Rattan sofa
Hængekøje VENTURE DESIGN
Maling til træværk - Økologisk
Havestol Venture Design
Sukkerslaveri - en farlig afhængighed?

Sukker kan fremkalde samme afhængighed som heroin og kokain ifølge flere forskere.

Sukker kan fremkalde samme afhængighed som heroin og kokain ifølge flere forskere.

Overdrevet behov for sukker har intet med køn eller alder at gøre - det er genetisk og mange mennesker føler en stor effekt af sukkerspisning med det samme. Blodsukkeret bliver hurtigt meget højt og falder lige så hurtigt igen, det fremkalder et øget behov for mere sukker og dermed større velvære.

Har man de genetiske anlæg for sukkerafhængighed, opleves lykkefølelsen der følger sukkerspisningen mangedobbelt, men den ebber hurtigt ud. Derfor vil vedkommende hurtigt få fat på mere sukker, ellers opstår der abstinenser i form af humørsvingninger og rastløshed.

I Sverige har man drevet et center for sukkerafhængige siden 1994. Men der er mange teorier på området. "Flere amerikanske undersøgelser påviser at sukkerafhængighed findes," fortæller Bitten Jonsson, der står for centret. Men hun tilføjer at man i Norden ikke har samme kendskab til disse afhængighedsteorier som i USA.

De eksperter der modsætter sig teorien om sukker som afhængigheds skabende mener at det er først og fremmest spørgsmål om afhængighed af mad i det hele taget. Sukker kan dermed umulig vurderes som narkotika på samme niveau som f.x. alkohol. Men at afhængighed af mad, som i fleste tilfælde er en overset faktor, skal behandles på samme måde som hver anden afhængighed, fortæller disse eksperter.

Fra centret i Sverige følger der en liste over nogle spørgsmål der skal afsløre om man er på vej ind i et afhængighedsforhold til sukker.

1) Spiser du raffineret sukker hver dag?
2) Føler du ofte et stort behov for sukker, kaffe, chokolade, cola, hvidt brød eller alkohol?
3) Spiser du tit slik selvom du ved det giver dig problemer med maven?
4) Har du nogen sinde haft et lager af søde sager?
5) Har du nogen sinde skjult din opbevaring af søde sager for andre?
6) Har du nogen sinde taget en ekstra omvej for at få fat på de søde sager?

Jonsson varer imod at give børn for meget sukker da dette kan føre til en anden afhængighed senere i livet.

Ifølge Bitten Jonsson og de amerikanske forskere hun henviser til, lider op til 75% af arvelig genetisk sukkerafhængighed. Og hvor kommer de tal så fra?

"Der findes ret mange undersøgelser på området. Jeg holder mig først og fremmest til det materiale der er offentliggjort af ernæringsforskeren Ph.D. Jeffery Bland," fortæller Jonsson til aftenposten.no.

Men hvad kan man gøre hvis man vurdere sig selv som en sukkerslave?

"Min erfaring fortæller at det er først og fremmest spørgsmål om information og atter information. De mennesker der lever med en uslukkelig tørst efter de søde sager, gider slet ikke høre budskabet, hvis de ikke har kendskab til hvordan de i virkeligheden kan omlægge deres kostvaner. I behandlingen på vores center gennemgår patienterne en afgiftning. Og når de har sagt farvel til overflødig sukker, åbnes der en helt ny verden med naturlige, søde smagsoplevelser fra bær, frugt og grøntsager," fortæller Bitten Jonsson.

Opskrifter & råvarer
Det sunde granatæble

Granatæblet er en spændende frugt. Med sine mange små frø, har den gennem tiden været et symbol på frugtbarhed, og nævnes både i Bibelen, Koranen og Østens eventyr. Frugten har været dyrket i mere end 4.000 år, men er først de senere år opnået popularitet i nordeuropa.

Læs mere
Kost & Ernæring
Cider - en sundhedsdrik

Rødvin og grønt te har hidtil scoret højest på ranglisten over flydende former for antioxidanter, men også den fermenterede drik, cider, er at finde på listen.

Læs mere
Kost & Ernæring
Den sunde chokolade - 5 gode grunde til at spise chokolade i julen

I tiden op til jul, hvor man ved enhver lejlighed bliver budt på søde sager, kan det være en god ide at huske på, at vælger man den mørke chokolade frem for den lyse, så er chokolade faktisk et rigtig sundt og fornuftigt alternativ til de fede vaniliekranse, klejner, is-deserter og slik. Ifølge...

Læs mere
Årstidens råvarer
Tomaten, en ungdomskilde?

