Succes for jod-kampagne

Succes for jod-kampagne

Succes for jod-kampagne 

Sygdomme der opstår på grund af jod-mangel vil være helt nedbragt på verdensplan i løbet af de næste tre år, det mener.....

Sygdomme der opstår på grund af jod-mangel vil være helt nedbragt på verdensplan i løbet af de næste tre år, det mener førende eksperter på området.

Mangel på jod i den daglige kost høster flere steder i verden skylden for adskillige sygdomme og mangel på mental og fysisk udvikling. Millioner af børn fødes hvert år med nedsat evne til at lære og udvikle sig fordi deres mødre ikke fik jod nok under graviditeten.

Jod er bl.a. vigtigt for skjoldbruskkirtlens hormonproduktion og højst nødvendig for kroppens udvikling. Fisk og skaldyr samt mælk er gode kilder til jod, men det kan knibe med denne føde mange steder på kloden. Mangel på jod kan betyde 10-15 points nedsættelse af barnets IQ og det kan i det lange løb påvirke de pågældende lands fremtidsudvikling og økonomi.

Ved at introducere salt, der er tilsat jod og flittigt at udbrede budskabet de sidste årtier, er antallet af børn der lider af jod-mangel blevet dramatisk nedsat. Salt der er tilsat jod findes nu i 70% af hjemmene i de udviklede lande, i 1990 var det kun et ud af fem hjem der brugte beriget salt. Eksperter fra Unicef mener at rundt omkring i verden er 91 million nyfødte børn nu i mindre risiko for underernæring på grund af jod-mangel, netop fordi det berigede salt har fundet frem til den daglige madlavning.
Og man mener at have kommet problemet til livs i 2005.
Werner Schultink fra Unicef fortæller til bbc.co.uk. "Den globale indsats mod jod-mangel har kun taget 15 år at gennemføre. Det er en af historiens største solstrålehistorier når det kommer til internationale kampagner."

Især enkelte nationer har fokuseret på at udbrede budskabet om at tilføje jod til den daglige dosis salt. Således er 95% af det salt der findes på de kinesiske borde nu tilsat jod. De østeuropæiske lande halter stadig bagud, her bruges det berigede salt kun i en fjerde del af husholdningerne.

Kost & Ernæring
Døjer du med oppustethed og mavebesvær? 

Ny bog præsentere 'Low FODMAP diet', som går ud på at begrænse eller helt undgå en gruppe af kulhydrater, der ifølge diætister er årsag til de gener man oplever, når man har irritabel tarm.

Læs mere
Kost & Ernæring
LCHF - spis dig mæt og glad 

Kosttrenden LCHF - Low Carb High Fat, vinder frem. Her handler det om at skære ned på kulhydraterne og i stedet øge indtaget af fedt. Ny bog introducerer principperne sammen med 70 lækre opskrifter

Læs mere
Kost & Ernæring
Varme supper - Quick fix 

Dage med regn og rusk indbyder til hygge i sofahjørnet, levende lys, gode bøger og en god varm suppe. Det behøver ikke være tidskrævende at lave sunde og velsmagende supper.

Læs mere
Kost & Ernæring
Syv sunde skridt  

Lad Anette Harbech Olesen inspirere og motivere dig til at få gjort noget ved dine dårlige vaner. Lær, hvad der er godt for din sundhed og hvorfor, og mærk, hvordan du med små daglige, sunde tiltag, kan få større livsglæde og balance ...

Læs mere
Kost & Ernæring
Stevia - sødt uden sukker 

Udtræk fra planten Stevia er en populær erstatning for sukker og sødemidler. Her er bogen om Stevia med opskrifter og tips til, hvordan du anvender det populære alternativ til sukker...

Læs mere
Kost & Ernæring
Mindful spisning 

Mindful spisning er en helt ny måde at tænke spisning og mad på. Det handler ikke om hvad du spiser, men hvordan du spiser, siger Per Brændgaard i interview omkring den nye bog. Se det her ...

Læs mere
Kost & Ernæring
Havregryn beskytter mod tarmkræft 

Kostfibre har en beskyttende effekt mod tyktarmskræft. Det bekræfter et nyt studie – og det er især kostfibre fra helt almindelige kornprodukter, som rugbrød og havregryn, der viser sig at være særligt gavnlige mod sygdommen.

Læs mere
Kost & Ernæring
Maven i balance 

Oppustethed, udspilet mave, smerter og ubehag. Trænger du til at få maven i balance?

Læs mere
Kost & Ernæring
Yoghurt to go, tak 

Det er særligt singler og par uden børn, som har en forkærlighed for drikkeyoghurter ...

Læs mere
Kost & Ernæring
Spis fibre 

En kost rig på fibre, er ikke kun godt for fordøjelsen. Fiberrig kost kan også være slankende, fordi den giver en god mæthedsfornemmelse – og så kan den også være særdeles velsmagende ...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^