid i flere fødevarer.

De svenske forskere har undersøgt flere end 100 prøver af forskellige fødevarer og fundet særligt høje koncentrationer af acrylamid i bl.a. pomfritter, chips og andre former for stegte kartofler. Resultaterne tyder på, at acrylamid dannes når råvarer, der indeholder meget stivelse, udsættes for høje temperaturer. De svenske undersøgelser har ikke påvist acrylamid i rå og kogte fødevarer.

Man har også fundet stoffet i forskellige typer af brød, morgenmadsprodukter, kager og kiks, pomfritter, chips og andre former for stegte kartofler. Acrylamid findes både i industrielt fremstillede produkter og i hjemmelavet mad. Stikprøverne viser, at indholdet af acrylamid varierer meget blandt de enkelte fødevaregrupper. Det tyder på, at man kan nedsætte mængden af stoffet ved at ændre produktions- og tilberedningsmetoderne både i industrien og i hjemmet.

Fødevaredirektoratet er i tæt kontakt med de svenske myndigheder og vil undersøge problemstillingen nærmere. Fødevaredirektoratet har indkaldt erhvervs- og forbrugerorganisationer til et møde mandag den 29. april, hvor man vil diskutere resultaterne og drøfte hvilke initiativer, der skal sættes i værk. Der vil blive nedsat en arbejdsgruppe med repræsentanter fra Forbrugerrådet, Kræftens Bekæmpelse, Dansk Industri og Fødevaredirektoratet.

De svenske myndigheder ændrer ikke deres officielle kostråd og trækker heller ikke produkter tilbage fra butikkerne. "Vi er enige i den svenske vurdering”, siger vicedirektør Henrik G. Jensen og fortsætter: "Fødevaredirektoratet anbefaler stadig danskerne at spise mere frugt og grønt, spise mere brød og spise mindre fedt. De svenske undersøgelser viser, at jo højere temperaturer og jo længere tilberedningstid man bruger, når man steger, bager, griller eller friterer, jo højere bliver koncentrationerne af acrylamid. Derfor er det vigtigt at følge rådene om at undgå hård stegning og brankning. De samme principper gælder når man griller og bager i ovn".

Kost & Ernæring
Avocado - naturens egen vitaminpille 

Hvorfor tage kosttilskud, når naturen tilbyder dig det, du har brug for?

Læs mere
Kost & Ernæring
Ti gode tips til morgenmad 

Det er ikke så svært at få en god og sund start på dagen …

Læs mere
Kost & Ernæring
Morgenmad er slankende 

Spiser du morgenmad, hører du til den gruppe af personer, som generelt spiser mindre fedt og får flere næringsstoffer, end personer som ikke starter dagen med morgenmad....

Læs mere
Kost & Ernæring
Udkørt? 

Er du træt hele dagen?

Læs mere
Kost & Ernæring
Tips til mere frugt og grønt 

Vi ved godt at kroppen har brug for frugt og grønt - og vi ved godt at vi skal have "6 om dagen" svarende til 600 gram pr. dag. Alligevel kan det knibe med at få tilstrækkeligt frugt og grønt i hverdagen ...

Læs mere
Kost & Ernæring
Er mælk sundt? 

Der har i flere år været diskussioner om, hvorvidt mælk er sundt. Fødevarer er imidlertid sjældent enten sunde eller usunde/sundhedsmæssigt farlige, forklarer forskerne bag en ny undersøgelse …

Læs mere
Kost & Ernæring
Fuldkorn så det batter! 

Jagt fuldkornsprodukter i den gode sags tjeneste ...

Læs mere
Kost & Ernæring
Energi til hele dagen 

En af de vigtigste grunde til at spise sunde, mindre måltider i løbet af dagen er, at de stabiliserer blodsukkeret og sikrer en jævn forsyning af energi. Her får du 3 mellemmåltider, du kan ordne i en fart og, som hjælper dig til at yde maksimalt ...

Læs mere
Kost & Ernæring
10 myter om fedt 

Myterne og historierne om mad og slankekure er mange, men hvad er opspind og hvad er fakta?

Læs mere
Kost & Ernæring
Nyt om vitaminer 

Nyt syn på vitaminers betydning ...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^