Forskere ved Stockholms Universitet og det svenske Livsmedelsverket fremlagde i dag resultater om fundet af det kræftfremkaldende stof acrylamid i flere fødevarer.
De svenske forskere har undersøgt flere end 100 prøver af forskellige fødevarer og fundet særligt høje koncentrationer af acrylamid i bl.a. pomfritter, chips og andre former for stegte kartofler. Resultaterne tyder på, at acrylamid dannes når råvarer, der indeholder meget stivelse, udsættes for høje temperaturer. De svenske undersøgelser har ikke påvist acrylamid i rå og kogte fødevarer.
Man har også fundet stoffet i forskellige typer af brød, morgenmadsprodukter, kager og kiks, pomfritter, chips og andre former for stegte kartofler. Acrylamid findes både i industrielt fremstillede produkter og i hjemmelavet mad. Stikprøverne viser, at indholdet af acrylamid varierer meget blandt de enkelte fødevaregrupper. Det tyder på, at man kan nedsætte mængden af stoffet ved at ændre produktions- og tilberedningsmetoderne både i industrien og i hjemmet.
Fødevaredirektoratet er i tæt kontakt med de svenske myndigheder og vil undersøge problemstillingen nærmere. Fødevaredirektoratet har indkaldt erhvervs- og forbrugerorganisationer til et møde mandag den 29. april, hvor man vil diskutere resultaterne og drøfte hvilke initiativer, der skal sættes i værk. Der vil blive nedsat en arbejdsgruppe med repræsentanter fra Forbrugerrådet, Kræftens Bekæmpelse, Dansk Industri og Fødevaredirektoratet.
De svenske myndigheder ændrer ikke deres officielle kostråd og trækker heller ikke produkter tilbage fra butikkerne. "Vi er enige i den svenske vurdering”, siger vicedirektør Henrik G. Jensen og fortsætter: "Fødevaredirektoratet anbefaler stadig danskerne at spise mere frugt og grønt, spise mere brød og spise mindre fedt. De svenske undersøgelser viser, at jo højere temperaturer og jo længere tilberedningstid man bruger, når man steger, bager, griller eller friterer, jo højere bliver koncentrationerne af acrylamid. Derfor er det vigtigt at følge rådene om at undgå hård stegning og brankning. De samme principper gælder når man griller og bager i ovn".
Kategori: Kost & Ernæring
