Ny diæt mod nyresten!

Ny diæt mod nyresten! 

For meget kød og salt kan være den største årsag for dannelse af nyrestene.

Det gør rigtig ondt! Spørg enhver der har oplevet nyresten. Op til 10 procent af alle mænd og halvt så mange kvinder får på et tidspunkt i livet symptomer fra nyresten.

For at undgå dannelse af nyresten har man indtil videre i fleste tilfælde anbefalet at undgå fødevarer der indeholder meget calcium (kalk). Nyrestenens byggeklods er calcium og mennesker der danner nyrestene har ofte et højt indehold af calcium i urinen. Men det viser sig nu at det virker bedre at skære ned på kød og salt i føden.

Det er forskere fra Universitetet i Parma i Italien der har prøvet sig frem til at en daglig kost der indeholder normalt niveau af calcium, men hvor der blev skåret ned på animalsk fedt og salt, gav langt større effekt end den tidligere calciumfattig diæt, i bekæmpelsen af nyresten. Resultat af undersøgelsen kan findes i The New England Journal of Medicine.

Undersøgelsen der løb over 5 år omfattede 60 mænd, tilfældigt udvalgt, med tilbagevendende tilfælde af nyresten. Disse spiste calciumfattig diæt i de fem år. En anden gruppe bestående af tilfældig valgte 60 mænd, med lignende sygdomshistorie, spiste en diæt i de fem år, der indeholdte et normal niveau af calcium, men hvor der blev skåret ned på kød og salt.

I slutningen af fem års perioden var der dobbelt så mange (23) af de mænd der havde skåret ned på calcium, der igen havde dannet nyresten i forhold til de mænd (12), der havde skåret ned på kød og salt.

De italienske forskere anbefaler en kost bestående af grønt og frugt, samt mælkeprodukter i mængder der er tilpasset køn og alder. Animalsk fedt bør kun være på ca. 600 g. om ugen. Det er lige med en hamburger om dagen, eller en steak tre gange om ugen. Og salt - ja det skal skæres ned til ca. 1 til 1,5 g. om dagen.

For at skylle kroppen godt igennem, der også er en forebyggende akt mod nyrestene, anbefales at drikke i hvert fald 2 liter vand om dagen i vinterhalvåret og 3 liter i sommerhalvåret.


For E-pressen.dk af Marianna Fridjonsdottir, kokkeleg.dk.

Døjer du med oppustethed og mavebesvær?
Kost & Ernæring
Døjer du med oppustethed og mavebesvær? 

Ny bog præsentere 'Low FODMAP diet', som går ud på at begrænse eller helt undgå en gruppe af kulhydrater, der ifølge diætister er årsag til de gener man oplever, når man har irritabel tarm.

Læs mere
LCHF - spis dig mæt og glad
Kost & Ernæring
LCHF - spis dig mæt og glad 

Kosttrenden LCHF - Low Carb High Fat, vinder frem. Her handler det om at skære ned på kulhydraterne og i stedet øge indtaget af fedt. Ny bog introducerer principperne sammen med 70 lækre opskrifter

Læs mere
Varme supper - Quick fix
Kost & Ernæring
Varme supper - Quick fix 

Dage med regn og rusk indbyder til hygge i sofahjørnet, levende lys, gode bøger og en god varm suppe. Det behøver ikke være tidskrævende at lave sunde og velsmagende supper.

Læs mere
Syv sunde skridt
Kost & Ernæring
Syv sunde skridt  

Lad Anette Harbech Olesen inspirere og motivere dig til at få gjort noget ved dine dårlige vaner. Lær, hvad der er godt for din sundhed og hvorfor, og mærk, hvordan du med små daglige, sunde tiltag, kan få større livsglæde og balance ...

Læs mere
Stevia - sødt uden sukker
Kost & Ernæring
Stevia - sødt uden sukker 

Udtræk fra planten Stevia er en populær erstatning for sukker og sødemidler. Her er bogen om Stevia med opskrifter og tips til, hvordan du anvender det populære alternativ til sukker...

Læs mere
Mindful spisning
Kost & Ernæring
Mindful spisning 

Mindful spisning er en helt ny måde at tænke spisning og mad på. Det handler ikke om hvad du spiser, men hvordan du spiser, siger Per Brændgaard i interview omkring den nye bog. Se det her ...

Læs mere
Havregryn beskytter mod tarmkræft
Kost & Ernæring
Havregryn beskytter mod tarmkræft 

Kostfibre har en beskyttende effekt mod tyktarmskræft. Det bekræfter et nyt studie – og det er især kostfibre fra helt almindelige kornprodukter, som rugbrød og havregryn, der viser sig at være særligt gavnlige mod sygdommen.

Læs mere
Maven i balance
Kost & Ernæring
Maven i balance 

Oppustethed, udspilet mave, smerter og ubehag. Trænger du til at få maven i balance?

Læs mere
Yoghurt to go, tak
Kost & Ernæring
Yoghurt to go, tak 

Det er særligt singler og par uden børn, som har en forkærlighed for drikkeyoghurter ...

Læs mere
Spis fibre
Kost & Ernæring
Spis fibre 

En kost rig på fibre, er ikke kun godt for fordøjelsen. Fiberrig kost kan også være slankende, fordi den giver en god mæthedsfornemmelse – og så kan den også være særdeles velsmagende ...

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^