Kvinders kostvaner

Kvinders kostvaner

Kvinders kostvaner 

Er den positive udvikling i danskernes kostvaner ved at gå i stå? For kød som hovedmåltid er det bemærkelsesværdigt, at den ellers støt nedadgående tendens siden 1995 synes at være vendt - i al fald for kvindernes vedkommende...

I modsætning til perioden 1995 til 2001, hvor danskerne spiste stadig mere frugt og grønt og flere og flere undlod at bruge fedtstof på brødet, ser udviklingen nu ud til at være næsten stagneret, på samme niveau som i 2001. Det tyder Ernæringsrådets nye undersøgelse af befolkningens fødevareforbrug på. Undersøgelsen blev gennemført i efteråret 2004 og giver de seneste oplysninger om danskernes kostvaner.

”Resultaterne viser, at der er behov for en forstærket indsats på ernæringsområdet, for at give fornyet styrke til de positive udviklingstræk og modvirke de negative. Ikke blot i form af kampagner, men også med andre virkemidler, der når ud til en bredere del af befolkningen,” siger Ernæringsrådets formand, Bjørn Richelsen.

”Eksemplet med minimælken, som nu bruges af næsten 30% af dem der drikker mælk, selv om den først kom på markedet i 2001, viser tydeligt befolkningens interesse for kost og de mere sunde alternativer. De intensive spar-på-fedtet kampagner, der toppede i slutningen af 1990-erne, havde også en tydelig og vedvarende effekt”, siger lektor Lotte Holm, medlem af den arbejdsgruppe, der har fulgt befolkningens fødevareforbrug siden 1995.

Undersøgelsen viser et fortsat fald i forbruget af kartofler, rugbrød og andet brød - en fortsættelse af den tidligere udvikling. For kød som hovedmåltid er det bemærkelsesværdigt, at den ellers støt nedadgående tendens siden 1995 synes at være vendt, i al fald for kvindernes vedkommende. For mælkeprodukter ses en ændring i forhold til 2001, med hyppigere forbrug af yoghurt og et mindre hyppigt forbrug af mælk. Halvdelen af dem, der drikker mælk, bruger nu mager mælk, dvs. mini- eller skummetmælk. Knap halvdelen af kvinderne (46%) bruger ikke noget fedtstof på rugbrød, og dette gælder for 34% af mændene. Det er dobbelt så mange som i 1995, men der er ikke sket nogen yderligere stigning siden 2001. For frugt og grøntsager har forbrugshyppigheden været næsten uændret siden 2001.

Undersøgelsen er udarbejdet på grundlag af telefoninterviews med 1.093 mænd og kvinder i alderen 15-90 år. Resultaterne er, sammenlignet med tilsvarende undersøgelser af befolkningens kostvaner, gennemført af Ernæringsrådet i 1995, 1998 og 2001.

Kost & Ernæring
Døjer du med oppustethed og mavebesvær? 

Ny bog præsentere 'Low FODMAP diet', som går ud på at begrænse eller helt undgå en gruppe af kulhydrater, der ifølge diætister er årsag til de gener man oplever, når man har irritabel tarm.

Læs mere
Kost & Ernæring
LCHF - spis dig mæt og glad 

Kosttrenden LCHF - Low Carb High Fat, vinder frem. Her handler det om at skære ned på kulhydraterne og i stedet øge indtaget af fedt. Ny bog introducerer principperne sammen med 70 lækre opskrifter

Læs mere
Kost & Ernæring
Varme supper - Quick fix 

Dage med regn og rusk indbyder til hygge i sofahjørnet, levende lys, gode bøger og en god varm suppe. Det behøver ikke være tidskrævende at lave sunde og velsmagende supper.

Læs mere
Kost & Ernæring
Syv sunde skridt  

Lad Anette Harbech Olesen inspirere og motivere dig til at få gjort noget ved dine dårlige vaner. Lær, hvad der er godt for din sundhed og hvorfor, og mærk, hvordan du med små daglige, sunde tiltag, kan få større livsglæde og balance ...

Læs mere
Kost & Ernæring
Stevia - sødt uden sukker 

Udtræk fra planten Stevia er en populær erstatning for sukker og sødemidler. Her er bogen om Stevia med opskrifter og tips til, hvordan du anvender det populære alternativ til sukker...

Læs mere
Kost & Ernæring
Mindful spisning 

Mindful spisning er en helt ny måde at tænke spisning og mad på. Det handler ikke om hvad du spiser, men hvordan du spiser, siger Per Brændgaard i interview omkring den nye bog. Se det her ...

Læs mere
Kost & Ernæring
Havregryn beskytter mod tarmkræft 

Kostfibre har en beskyttende effekt mod tyktarmskræft. Det bekræfter et nyt studie – og det er især kostfibre fra helt almindelige kornprodukter, som rugbrød og havregryn, der viser sig at være særligt gavnlige mod sygdommen.

Læs mere
Kost & Ernæring
Maven i balance 

Oppustethed, udspilet mave, smerter og ubehag. Trænger du til at få maven i balance?

Læs mere
Kost & Ernæring
Yoghurt to go, tak 

Det er særligt singler og par uden børn, som har en forkærlighed for drikkeyoghurter ...

Læs mere
Kost & Ernæring
Spis fibre 

En kost rig på fibre, er ikke kun godt for fordøjelsen. Fiberrig kost kan også være slankende, fordi den giver en god mæthedsfornemmelse – og så kan den også være særdeles velsmagende ...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^