Det gør rigtig ondt! Spørg enhver der har oplevet nyresten. Op til 10 procent af alle mænd og halvt så mange kvinder får på et tidspunkt i livet symptomer fra nyresten.
For at undgå dannelse af nyresten har man indtil videre i fleste tilfælde anbefalet at undgå fødevarer der indeholder meget calcium (kalk). Nyrestenens byggeklods er calcium og mennesker der danner nyrestene har ofte et højt indehold af calcium i urinen. Men det viser sig nu at det virker bedre at skære ned på kød og salt i føden.
Det er forskere fra Universitetet i Parma i Italien der har prøvet sig frem til at en daglig kost der indeholder normalt niveau af calcium, men hvor der blev skåret ned på animalsk fedt og salt, gav langt større effekt end den tidligere calciumfattig diæt, i bekæmpelsen af nyresten. Resultat af undersøgelsen kan findes i The New England Journal of Medicine.
Undersøgelsen der løb over 5 år omfattede 60 mænd, tilfældigt udvalgt, med tilbagevendende tilfælde af nyresten. Disse spiste calciumfattig diæt i de fem år. En anden gruppe bestående af tilfældig valgte 60 mænd, med lignende sygdomshistorie, spiste en diæt i de fem år, der indeholdte et normal niveau af calcium, men hvor der blev skåret ned på kød og salt.
I slutningen af fem års perioden var der dobbelt så mange (23) af de mænd der havde skåret ned på calcium, der igen havde dannet nyresten i forhold til de mænd (12), der havde skåret ned på kød og salt.
De italienske forskere anbefaler en kost bestående af grønt og frugt, samt mælkeprodukter i mængder der er tilpasset køn og alder. Animalsk fedt bør kun være på ca. 600 g. om ugen. Det er lige med en hamburger om dagen, eller en steak tre gange om ugen. Og salt - ja det skal skæres ned til ca. 1 til 1,5 g. om dagen.
For at skylle kroppen godt igennem, der også er en forebyggende akt mod nyrestene, anbefales at drikke i hvert fald 2 liter vand om dagen i vinterhalvåret og 3 liter i sommerhalvåret.
For E-pressen.dk af Marianna Fridjonsdottir, kokkeleg.dk.
Kategori: Kost & Ernæring