Tomaten henter den røde farve via stoffet lycopen, der er en form for karotin. Lycopen menes at kunne modvirke flere sygdomme samt at modvirke aldringsprocessen. Stoffet findes også i hyben, vandmeloner og lyserød grape. Lycopen er i familie med beta karotiner, der findes bl.a. i gulerødder, og...

Læs mere
Sundhed
Spiser du heller ikke fisk?

Selvom vi, ifølge de officielle kostråd, bør spise fisk som hovedmåltid mindst to gange om ugen, så viser nye beregninger fra DTU Fødevareinstituttet, at mange af os ikke engang spiser fisk til aftensmad én gang om ugen. Således viser de seneste tal, at det samlede fiskeindtag for børn og voksne er...

Læs mere
Økologi
Småbørnsfamilier køber mest økologi

Familier med børn i alderen 0-6 år løber med en klar førsteplads som dem, der lægger flest økologiske varer i indkøbskurven, viser Økologisk Landsforenings nye markedsnotat.

Læs mere
Kost & Ernæring
Vildmedost.dk

Nu lancerer Mejeriforeningen kampagnen Vildmedost.dk, som skal inspirere forældre til at lade deres børn spise mere ost.

Læs mere
Kost & Ernæring
Skyrs succes

Skyr er lidt af et vidunderprodukt: Smagen er rund og syrlig, konsistensen fed og cremet, alligevel hører skyr til blandt de magre surmælksprodukter.

Læs mere
Sundhed
Moderne kostråd

Vælg fuldkorn, spis mere fisk og spis mad med mindre salt. Sådan lyder budskabet i tre af de ti kostråd, som skal guide danskerne til en sundere og mere aktiv livsstil. Bag de 10 kostråd står Fødevarestyrelsen. Styrelsen har hentet solid videnskabelig rygdækning hos ledende danske forskere i...

Læs mere
Kost & Ernæring
Får vi for meget salt?

Der har i medierne, de seneste dage, været sået tvivl om, hvorvidt det er nødvendigt at sænke det daglige indtag af salt. Men DTU Fødevareinstituttet understreger, at der er dokumentation for at sænke saltindtaget ...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Maling til træværk - Økologisk

Maling til træværk - Økologisk

Hvilken virkning har botox?

Hvilken virkning har botox?

Få stilen ind i din bolig

Få stilen ind i din bolig

Den bedste gave til din mor

Den bedste gave til din mor

Nye Bøger
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de...

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
Surdej - Kom Godt I Gang - af James Morton

Det behøver ikke være så svært, at bage skønne brød med surdej, og som alle ved, så er surdejsbrød et helt særlig sprødt og lækkert brød med dejlig, saftig krumme og stor smag.

Læs mere
Seneste nyt fra medierne ..
08.10.2021

Plejeprodukter: Top 10 spørgsmål om uønsket kemi

Forbrugerrådet Tænk Kemi

Skal man undgå fluor i tandpasta? Er aluminium problematisk i deodoranter? Få svar på de oftest stillede spørgsmål om uønsket kemi i plejeprodukter. Læs mere


02.10.2021

Brystkræft rammer enlige kvinder hårdest

Aarhus Universitet

Enlige kvinder, der får brystkræft, har en højere dødelighed sammenlignet med kvinder i parforhold. Det samme har kvinder med lav indkomst, lav uddannelse eller kvinder uden for arbejdsmarkedet. Det viser et nyt forskningsresultat fra Aarhus Universitet. Læs mere


30.09.2021

Danmark skal have et nationalt net af naturstier

Miljøministerie

Alle danskere skal have glæde af vores fantastiske natur og have rig mulighed for gode oplevelser i naturen. Derfor ønsker regeringen at etablere et nationalt net af stier og ruter i Danmark, som skal være med til at udbrede kendskabet til naturen. Læs mere


29.09.2021

Ny indsats sætter fokus på seksuel chikane

Arbejdstilsynet

Ny indsats sætter fokus på seksuel chikane og andre krænkende handlinger i udvalgte brancher, blandt andet indenfor; universiteter og forskning, film & bøger, presse, politi, beredskab og fængsler ... Læs mere


08.09.2021

Historisk høj tilslutning til influenzavaccination

Apotekerforeningen.dk

Tilslutningen til vaccination mod influenza blandt personer over 65 år ramte et historisk højt niveau i den forgangne sæson. Det skyldes ikke mindst, at cirka 275.000 flere personer over 65 år valgte at lade sig vaccinere i forhold til tidligere Læs mere


06.09.2021

Titaniumdioxid: Populært farvestof i madvarer bør snart være forbudt

Forbrugerrådet Tænk Kemi

Farvestoffet titaniumdioxid kan findes i mad og slik. Men stoffet er ifølge EU ikke sikkert og kan snart være blive forbudt. Flere virksomheder udfaser nu. Læs mere


Arkiv

^